2014/05/25

Google Chrome'dan Sweet Page Silmek

Bakmayın adının sweet-page.com olduğuna. Sevimsiz mi sevimsiz bir web sitesi. Alay eder gibi bu adı kullanıyor. Hem site dediğin öyle olmaz ki!
Son derece rahatsız edici bir illet, bana kalırsa kocaman, sinsi bir virüs bu!

Sizin isteminiz dışında, ajan gibi gelip yerleşiyor bilgisayarınıza.
Herhangi bir sebeple indirdiğiniz bedava ya da demo programlar aracılığı ile bulaştığı söyleniyor. Ve ne yaparsanız yapın gitmiyor artık!

Binbir çeşit reklam görüntüleyen bir sayfa olduğu yetmezmiş gibi bilgisayarı her açışınızda ekrana tamı tamına 10 sayfa halinde dizilerek ve bekleterek yerleşiyor. O sayfaları tek tek silmeden başlayamıyorsunuz. İllaki benimle gireceksin internete diyor ve bilgisayarı ağırlaştırdıkça ağırlaştırıyor. Yok böyle püsküllü bir felaket!

Daha önce adını bile duymamıştım. Onca yıldır bilgisayar kullanırım, ilk kez başıma geldi.
Twitter yasağı sırasında bir program indirmiştim. Büyük ihtimalle o zaman gelip yerleşti.
Benzer durumlardan Denetim Masası -Programlar -Program Kaldır yoluyla kurtuluyordum en çok. Ancak bunu nereden temizlersen temizle mümkün değil. Kene gibi yapışmış bir kere. Haftalardır, on kişilik birliğiyle her gün, her daim huzurdaydı!

Adını her yerden kazımama rağmen nasıl başardığını anlamak mümkün değildi!
Google'da ''Sweet Page kaldırmak/silmek'' ile ilgili başlıkları incelediğimde hemen hepsi virüs programı indirmeyi öneriyor, ondan sonrası için yapılacakları sıralıyordu. Neredeyse hepsinin her dediğini yaptım. Ama ne mümkün!
İndirdiğim programlar bilgisayarımı bir güzel taramadan geçiriyor, virüs bulursa söylüyor; ama sweet-page denilen bu tarayıcı gaspçısına bir şey yapamıyordu.
Dedim ya, yok böyle rahatsız edici bir illet!

Evet, tanıtım faslından sonra şimdi sıra geldi yok edilme faslına... Dün akşam kurtuldum bu büyük dertten. Hem de hiçbir program indirmeden, kökünden kurtuldum.
Aşamaları hemen vereceğim ki başına gelenler ya da gelebilecek olanlar benim kadar çekmeden, hemen kurtulsunlar bu ''sevimsiz'' ve de ''yapışkan'' gaspçıdan.

1) Google Chrome sayfamızın sağ üst köşesindeki üç çizgiden oluşan kontrol sembolüne sol tıklıyoruz.


2) Açılan menüdeki ''Ayarlar'' a sol tıklıyoruz.


3) Gelen sayfada ''Arama motorlarını yönet'' butonunu sol tıklıyor ve açılan menüdeki varsayılanları siliyoruz.


4) ''Varsayılan'' olarak yalnızca Google'ı bırakıyoruz.
5) Hemen alttaki ''Bu kullanıcıyı sil'' butonuna tıklıyoruz. Oradan kendimizi ve varsa diğer kullanıcıları siliyoruz.
İşlem bu kadar...
Sweet Page(ler) bir daha gelmemek üzere yok olacak, gözlerinize inanamayacaksınız.
Size sadece yeniden şifreleme benzeri ufak işlemler kalacak.

Teknik arıza ve virüslerden uzak, iyi bloglamalar dileğiyle...


ÖNEMLİ NOT: Tüm bu işlemleri yapmanıza rağmen sweet page'ler hâlâ devam ediyorsa bilin ki onları bilgisayarınıza taşımış olan programı halen silmemişsiniz demektir. Geri dönüp indirdiğiniz o şaibeli programı silin ve yukarıda sıraladığım işlemleri yeniden gerçekleştirin.