2015/01/09

Kar Motifli Krep

Uzunca bir süre kar yağışı bekledikten sonra karla yatıp karla kalkmaya başladık. Kar demek mucize demek benim için. Ve ilk aklıma düşen; kar tanelerindeki kristal motifler.
Kar kristallerinin hepsi altı köşelidir; ama bugüne kadar şekil olarak aynı ve eşit sayıda su molekülü içeren benzer iki kristale rastlanmamış. Bu da; mikroskopla büyütülmüş görüntülerine hayran kaldığımız o muhteşem altıgen motiflerin dünyanın ilk oluşumundan beri yağmış, yağan ve yağacak olan kar taneleri de dahil, hiçbirinin bir benzeri daha olmadığı, olmayacağı, aynen insanoğlunun parmak izi olayındaki gibi tıpatıp benzemeyeceği, bir eşinin daha bulunamayacağı demek oluyor ki ne kadar şaşırtıcı!

Katrilyonlarca kar tanesinin saniyeden daha kısa zaman içinde farklı motifler halinde şekillenmesi demek olan bu olağanüstü gerçek, 24 bin kar tanesi üzerinde uzun süren araştırmalar yapan İngiliz bilim adamları tarafından ortaya konmuş.
Ya kar tanelerinin gökyüzünden en fırtınalı havada bile birbirine değmeden, birleşmeden, eşit aralıklarla inmelerine ne demeli? Eğer birleşselerdi neler olabilirdi bir düşünsenize! Yeryüzüne düşünceye kadar geçen sürede devasa kütleler oluşturur, doğa ve insanoğlu için ciddi zararlara sebep olurlardı.

Kar motifli krep ne alâka diyeceksiniz şimdi. Aslında biraz can sıkıcı; ama komik bir hikâyesi var.
İnternette gezinirken rastladığım dantele benzeyen, şık görüntülü bir krep resmi olayın başlama sebebi.

Hazır yeni yıla girmişken ''Bunun aynısından ben de yapayım, evdekilere sürpriz olsun,'' dedim. Keşke demez olaydım. Elime ayağıma bulaştırdım! Yapan kişi hamuru boş bir ketçap kutusuna doldurup sıkabilirsiniz demiş. E, o zaman ne oldu? Kızgın tavaya şekil vererek sıktığım hamur akışkan olduğundan anında genişledi ve gözenekler birbiriyle birleşip kapandı. Tavada şekle benzeyen bir şey kalmadığından ortaya çıkan da çocuk oyuncağına benzeyen bir şey oldu. Kardeşim, tarif gösteriyorsun madem, ölçülerini ve yapılışını doğru dürüst yazsana!

Neyse... Bu şekilde, yani oyuncak oynama yoluyla 3 krep yaptım. Hatıra kalsın diye de fotoğrafladım. Krepler Taş Devri'nden kalmış imajı verdiği için de adını Fred Çakmaktaş krebi koydum :)
Sonrasında daha katı bir hamur yapıp şeffaf buzdolabı poşetine doldurdum. Ucundan kürdanla ve çok küçük bir delik açıp o şekilde sıktım. Bu kez hamur fazla genişlemeden direkt pişmeye başladı.
Şekil olarak ne yapabilirdim? Etraf böylesi karla kaplanmışken ilk aklıma gelen kar kristali motifi oldu tabii ki.
Komik hikâyesinin resmi de bu şekilde, biraz tebessüm ve hatıra olarak bu yazıya görsel oldu.☺️
Keyifli bir hafta sonu diliyorum.
Sevgiyle...