2009/10/28

Cumhuriyet Bayramı ve Bir Anıt Ağaç

Akşam haberlerinde, Ankara Kızılcahamam'da yaşayan Dr.Derviş Özer'in oluşturduğu Türkiye'de bir ilk olan
''Ağaç Şehit Anıtı''nın yarın, yani 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda yapılacak bir törenle açılacağını öğrendim. Az önce...

Aynı zamanda bir heykeltraş olan Dr.Özer, Genel Kurmay Başkanlığı'ndan 1980 yılından günümüze kadar terörle mücadelede şehit olan 6 bin Mehmetçiğin isimlerini, doğum ve ölüm tarihlerini öğrenip yaklaşık bir yılda, her birini kendi eliyle tek tek paslanmaz krom künyelere yazmış ve bunları zincirlere takıp bir sedir ağacının üzerindeki yapraklar olarak canlandırmış.

Dr.Özer bu fikrin oluşmasının çarpıcı öyküsünü anlatırken ''10 yıl önce kızım daha 3 yaşındayken, tatil dönüşü bir mola yerinde yalınayak, perişan görünümlü iki adamla karşılaştım. Kızımı bu adamlardan uzaklaştırmaya çalışırken, onların traktörle köylerine şehit cenazesi taşıyan yoksul iki köylü olduğunu öğrendim.

Onlar çocuklarını bizim için şehit vermişlerdi. Bense kızımı onlardan koruyordum. Çok üzüldüm ve kendimden utandım. Şehit ağacını yapmaya o zaman karar verdim''diyor, künyeleri tek tek yazarken doğum ve ölüm tarihlerine baktığında çoğunun henüz 21 yaşında olduğunu görüp çok duygulandığını, ''Bu çocuk birini sevdi mi? Birine aşık oldu mu? Sevgilisi var mıydı? Eşi, çocuğu var mıydı? İşi var mıydı? Hiç sinemaya gitmiş miydi?'' şeklinde düşünüp çok ağladığını söylüyor ve bu yüzden çalışmalarına sık sık ara verdiğini ekliyordu.


Etkilenip duygulanmamak mümkün değildi...
Yemen'de, Trablusgarp'ta, Çanakkale Savaşları'nda bugün özgürce yaşadığımız bu ülke uğruna canlarını feda eden
şehitlerimizin terörle mücadele ederken şehit düşen torunları bu çalışmayla ve Cumhuriyetimiz' in kuruluş yıldönümünde ölümsüzleşiyordu.

Onlar askerliği

''Peygamber Ocağı'' olarak gören Türk Milleti' nin evlatlarıydı. Düğüne, bayrama gidiyormuşcasına bir coşkuyla ellerine kınalar yakılıp birliklerine gönderilmişlerdi. Acıları yüreklerde sonsuza kadar kalacak olsa da ağızlardan
''Vatan sağolsun!'' sözcükleri hiç düşmedi.

Aziz şehitlerimiz!
Rahat uyuyun. Bu vatan size minnettar...