2015/08/18

Frappe İle Serinle!

Haftalardır devam eden ve canımızdan bezdiren aşırı sıcakların ne zaman sona ereceği meçhul. Buna bir de iç yakan gündem eklenince insanın yaşam enerjisi çekiliyor resmen. Canı hiçbir şey yapmak istemediği gibi bu bezginlikten kurtulmak için çareler de arıyor.
Buz gibi ve leziz bir içecekle hem serinleyip hem kendinize gelmek ister miydiniz peki?
O halde bu önerimi dikkate alın. Hatta acilen deneyin, çünkü gerçekten iyi gelecek ve muhtemelen tiryakisi de olacaksınız.

Kahve içmeyi ne kadar çok seversem seveyim, sıcak havalarda bu alışkanlığımdan uzak durmaya çalışıyordum. Kahve bana göre sıcak içilir, soğuk kahvenin lafı bile itici gelirdi. Ta ki dün bir tesadüf sonucu öğrenip evde hemen denediğim frappe tarifinden sonra.

Yapımı bundan 50 yıl kadar önce Selanik’te keşfedilen frappe pipetle içilen, üstü köpükle kaplı soğuk bir kahve türü. Ve evde hazırlamak öyle kolay ki. En fazla 5 dakikanızı alıyor.
Süt yerine su kullanılabildiği gibi, damak zevkine göre her defasında küçük değişiklikler de yapılabiliyor. Canınız nasıl istiyorsa o şekilde…

Öyleyse hemen 2 kişilik tarifimize geçelim: 2 tatlı kaşığı granül kahve (Tam bir tat ve görüntüye ulaşmak için Nescafe classic öneriliyor), 4 çay kaşığı şeker ve 1 çay bardağı suyu plastik bir shaker yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar iyice çırpalım. Bunu yarım litrelik bir pet şişenin içinde ve iyice çalkalama yoluyla da yapabilirsiniz. Krema kıvamındaki bu köpük ana maddemiz. İçeceğimizin görüntüsünü de seyretmek üzere seçtiğimiz 2 adet cam bardağın dibine biraz buz atalım. Köpüğü bardaklara paylaştıralım. Karışıma soğuk süt de ilave ettikten sonra üç katmandan oluşan bol köpüklü frappelerimiz hazır. En son aşamada üzerine 1 top dondurma koyuyor ve servise sunuyoruz. İsteğe göre içine minik meyve parçacıkları, badem ezmesi, rendelenmiş çikolata ya da krema ilave edilebiliyor.

Ben bir kahve sever olarak frappeye bayıldım.
Sizin de seveceğinizi umuyor, yapacak olanlara ''Afiyetler olsun,'' diyorum…
Sevgiyle…