05/01/2025

Gazoz Kültürü

2023 yazında kentimizde Türkiye’nin pek çok şehrinden topladığı rengârenk, çeşit çeşit gazozlarla işletme açan genç bir kadın girişimciden bahsediliyordu. Açılan işletme ülkemizin yerel tatlarını keşfetmek isteyenlerden çocukluğunu yad etmek isteyenlere, nostalji severlere kadar yerli yabancı tüm turistler için eşsiz bir kaynaktı gerçekten. Bir anlamda müze gibiydi bana göre. 
Ülkemize ait eski bir kültür olan yerel gazozlar meraklısına ve ziyaretçilere tanıtılırken; vişneli, naneli, şeftalili, kahveli, damla sakızlı, kaymaklı, hindistan cevizli benzeri birbirinden farklı gazozlar ile farklı damak tatlarına hitap ediliyor, gazozun yanında yerel atıştırmalıkların da ilgi gördüğü anlatılıyordu. İşletme internetteki konumunda halen ''Geçici Kapalı'' olarak görünüyor ve ben ne zaman açılacağını merakla bekliyordum.

Hayat tesadüflerle doludur, demezler mi hep? Bakın cuma sabahı karşıma ne çıktı.

Bu işletme genç kadın girişimcinin işletmesi değil yalnız. 2019'dan beri açık olan bir yermiş burası. Ve ben bunu cuma sabahı kestirmeden gitmek üzere seçtiğim yol sayesinde öğrendim. Tamamen tesadüf eseri. Flanözlük denemelerime epeydir ara vermiş olmanın bunda etkisi büyük olmalı. Hatta sabahın erken bir saati olduğundan henüz açılmamıştı. Açık olduğu bir zaman diliminde gitmeyi umuyorum o yüzden.

Sovyet gazozu Gaz Voda özünde bir retro gazoz.


ABD Başkanı Truman, 1952'de Stalin'e bir kasa Coca-Cola gönderir. Rus devlet adamları kolayı çok sever. Ancak Sovyetler, ülkelerinde Amerikan imalatı bir şey satılamayacağından benzer bir içecek geliştirmeye karar verir. Gaz Voda, bir anlamda Coca Cola'ya rakip olarak çıkıyor, diyebiliriz. Bu arada zengin bitki örtüsüyle kaplı Gürcistan'da bir eczacı şurupları üretir. Ve aromalar gazoz haline getirilip satılmaya başlanır. 

Bu gazozlar devlet desteğiyle Sovyet ülkelerine yayılır. Özetle Coca Cola'ya karşı ''Sovyetlerde de bir gazlı içecek var'' denilir. Hatta o devirde tek bardaklı otomatlarda satılmaya başlanır. Aromasını seçip o tek bardaktan gazoz içilir, geri bırakılan bardakla başkaları da içer. Günümüzde ise taşınabilir gazoz makinesi ile dilediğiniz aromaları seçip kendi gazozunuzu kendiniz yapma imkânı sunuluyor. 

Evet, tarihi Sovyet lideri Stalin dönemine dayanan ve Coca-Cola'ya rakip olarak geliştirilen Sovyetler'in yerel gazozu Gaz Voda'nın sınırlı sayıdaki şubelerinden biri burası. Ülkemizdeki gazozlardan farkı, aromasının oldukça kapsamlı ve yoğun olması. İçinde glikoz ve fruktoz olmayıp % 100 pancar şekerinden yapılması. Fotoğrafta görülen yerel gazoz çeşitleri de dahil olmak üzere işletmede toplam 90 çeşit gazoz var. 🥤

*   *   *

Son kısma aynı gün çektiğim fotoğrafları bırakayım.







Mutlu, huzurlu bir hafta dileğiyle...