İzmir depremiyle birlikte zar zor toparlamaya çalıştığımız keyifler kaçtı yine. Ruh halimizi düzenlemek için resmen uğraş veriyoruz.
En azından benim durumum öyle. Tek dileğim; seneye bu zamanlar her şeyin eski normale dönmesi ve bloglara gelip neler yazıp yayınladığımızı gülümseyerek ve şükrederek okuyabilmek. Yine son çektiğim fotoğraflar eşliğinde ''oradan, buradan'' etiketli bir pazar yazısı bırakmak geldi içimden.
Bakalım doğanın gündeminde neler varmış. Açmak için bu kez hangi çiçekler sıraya girmiş? Ben neler yapmışım? Biraz blogun havası değişsin. Araştırma yapmak, yeni bir şeyler öğrenip fikir üretmek için hiç havamda değilim bugünlerde...
Begonvil güzelliği bambaşka bir şey...
Bu mevsimin en belirgin çiçekleri bunlar. İsmini bilen varsa yazabilir mi?
Bu da çok şık bir peyzaj çiçeği. İsmini bir türlü bulamadıklarımdan...
Ama girişte de kullandığım bu güzellerin adı ''melek borazanı''. İnsan bakmaya doyamıyor...
Mandalinalar bitmek üzere artık. Portakal ağırlıklı günler başlıyor.
Pandemide virüsten korunmak için birinci şartın bağışıklığı güçlü tutmak olduğunu söylemeyen doktor kalmamıştı. Öyleyse evde de probiyotiklerden hiçbirinin eksik olmaması gerekti. Ev yoğurdu, kefir, ev yapımı doğal sirke, doğal sirkeyle yapılmış turşu diye sayarsak, evde sürekli kullanımda olan 4 ayrı probiyotik vardı. Aklıma takılan sadece ekmek kalmıştı. Azmin elinden hiçbir şey kaçmaz. En sonunda onu da başardım. Son 1 aydır bizim evde sadece ve sadece probiyotik ekmek var. Tam buğdaylı ya da kepekli undan yapılma ekşi mayalı ekmek..
Ekşi maya ile üçüncü imtihanım bu. Diğer ikisi fazla uzun süreli olamamıştı. Maya bir şekilde bozuluyor, yenisini başlatmak için de içimde istek kalmıyordu. Bu kez kalıcılık elde ettim. Sırrını soracak olursanız; mayayı kafama göre beslemek. Evet evet, bunu ilk kez yaptım. Oradaki bakterileri bazen beyaz unla bazen kepekli ya da tam buğday unuyla besledim. Suyu yeterli görünüyorsa su vermedim. Bazen un koymayıp azıcık su ilave ettim. Ve süper bir kalıcılık, hiç olmadığı kadar kocaman kabarmış ekmekler elde etmeye başladım. Maya mı? Her geçen gün daha da güzelleşerek buzdolabında beni beklemekte. Tavsiye ederim...
Karnıbahar mevsimi. Sevmeyeni çoktur. Karnıbahar greten denemediyseniz hemen başlayın. Yok böyle bir lezzet. Bir tür börek ama lezzet 10 numara. En sevmeyen bile bayılarak yiyecektir, eminim.
Tepside yer var diye bir kenarına da ince dilimlenmiş patates koymuştum. Onlar da patates greten oldular ve inanılmaz lezizdiler. Bir sonrakini, beşamel sosu sadece kızarmış patates ve köftelerin üzerine dökerek yaptım. En son da kaşar tabii. Parmakları yediren cinsten oldu.
Trabzon hurması en sevdiğim meyvelerden. Bağışıklığı güçlendirme özelliği çok güçlü. Pandemi zamanı ve tam mevsimiyken bol bol yemek gerekiyor. Olgunlaşmış bir Trabzon hurması kadar leziz çok az meyve var bence...
Dün izlediğim belgeselde de Arap hurması vardı. Onu da çok seviyorum. Pazarda tazesi satılıyor bazen.
Zeytin hasadı zamanı geldi. Benim de zeytin yapma günlerim. Bunlar en fazla 1 hafta içinde olacaklar. Hemen yemek için. Diğerlerini daha sonra ve 5'er kiloluk kavanozlara, en az 6 ay açmamak üzere hazırlayacağım. Yeşil zeytinler için illaki salamura tabii. Hemen yemelik 2 kilo kırma da ondan yaptım. Tarifleri merak edenler yan taraftaki ''zeytin'' etiketini tıklarlarsa bulacaklar.
BİLGİ
Tüm kalbimle katılıyorum. Ben de diyorum, artık bu türden fotoğrafları neden görmez olduk. En sonunda birisi ortalığı bilgilendirmiş de kurtulmuşuz şu acayip pozlardan. Ohh gerçekten!
Eh, kimse üzerine alınmasın; ama artık 20'li yaşların başında bile hızla kelleşme sürecine girmiş gençler görmekteyiz. Benim de dökülüyor saçlarım:( Bana göre bunun nedeni içeriğinde sayısız kimyasal bulunan şampuanlar. Saçları yerinde duran insan sayısı epeyce düştü. Saç ektirme yarışına girenler, bu tedavi için yurtdışından ülkemize gelen yabancılar. Bence bıraksınlar doğal haline. Sıfıra vurdurmak güzel çözüm bence. Hayli entel bir görünüm veriyor. Ama neden sipsivri modası var, sebebini bilemedim. 😆😆😆
Yazarken bariz bir şekilde rahatladım, inanır mısınız?
Blog yazmak gerçekten de terapi etkisi yapıyor, bu kesin..
Sağlık ve huzur dolu günler dilerim...
Selam karnabahar graten bugün bende vardı. Çok severim. Ekmekler güzel görünüyor. Elinize sağlık. Sevgiler.
YanıtlaSilSelam 🙋 Ben de çok seviyorum. Pratik ve leziz.
SilEkmekler sonunda istediğim gibi oldular. Çok teşekkür ederim. Sevgiler.
Karikatürden başlamak istiyorum.
YanıtlaSilIçim bir hoş oldu nedense. Sanki gerçekten o adamın kafasına birşey yapıyor da cidden yandı hissi yaşadım. Belli bir süredir ne şiddete bakabiliyorum ne de korku türü bir şeye. Acayip bir etkilenme oluyor. Eskiden böyle değildim. Pandemi öncesi başladı tabi. Çok önce.
Hurmayı hamileyken çorba kasesine koyup kaşıkla yediğimi hatırlıyorum. :))
Karikatürde esas; işlenen konu komik veya iğneleyici olsun diye abartmak ya da çarpıtmak ama bu, hafiften tüyleri ürpertiyor cidden: ''ACEEEO!'' Söz konusu etkilenme süreklilik gösteriyorsa üstüne gitmek gerek. Ben de eskiden korku filmi izleyemezdim. Şimdi tam tersi oldu. Zombilerin makyajlarını inceleyip gülebiliyorum mesela:)
SilOlgun hurma mis gibi bir tatlı aslında. Geçen TV'de kakao ile karıştırıp kaseye koydular, bayıldı herkes.
Çiçek resimleri harika, içimi açtı:) Ekşi maya, tam buğday ekmek yemekten gına geldi. Bir süre ara verip francala ekmek almaya başladık, bayağı özlemişiz:) Dolu dolu bir yazı olmuş, çok beğendim:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Biraz olsun içimizi açan şeylere ihtiyacımız var aslında. Ekmek konusundaki fikirlerinizde haklısınız. Hiç ara vermeden mümkün değil zaten. Oh, şöyle fırından yeni çıkmış francalayı limonlu kekikli zeytinyağına bandırmak ne de güzel olur. Afiyet olsun:) Oradan, buradan, fotolara göre plansız bir yazı ama beğenmenize çok sevindim. Çok naziksiniz, tekrar teşekkür ederim. 🙏🙏
SilPazar yazını okurken, resmen yüzümde güller açtı Zeugmacığım:) hele ki son karikatür ne çok güldürdü beni, sen çok yaşa e mi :)) O ruh hali hepimizi sardı!. Şu aralar benim de hiçbir şey yapmak gelmiyor içimden!. İyi ki doğanın muhteşem döngüsü aralıksız işliyor ve içindeki güzellikler yüreğimizi ferahlatıyor!. Çiçeklere bayıldım. Yaşadığın yerde doğaya böylesine yakın olman ne güzel. Ekmeğin harika görünüyor. Ellerine sağlık, zeytinleri de güle güle afiyetle tüketin. Ah demek ki kameraya poz verirken o dudak hareketinin altında Manik şizofren durumu varmış !.:)) hele ki o slikonlu dudaklar bir facia :)) hem eğlendiren, hem gözleri şenlendiren ne keyifli bir yazıydı. Ellerine sağlık Zeugmacığım. Sağlıkla, esenlikle dolu güzel bir hafta dilerim. Sevgilerimle ♥
YanıtlaSilBuna çok sevindim Esinciğim. Birazcık olsun gülmeye, gülümsemeye ne çok ihtiyacımız var, değil mi? O karikatürü gördüğümde ben de çok güldüm. Defalarca baktım hatta. Umut'un ellerine sağlık:) Plazmalardaki insanları hicvetmiş azıcık. O parlayan kafalı, keten takımlı, şımşıkır ve de havalı beyaz yakalıları. Dışarı çıkıp da temiz hava eşliğinde kuşlarla, çiçek-böcekle haşır neşir olmanın iyileştirici etkisi olduğu kesin. Hele ki evlere tıkılı olduğumuz pandemi günlerinde. İnsanın gözü gönlü açılıyor. Yürüyüşe çıkıp 20 dk içinde 2 adet büyük parka ulaşabilmem bulunmaz nimet gerçekten. Siz de aracınıza atlayıp ne güzel yerler keşfediyor, bizi de gezdiriyorsunuz hatta. O da çok güzel. Zeytinleri hep beraber afiyetle tüketelim, teşekkür ederim. o 2 ekmek bize en az 3 hafta yeter artık. Ya, sorma, manik şizofreni ile ilgiliymiş.Her gördüğün acayipliği taklit edenlere duyurulur:)) Pek kalmadı Allahtan o hareket. Silikonlu dudakla iğrenç ötesi olmuş artık. Ayyyy!!
SilOkurken eğlenmene çok sevindim gerçekten de. Ben de yazarken eğlendim aslında:))
Tekrar tekrar teşekkür ederken, ben de sana sağlıklı ve huzurlu bir hafta diliyorum. Sevgiler Esinciğim.❤✋
çiçekler muhteşem, karnıbahar graten hiç yemedim biz kıymalı yemeğini yaparız o kadar. ben de ilk defa ekşi maya denemesi yapıyotum. tambuğday unundan yaptım bu gün 3. gün beslemem olacak. Akşam lastikle işaretlemiştim sabah baktım akşam çalışmış maya bakalım ekmeğini becerebilecekmiyim, tariflerini beklerim.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Özlem. Kıymalı karnıbahar da çok lezzetli olur. Onu da çok severim. Ama greteni bambaşka bir şey oluyor. Mutlaka denemeni öneririm. Karnıbaharı iyice yıkayıp ufak parçalar halinde bir tencereye koyuyor ve hiç su katmadan en küçük ocağın en kısık ateşinde 10-15 dk haşlıyorsun (Bol suda haşlayıp besin değerini suya geçirmemek gerek. Yıkandığı için o su yetiyor ona). Sonra bir fırın tepsisine yayıp üzerine beşamel sos ve çıkarmadan 5 dk önce rendelenmiş kaşar. Offf...
SilBenim ekşi mayalarım 10 gün süreyle her gün aynı saatte beslemek şeklindeydi.
Birinci gün cam bir kavanozda 2 kaşık un 2 kaşık suyla iyice karıştırılıyor, üzeri bir bezle kapatılıyor. İkinci gün birazını alıp aldığın kadarını yerine koyuyorsun. Eşit miktarda un ve su ilave ederek. Ertesi gün de aynı. Her gün bu işlem. Tam buğday unu ve klorsuz su öneriliyordu hep. Ama ben bu kez yazıda bahsettiğim şekilde değişik unlarla besledim. Bunu da ''Kevserin Mutfağı'' blogundan öğrendim ilk kez. Sonrasını da kendi kafama göre ayarladım. Baktım çok suluysa su vermedim o gün...gibi. Yan taraftaki ''ekşi maya'' etiketini tıklarsan diğer deneyimlerimi de görebilirsin.
şimdi ben tam buğday unu ile başladım ekşi mayaya bununla sadece tam bugday unlu ekmek yapabilirim, siyez unu kullanamam değil mi?
SilHayır öyle bir şey yok. Tam buğday unuyla mayayı oluşturuyorsun. Ekmek yapımına geçtiğinde dilediğin unu kullanabilirsin. İlk denemen ise beyaz undan yap ekmeği. En başarılı sonuçlar hep beyaz undan alınır. Siyez hiç denemedim yalnız.
SilYukarıda anlattığım üzere, mayayı beslerken her türlü un kullandım bu kez. Önce tam buğday, 2 gün sonra beyaz un, 3 gün sonra kepekli un gibi...
Benim de salgın sürecinde çok fazla döküldü saçlarım. Tamamen strese bağlıyorum:(
YanıtlaSilGüzel bir hafta dilerim Zeugma. Ve blogumdaki yardımın için teşekkür ederim. Sayende hallettim:)
Şampuanlar dışında stres ve B vitamini eksikliği de saç dökülmesi nedeni. Haklısın. Benimkini hızlandıran da salgın süreci bence:(
SilBlogdaki sorunun düzelmesine çok sevindim. Detayları madde madde yazdım ki garantili olsun:) Rica ederim, ne demek. Ne zaman istersen hiç çekinmeden soru sorabilirsin. Teşekkürler. Ben de sana sağlıklı ve güzel bir hafta diliyorum. Sevgiler Sezer. 🙋❤
Mutfakda hareketli ve bereketli günler. Ekşimayalı ekmekler zeytinler şahane, ekşimayayı bende birkaç kez deneyip vazgeçenlerdenim, belki bu yöntemle bir kere daha denerim,karnıbahar ve Trabzon hurması favorilerim benimde tam da mevsimi, çiçekler de çok güzel..
YanıtlaSilGerçekten öyle. Haftalardır kışa hazırlık olsun derken saatler hep mutfakta geçiyor.
SilEkşi maya konusunda hiç vazgeçmemek gerek. O kadar çok faydası var ki, düşündükçe yapma hevesi tazeleniyor. Vücuda B vitamini takviyesi yapıyor. Sindirim sistemi için süper. İncecik bir dilim uzun süre tok tutuyor, gibi sayısız özelliği var. Hazır mayalar en başta alzeimer yapıyormuş zaten:(
Bu yöntemi dene bence. Ertesi gün besleme saatinde baktın kıvamı sulu ya da üzerinde hafif bir su tabakası var, yalnızca un katabilirsin. Ölçüye bağlı kaldın mı üzerinde kahverengi su bile oluşmaya başlıyor. Bir de ben aldığım kısmı atmıyorum hiç başka bir kavanozda 2 gün biriktirip biraz unla lavaş-bazlama yapıyorum tavada. Gayet de güzel oluyor. Karnıbahar ve hurma konusunda da örtüştük, ne güzel:) Teşekkür ederim. Sevgiler Derya...
Üretmek,meşguliyet ve hareket; tam manasıyla yaşamın vazgeçilmez dengeleri burada gizli; en olumsuz,en sıkıcı zamanlarda dahi,yaşamın koşusunu görür,dinler ve demlenir; teşekkürler Zeugma; güzel şeyler bunlar,üretime,öğretime dair olan şeyler..
YanıtlaSilBetimlemelerinize hayran olmamak elde değil. ''En olumsuz, en sıkıcı zamanlarda dahi yaşamın koşusunu görmek, dinlemek ve demlenmek''. Bir anlamda ruhsal dengeyi kaybetmemek adına çareler üretmek. Boşluğa düşüp kendini koyvermemek, onarmak...
SilDeğer kattı sözleriniz. Asıl ben teşekkür ederim Güven Bey. 🙏🙏
Yazılarınızı özlemişim. Ellerinize, yüreğinize sağlık. 🙏
YanıtlaSilAa, hoş geldin Emre:)
SilNerelerdeydin onca zamandır? Okulun bitsin diye uğraşıyordun sanırım.
Çok teşekkürler. Ben de senin yazılarını özledim..