2021/04/03

Tam Kısıtlamalı Hafta Sonundan

Pandemi tarihimize not düşelim: 
Maruz kaldığımız üçüncü dalga nedeniyle cumartesinin kısıtlamalı hafta sonundan çıkarılışı ancak bir ay sürdü.

İzlenimler bunu yaşayacağımızı bas bas bağırıyordu oysa. Zorlu bir süreçti, ancak ciddiye almadık. Teselli olacağımız tek şey; aşıların kesinlikle etkili olduğu ve yaza kadar dayanmamız gerektiğiBundan sonrası için dua edelim de aşılanma sürecimiz sekteye uğramadan hızla tamamlanabilsin. 

Bugüne kadar 144 milyon doz aşı uygulayan ABD temmuza kadar bu illetten kurtulacak. 

Son üç ayda 30 milyon kişiye aşı yaparak vaka sayısını 10 kat düşüren İngiltere de öyle. Ocak ayında pik yapan ve yalnızca Londra'da günde 200 insanın hayatını kaybettiği İngiltere'nin aşılama sürecine girdiği 6 ayın bitiminde Covid-19'dan ölümler sıfırlandı.Ve... Nisanla birlikte, pandeminin başından beri süreci başarıyla yöneten ülkelerinin başında gelen İsrail dünyanın aşı ile toplumsal bağışıklık kazanmış ilk ülkesi oldu. Korona artık İsrail'de kontrol altında! 👊👊

Böylece, aşılarla kurtulacağımız kesinlik kazandı. Kesin olan bir şey daha varsa önümüzdeki ayların çok zor geçeceği, çok dikkatli olmamız, hatta kapalı alanlarda çift maske takmamız gerektiği. Aksi takdirde üçüncü büyük dalganın kötü vurduğu bu son sürecin kayıplar listesinde yer alacağımız...  Sahadakiler aşıların başarısını konuşuyor artık. Mevcut aşıların en az bir yıl, hatta yıllarca koruma sağlayacağı öngörüleri dahil.

Hafta içi çektiğim fotoğraflarla biraz turlayalım o halde
Dün hava çok güzeldi. Marinadaki kotralardan birinin adı ise GAİA.😊

Gözlerinin yeşili...😍😘💖

Kafeteryalarda oturma serbestliğine rağmen adını Mobydick'teki karakterden alan deniz kızı armalı karton kahve bardaklarıyla dolaşma elitliği (!) devrede yine.

Pazenlere üfleyen kadınların el emekleri...

 İskele Meydanı'nda dün gerçekleştirilen etkinlik. İmza kuyruğu dikkat çekiciydi.

Sohbet esnasında çay ya da kahvesinin buz gibi olmasını kim ister ki? Bu bardaklardan hiç haberim yoktu. Geçenlerde öğrendim ve tüm şehri aradım ama henüz hiçbir dükkânda yok. Çift cidarlı çay, kahve ya da soğuk içecek bardağı/fincanı efendim. Isı derecesini uzun süre koruyormuş.

Haftanın en şaşırdığım bilgisi burada. Biraz abartılmış sanırım ama gerçek payı yok değil. 😁

Seramik güveçlerdeki mini keklerden sonra yaptığım kek. Yaklaşık 3 yıldır yapmıyordum. Kıvamını eskisi gibi tutturamasam da hemencecik bitti. Gözüm korktu doğrusu. ''Kanser şekerle beslenir'' diye bir gerçek var. Bir dahakini kim bilir kaç yıl sonra yaparım.


Geçen yaz eylül gibi edindiğim acı süs biberinin sürprizi. Eskimiş dallarda yeni çiçekler açtı. Aynı saksıda çiçek halde, taze ve kurumuş acı biber olarak üç aşamayı da seyretmek mümkünmüş meğer.😍😲

Öneri: Bu çiçeğin adı beyaz yapraklı difenbahya. Sağa sola yatmış uzun saplarıyla birlikte tam söküp atacakken bir araya toplayıp bağlayayım dedim. En çok kendi sevdi galiba. Günbegün güzelleşiyor.  

Kahveyi severek içenler enerji artırdığını, mutluluk verdiğini de bilir, öyle değil mi? Özellikle sade Türk kahvesinin şeker hastalığından koruduğunu ya da iyi geldiğini de. Aynı zamanda kilo vermede yardımcı, Alzheimer ve demans riskinden uzak tutucudur kahve. Karaciğere iyi geliyor, karaciğer ve kalın bağırsak kanserinden koruyor. Abartmamak koşuluyla kahvesiz kalmayalım...

Pandemide zor oluyor diye en sonunda gidip saksıda gül aldım. Hıdrelleze kadar biraz daha büyür, dallarına dilek asarım. Dilek dilemeye herkes gibi benim de ihtiyacım var çünkü.

Geçen seneki marteniçkalarım tam 1 ay kolumda durdu. Çünkü bir türlü leylek göremedim. Akarsu da bulup atamayınca, gidip nereye asmıştım, bakar mısınız?
Bu yıl marteniçka niyetine girmedim. Biraz geç oldu; ama gül dalları en iyisi.💖


Sağlıklı, mutlu, keyifli bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle...