

Hava ambulans sistemi projesi için bölge merkezi seçilmiş bir ilde yaşayan insanlar olarak ambulans helikopterin sesine ve görüntüsüne hayli aşinayız. Gökyüzündeki kırmızı rengine eşlik eden motor sesleri mevcut aciliyetin sirenleri gibidir. Genellikle Gökçeada ya da Bozcaada'da rahatsızlanmış hastayı bir an önce devlet hastanesine yetiştirme amaçlıdır. Özellikle boğazı aşarken sergilediği görüntü en neşeli anınızda bile kalbinizi sızlatır. Otomatik olarak hastanın en kısa zamanda kurtulması/iyileşmesi için dua edersiniz.
Ambulans helikopter dışında zaman zaman THY uçaklarına da rastlıyorduk son dönem. Bazen pencereden, kimi zaman kordonda gezerken ya da çarşıda pazarda fark ediyorduk onları. Kentte dairesel turlar halinde birkaç saat dolaştıktan sonra kayboluyorlardı. THY'nin eğitim uçağı olduklarını öğrendik sonradan.
Önceki gün AVM'de çok yakın plandan gördüm o uçaklardan birini. Tam üzerimizden ve yakın plan geçti. Sesiyle ve görüntüsüyle devasaydı. Etraftaki diğer insanlar gibi bir sonraki tur için ben de telefonumu hazırlamaya karar verdim. Sadece 5 dakika beklemek yeterliydi zaten. Hem blogda paylaşmasam olmazdı :)
AVM çıkışında yine birazcık bekleyip uçağın istikameti neresiymiş çekmek istedim. Havaalanı tarafına doğru ilerleyip inişe geçiyor, turu tamamlamış oluyor ve yeniden kalkış yapıyormuş meğer. Eğitim süresinin 18-24 ay olduğunu da öğrendim.
Madem bu kadar yazdım, pilotluk eğitimi almak isteyenlerde aranan şartları da öğrenip ekleyeyim en alta. İtiraf edeyim birkaç yıl öncesine kadar pilotların (Askeri Hava Lisesi /Hava Harp Okulu gibi) havacılık okullarından biriyle mutlaka bağlantısı olur zannediyordum. Ta ki İngilizce öğretmenliğini bırakıp pilotluk eğitimi alan ünlü bir kadın pilotun öyküsünü okuyana kadar. Arada çıkıyor böyle. Cahillik kötü şey vesselam :)
✔ T.C. vatandaşı olmak veya mavi kart sahibi olmak,
✔ En az lisans derecesi mezunu (örgün veya açık öğretim) olmak, (Yurt dışı üniversitelerden mezun olan adaylardan YÖK denklik belgesi mülakat aşamasında istenmektedir.)
✔ Lisans eğitiminde geçirilen süre 6 yıldan fazla olan adayların başvuruları kabul edilmeyecektir. (Yabancı dil hazırlık sınıfı okuyan adaylar için bu süre 7 yıldır.)
✔ 31.12.2004 tarihinden önce ve 01.01.1995 tarihinden sonra doğmuş olmak,
✔ Boy uzunluğu 160 cm’den kısa, 195 cm’den uzun olmamak ve beden-kitle endeksine (20-30 aralığında) uygun olmak,
✔ Askerlik hizmetini tamamlamış olmak veya eğitim başlangıç tarihi itibari ile en az 2 yıl tecil ettirebilmeyi taahhüt etmek,
✔ Adli sicil kaydı ve adli sicil arşiv kaydı bulunmamak.
Müsaadenizle bende ilave bir bilgi ekleyeyim:) Eğer yeterli miktarda paranız ve yabancı diliniz varsa, Macaristan da uçuş eğitimleri alabiliyorsunuz (çok uzun süreli değil). Ve bu lisans ile Ülkemizde ki havayollarına başvuru yapma imkanınız var. Tabi kabul görmeniz durumunda buralarda da farklı eğitimlere tabi tutuluyorsunuz ama Macaristandan alınan belge temelde yeterli oluyor:)
YanıtlaSilMüsaade ne demek, ilave ettiğiniz bilgi çok kıymetli:) Konuyla ilgilenenlere rast geldiğinde eğitim süresi açısından belki de tercih sebebi olacak. Ülkemizde kabul görmesi ayrı güzellik. Katkınız için çok teşekkürler:)
SilMerhabalar.
YanıtlaSilUçakları çok severim. Öğrencilik yıllarımda ilk kaleme aldığım şiir de uçaklarla ilgiliydi ve adı "Havacılık Destanı"ydı. Uçakların yakın planda üzerinizden geçişlerini gösteren videolarınızı da izledim.
Bu güzel ve değerli paylaşım için kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
Selam ve saygılarımla.