2021/02/19

Çizgi Filmlerdeki Anormal Karakterler

Çocukluğuna anlam katan çizgi filmleri hatırlamayan, kaç yaşında olursa olsun rastladığında başına oturup izlemek istemeyen var mıdır? Jenerik müzikleriyle aklımızda yer etmiş bu filmlerdeki karakterleri görünce nasıl da heyecanlanırız. 

Çıplak ayaklarıyla kırlarda koşan sevimli Heidi'yi en başa alalım. Taş Devri vardı mesela. ''Daba Daba Duuu!!!! '' 

Giysileri, mağaradan evleri, arabaları Taş Devri'ne göre dizayn edilmişti. Çakıl bebeğin saç tokası minik bir kemikti. Ayrılmaz parçaları Rintintin ve Düldül ile Red Kit ne harikaydı. ''Bang Bang Lucky Luuuuke...♫♫'' diye başlardı. Ayı Yogi vardı. ''Efeem, efeem'' diye bağırıp duran, dostlarıyla birlikte uçan gemiyle dolaşan. 

Şeker Kız Candy çok şekerdi gerçekten. Bir keresinde odadan babamın gülme sesleri geliyordu. Bir de baktık Sylvester ile Tweety'i izliyor. Nasıl da hoşumuza gitmişti:)  Garfield, Bugs Bunny...  
Sahi ne kadar çok çizgi film varmış. Saydıkça diğerleri geliyor akla.  Bayılarak izlediğimiz daha nice çizgi film.

En sevdiğimiz çizgi film karakterlerinden birçoğunun ruh sağlığı bozukluğu olarak kabul edilebilecek pek çok özellik sergilediğini biliyor muydunuz? Belki de kişiliklerindeki tuhaflıklar onları bizim için çekici kılan özellikleriydi, ne dersiniz? Ancak bu bireylerle gerçek hayatta karşılaşsaydık, muhtemelen onları en yakın terapiste yönlendirirdik. 

Springfield kasabasında yaşayan Simpsonlar'da aile bireylerinin tamamı tuhaf olarak tanımlanabilecek özellikler taşır mesela. Başta baba Homer Simpson tabii ki.  Şöyle bir düşünürseniz; Homer borderline kişilik bozukluğu, antisosyal bozukluk ve hatta madde bağımlılığı özellikleri sergiler. Oğlu Bart'ın davranışlarına gösterdiği tepkilerdeki davranış bozuklukları çok bariz. Öfkeden gözleri kör olur adeta. İlk göz ağrısını boğmaya kadar götürür işi. Bart Simpson ona keza.

Kare pantolon Sünger Bob
Bu mutlu ve de şanslı süngerimsi karakter acaba hangi ruh sağlığı bozukluğu ile etiketlenmiş olabilir? Williams-Beuren Sendromu  ile. Yabancılarla bile alışılmadık derecede abartılı neşeli ve dışa dönüktür. Artı, zihinsel yetenekleri düşüş gösterme eğiliminde ve ayrıca  eklemlerinde problemler var.

Alice Harikalar Diyarında 
Şizofreni, bir kişinin net düşünme, duygularını yönetme, karar verme ve başkalarıyla ilişki kurma becerisini engelleyen ciddi bir akıl hastalığı. Semptomlar, halüsinasyonlar ve sanrılar içerir. Alice açık ve net şizofreniden muzdarip. Hayallerini, şizofrenik algılarını gösteren büyülü bir dünya inşa etmiştir.

Disney filmi Frozen'dan Buzlar Kraliçesi Elsa
Agorafobi için olası bir aday olarak kabul edilen Elsa, sahip olduğu güçleriyle başkalarına zarar verebileceğine inanan bir paranoyak. Medeniyetten uzakta yarattığı ve hiçbir  ziyaretçi kabul etmediği bir kalede kendini izole etmeyi seçmiştir. 

Uyuyan Güzel'deki Maleficent  
Saf kötülük olarak kabul edilen bu karakter de borderline kişilik bozukluğundan muzdarip.Genç ve masum bir kızdan intikam almak için yıllarca beklemek gibi takıntılı özellikler sergiler. Kraliyet Vaftiz Töreni davetli listesinden çıkarıldığında tetiklenmiş yoğun terk edilme korkusuna sahip. Herhangi bir eleştiri veya haksız muamelede yoğun öfke ve şiddetli patlamalar yaşıyor.  Ruh hali dalgalar halinde. Dramatik, acınası bir halden aniden gelişen şiddetli öfkeye geçişleri var.

Winnie The Pooh
Winnie the Pooh'un yazarının karakterlerine derinlik vermek için Zihinsel Bozuklukların Teşhisi ve İstatistik El Kitabı kullandığını biliyor muydunuz?! Misal, tavşan bariz bir obsesif kompulsiv bozukluk hastası. Tam bir mükemmeliyetçi. Bir şeylerin kusurlu olması ve tam  istediği gibi olmaması halinde sürekli endişe halinde. Tarzına uygun davranılmadığında başka herhangi bir şeye konsantre olmakta zorlanıyor.

Yine Winnie the Pooh'taki  hüzünlü ihtiyar eşek Eeyore, sürekli karamsarlığı ve keder benim tavrıyla sevimli. Ancak, kronik depresyonu, distimi olarak bilinen ciddi bir bozukluk halinde. Genellikle iştahı, enerjisi az ve kendine  saygısı düşük.

Domuz yavrusu Piglet
Sinirli küçük domuz yavrusu genel anksiyete bozukluğundan muzdarip. Sürekli stres ve korku içinde. 

Cafer (Jafar)
Walt Disney Pictures'ın animasyon filmi Aladdin'deki kurgusal karakter. Son derece acımasız bu kötü adam, olası bir sosyopat örneği. Amaçlarını gerçekleştirmek için genç bir çocuğu feda ederken sıfır empati sergiliyor.  Ahlaki sorumluluk veya vicdan yoksunu bir antisosyal. Büyüleyici, manipülatif ve evreni yönetme girişimlerinde acımasız biri.

Küçük Deniz Kızı Ariel 
Dikkatle incelendiğinde birkaç ruhsal bozukluğa sahip. İstifçilik özelliği var. Su altı dünyasındaki bir mağarayı boğulmuş insanlardan çaldığı gereksiz ve rastgele insan eşyalarıyla dolduruyor. Kaybolduklarında aşırı derecede sıkıntı çekiyor. Ariel ayrıca vücudu ile ilgili mutsuz. Yanlış bedene hapsolduğunu düşünüp kuyruğunu insan bacaklarına çevirmeye odaklanmış, olması gerektiğini düşündüğü kişi olmak için sert ve tehlikeli adımlar atan biri.

Disney'in Pamuk Prenses'indeki kötü karakter Evil Queen
Alman peri masalı Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler'deki şeytan kraliçe. Klasik bir narsisistik kişilik Bbozukluğu vakası. Günlerini aynadaki yansımasına bakarak geçirir ve konuşan bir aynadan ülkedeki en güzel kişi olduğunu duymak ister. Üvey kızı sayesinde güzellik bahislerinde ikinci sıraya indirildiğini öğrenince çıldırır. Takıntılı ve paranoyak hale girip öldürme planları yapar. Zirvedeki yerini yeniden garantiye almak için hiçbir kötülükten sakınmaz.

Cruella 
101 Dalmaçyalı'daki Cruella kesinlikle mutlu ve şanslı bir kadın değil. Aslında bir psikopat olarak tanımlanabilir. Empati ve vicdan yoksunu. Güç, zenginlik ve lüks için savaşırken hiçbir engel tanımıyor. Gardırobu için sevimli küçük yavruları bile öldürmeyi planlayabiliyor.

 Pepé Le Pew 
Warner Bros'un Looney Tunes ve Merrie Melodies serilerinde ve filmlerindeki gerçek dışı kokarca. İnsan biçiminde ve ilk bakışta zararsız görünüyor. O, gerçek aşkını bulmayı görev edinmiş karizmatik bir Fransız kokarcası. ''Hayır'' yanıtını kabul etmeyen Pepe, sevgilisini taciz noktasına kadar kovalayan, hatta dikkat çekmek için intihar numarası yapan biri. Davranışı, küstahlığı ve duyarsızlığı ile dünyanın kendi etrafında döndüğünü düşünen bir narsisistik kişilik bozukluğu örneği.

 *   *   *   *


Yukarıdaki yazı, geçen yıl rastladığım ve sosyal medyada paylaştığım aşağıdaki görselden yola çıkarak hazırlanmış bir araştırma yazısıdır. Ne kadar şaşırtıcı değil mi?
Ne dersiniz, sizce neden küçüklüğümüzden itibaren izlediğimiz çizgi filmlerin neredeyse hepsinde ruhsal rahatsızlık sahibi karakterler vardı? 
☹️😦😞





                                                      Kalın sağlıcakla....



Görseller: Pinterest