Çünkü bu sergi kapsamında ertesi gün, 1 Şubat Cumartesi 14.00-16.00 arasında Seramik Sanatında Yenilikçi Yöntemler Çalıştayı gerçekleşmiş. Başka bir deyişle; sanatçı İrfan Aydın’ın katılımıyla “Seramik Yüzeylerde Aşındırma Yöntemi ve Metal Tuzları ile Renklendirilmesi Çalıştayı” düzenlenmiş. Norveçli sanatçı Arne Ase tarafından sistematik olarak geliştirilen ve pek çok sanatçının benimsediği özel bir yöntem ele alınmış. Bu yöntemdeki amaç, pişmemiş seramik yüzeylerin maskeleyicilerle dekorlanıp aşındırılması ve metal tuzlarıyla renklendirilmesi sonucu suluboya etkisi veren benzersiz bir görünüm oluşturmak.
''Biçimlerin ortaya çıkışında malzemenin oynadığı rolü özgür bırakıyorum. Malzeme, biçimlendirme sırasında bir karşı direnç gösterir. Bu direnç tüm çalışma süresince etkisini sürdürür ve biçim üzerinde birtakım rastlantısal izlere yol açar. İşte ben bu etkileri de kullanırım ve genellikle onları çözümlemeye çalışarak kurguya dahil ederim.Var olanlarla olmayanların bir araya gelişindeki denge giderek kurgunun da ana karakteri haline gelir. Her izin yalnızca benim bildiğim gizli bir şifresi, hatta başlıbaşına bir öyküsü vardır. Bunların yan yana gelişinden daha büyük bir öykü doğar. İzleyici o şifreleri ve öykü parçacıklarını kendine göre anlamlandırarak yeni öyküler oluşturabilme olanağına da sahiptir. Malzeme yaşanmışlığı, yıpranmışlığı, zamana karşı koymayı ve bunların tümümün izlerini açığa vuarbildiği ölçüde yapıtın niteliğine ortaklık eder.''
Seramikle hiç ilgim yokken bu sergiler sayesinde günbegün açılacak kurslardan birine gitme isteğiyle doldum. Bakalım ne zaman gerçekleşecek?
Not: Bir sonraki yazıda epeyce geciken İrlanda gezisinin ikinci ve son bölümü gelecek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder