2021/12/26

Don't Look Up Filmi

Bugün nereye baksam ''Don't Look Up'' filminden bahsediliyordu. Öyle merak ettim ki işi gücü bırakıp filmi mutlaka izlemeliydim.

Masasında kahvaltı ederken teleskobun başına geçen doktora öğrencisi Dibiasky'nin (Jennifer Lawrance) yıldızların arasında bir kuyruklu yıldız fark etmesiyle başlayan film, Dr. Mindy'nin (Leonardo DiCaprio) bu yıldızın rotasını hesaplamasıyla devam ediyor. İki astronom, kuyruklu yıldızın 6,5 ay kadar sonra dünyaya çarpıp yok edebilecek kapasitede olduğunu anlıyor ve insanlığı uyarmak için bir medya turuna çıkıyorlar. 

Gelgelelim hiç kimse onları umursamıyor. Don't Look Up filmi bu anlamda en başta, çağın kafasını telefonundan kaldırmayan insan modelini ve TV ile başlayıp sosyal medyayla nirvanaya ulaşan yitirilmiş gerçeklik / an'a odaklı yaşam bağımlılığı kesitlerini kara komedi tarzında işliyor. 

Merly Streep filmde eski bir manken olan Amerikan Başkanı rolünde. Özel kalem olarak atadığı da oğlu (komedyen Jonah Hill).

Filmin uyandırdığı ilk intiba bilim kurgu olduğu yönünde. Oysa tamamen tersi.

Dünya ve biz insanlarla ilgili önemli gerçeklere parmak basan, siyasetten medyaya/sosyal medyaya, zenginlerin söz sahibi oluşundan nepotizme (akraba kayırmacılığı), kapitalizme, Beyaz Saray'a, NASA'ya, aşı karşıtlarına, iklim krizine kadar ne ararsanız var bu filmde.

Özetle; insanlığa ayna tutan bu filmi bakalım sizler de beğenecek misiniz?