04/01/2013

Bir Yıldız Doğuyor: Erhan USLU

İçimizde ''Müzik ruhun gıdasıdır'' sözünü duymamış olan var mıdır?
Dikkat edersek bu sözün içeriğinde, hangi tür müzik dinlersek bunun gerçekleşeceği ile ilgili bilgi yoktur.

Çünkü sevdiği türün dışında, müziğin her türünü dinleyebilir insan. Yeter ki o türe ait iyi bir örnek çıksın karşısına. Özgün ve nitelikli olsun.

Türü ne olursa olsun iyi kalitede bir müzik gerçekten de insanı ruhunun derinliklerine nüfuz ederek dinlendirir, terapi etkisi yapar.
Hatta bir klasik müzik sever olarak ''Kimi zaman bulutlarda gezdirir,'' desem hiç de abartmış olmam.

Düşünürsek şayet; uygarlığın gelişimi müziğin gelişimi ile paralel ilerlemiştir. Çünkü müziğin insanoğlu üzerindeki ''duygusal yönden besleme ve geliştirme'' etkisi asla yadsınamaz. Dolayısıyla müzikten alınan güç, insanı sürekli daha iyiyi, daha güzeli ve doğru olanı bulmaya yöneltmiştir.

Tüm bu söylediklerimi Alman filozof Schopenhauer tamı tamına ifade etmiş aslında:
''Müziğin özü üzerine uzun zaman düşündükten sonra, artık, bu sanattan zevk duymanın en tatlı haz olduğunu söyleyebilir ve bu hazzı tatmanızı öğütleyebilirim size. İnsanın ruhunu daha dolaysız ve daha derin biçimde etkileyen bir başka sanat yoktur. Çünkü hiçbir sanat, dünyanın gerçek özünü, müzik gibi dolaysız ve derin bir biçimde dile getiremez. Güzel ve yüce melodiler duymak, ruhu yıkamak gibidir; insanı bütün pisliklerden, bütün zavallılıklardan ve bayağılıklardan arındırır.''

Şimdi...
Gelelim esas konumuza...
Üstat Neşet Ertaş'ın şöyle bir sözü vardı:
"Halk müziği ölümsüzdür. Yeter ki yürekten okuyan, yürekten çalan olsun...''

İşte size hem yürekten çalan hem yürekten okuyan olağanüstü bir yetenek: Erhan USLU


Bu nasıl güzel bir sestir? İnsan dinlemeye doyamıyor.

1988 doğumlu Erhan Uslu, sesiyle ve sazıyla hem alaylı hem okullu bir yetenek, bir bağlama virtüözü.

Aile büyüklerinin teşvikiyle müziğe küçük yaşlarda başlayan Uslu, Rıza Konyalı ve Ramazan Koyuncu gibi Konyalı mahalli sanatçıların meşklerinde bulunmuş.

Konya'nın Akşehir ilçesinde öğretmen bir anne-babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Erhan Uslu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 2006 yılında girdiği İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Temel Bilimler Bölümü'nü bitirmiş. Şu an yüksek lisans yapıyor.

Konservatuar eğitimi süresince hocası İTÜ Ses Eğitimi Bölüm Başkanı Doç.Dr. Erol Parlak'tan bağlama ve yorum dersleri alan Erhan, aynı zamanda 2007 yılında açılan sınavını kazandığı TRT İstanbul Radyosu Türk Halk Müziği Gençlik Korosu bünyesinde bağlama icracısı olarak görev yapıyor.

Yolun açık, hak ettiğin güzellikler her daim senden yana olsun...

Erhan Uslu'nun Sakarya Fırat dizisinde okumuş olduğu Açma Zülüflerin adlı eserin orijinal kaydı