Bileğimde tam 31 gündür takılı olan marteniçkanın da son günüydü. Leyleklerin güzergâhı olmayan bir bölgede yaşıyordum. Yani tek bir leylek bile göremeden yaşayıp gidiyordum:) Marteniçka geleneğine göre mart ayı boyunca leylek göremediysen martın en sonuncu günü bilekliğini çözüp bir akarsuya bırakman gerekiyordu.
Zaten ben de bayram demedim, seyran demedim, sabah erkenden yola çıkıp yine öyle yaptım. Doğruca Sarıçay Köprüsü'ne gidip bilekliğimi köprüden aşağıya bıraktım. Telefon ekranımı ayarlayıp bir de fotoğrafını çekeyim derken akarsuyun yüzeyinde hızla gözden kaybolmuştu bilekliğim. Dileğimin gerçekleşmesi de o kadar hızlı olur dilerim:)
''Yaz ya da kış, gece ya da gündüz hiç fark etmeden ve neredeyse her gün, hangi yana dönseniz mutlaka bir etkinlikle karşılaşırsınız bu kentte,'' demiştim geçenlerde. Dönüşte Troya Sergi Salonu'nda “Bir Mozaik Macerası” isimli kişisel bir mozaik sergisinin ziyarete açık olduğunu gördüm. Antik çağlardan kalma mozaik tablolara ayrı bir ilgim vardır. Bakalım günümüz mozaikçileri tabloları nasıl yapmışlardı?
Balerin adlı bu tabloyu çok beğendim.
Gelincikler
Lilyumlar
Renkli Gelincikler
Köylü Kızı
Soyut Portre
Eski Çanakkale
Fırtınalı Deniz
(Sabır isteyen bu güzel tabloları yapan kişinin Bulgaristan göçmeni Hasan Bayramoğlu olduğu bilgisi vardı. Kendisini kutlarım.)
* * *
Ağaçlardaki erikler hızla büyüyor. Özünde bir sarmaşık türü olan morsalkımın asırlık bir çam ağacına sıkı sıkı sarılması hayret verici.
Kendisiyle ilgilenilmesinden hoşlanmayan bir tatlış sarman daha keşfettim:) Diğer tarafta da küçük kumruya pusu kurmaya çalışan biri var. Lakin işi zor:)
Dükkân ve mağazaların %80'e yakını kapalıydı bugün. Yalı Hanı bile kilitliydi. Demir parmaklık arası çekim yaptım. Eminim ki bir açsalar tepeleme dolacak.
Nusret Mayın Gemisi de nihayet gelmiş, bayraklarla donanmış,
sabahın serinliğinde bayramın 2. günü böyle başlamıştı.
Mozaik sergisindeki eserlerin detaylı betimlemesi, sanatın ne kadar etkileyici
YanıtlaSilÇok etkileyici bir sanat gerçekten.
SilEski çağlardaki ustaların, mozaiklerini nehirlerden topladıkları ve 8-10 mm boyutlarında kübik biçimde kestikleri taşlarla (tessera) yaptığı, doğada bulamadıkları turuncu, açık mavi, açık veya koyu yeşil renklerdeki taşları cam tesseralarla elde ettiği anlaşılmış. O eşsiz tabloların bu taşlarla oluşturulduğu inanılır gibi değil.