Bugün gerçek olup olmadığını test ettiğim bir konuda hayretlere düştüm. Sonucu gördüğümde şaşkınlıktan mı desem yoksa sevinçten mi gözlerim parladı resmen.
''Ezberleri bozan'' müthiş bir kolaylıktan bahsedeceğim size. Bu kolaylığı öğrendiğim hanım ''Bana dua edeceksiniz'' demişti ve sonuna kadar haklı çıktı inanın.
Hafta sonuna girmemiz nedeniyle kim bilir belki sizler de denemek istersiniz. Denemeseniz bile aklınızda bulunsun. Bir gün gerekebilir. Benim aklımda epeyce durmuştu. Sağlamasını yapmak bugüne kısmetmiş.
Patates kızartmasından bahsediyorum. Her ne kadar kızartmadan kaçınsak da uzun aralıklarla olsa bile arada yapıyor, yaparken de birtakım zorluklar yaşıyoruz hani. Dilimlediğimiz patateslerin birbirine yapışması, orantılı kızarması için ara ara çevirmek, hepsi kızarıncaya kadar başında durmak gerektiği, en kötüsü de üstümüzün başımızın yağ kokması gibi...
► -Patatesleri yıkayıp soyuyor ve iyice kuruladıktan sonra istediğimiz şekilde dilimliyoruz.
► -Kızartma yapacağımız tencereye bolca yağ koyuyoruz.
► -Yağın yeterince ısınmasını/kızmasını sağlıyoruz.
► -Dilimlediğimiz tüm patates dilimlerini tencere iyice dolana kadar yağın içine atıyoruz.
► -Üzerine tencerenin kapağını hafif aralık kalacak şekilde kapatıyoruz (Kapakta buhar çıkaran ufak bir delik olursa daha rahat oluyor).
► -Tencerenin başında asla beklemiyor ve ara sıra kızaranları çevirmek gibi bir zahmete girmiyoruz.
► -Tencerede kızaran patateslere asla dokunmuyor, müdahale etmiyoruz.
► -Sadece ara ara gelip kızarmışlar mı diye bakıyoruz.
► -Hepsinin birden kızardığını gayet rahat görüyor ve patatesleri bir kızartma süzgeci yardımıyla tabağa alıyoruz.
► -Dilersek ikinci parti patatesleri kızartmaya başlıyoruz.
Gerçekten de tek bir patatesin bile yapışmadığını ve gayet orantılı kızardığını, üstelik hiç mi hiç yağ çekmediğini görünce gözlerimize inanamıyoruz:)
Yapacak olanlara kolay gelsin ve afiyetler olsun o halde.
Kalın sağlıcakla...
hiç böyle denemedim, bol yağla kızartırım ama kapak kapalı olunca yumuşamadı mı? Ne güzelmiş, etrafa da yağ sıçramasını önlemiş oluruz böylece.Bu fritöz mantğı demek, teşekkürler, deniycem:)
YanıtlaSilBir de nacizane; kızartmadan önce bir süre kesip dilimleyip suda bekletirsek, nişastasını suya verip daha bir çıtır oluyor sanki.
Rica ederim. Gerçekten çok çok güzel ve şaşırtıcı. Ben de ilk kez denedim. Hayır, kapak üzerindeyken hiç mi hiç yumuşamadı. Hatta tam tersi, daha kıtır oldu. Denediğinizce tıpkı benim gibi çok şaşıracaksınız:) Evet, fritöz mantığı. Fritöz kullanmayı hiç sevmedim. Kızartma yağını en fazla 2. kez kullanırım. O bile içime sinmez.
SilYalnız kızgın yağın üzerine kapatılan kapak ilk anda biraz buharlanıyor, peçeteyle bir kez kurulanırsa sorun kalmıyor.
Suda bekletmeyi duydum ama hiç denemedim. Bir de buzlukta bekletin biraz diyorlar, onu da denemedim. Bir sonrakinde deneyeyim:)
Ben firinda seviyorum. Az zeyyinyag bol kekik fırına...
YanıtlaSilBen de hep öyle yapıyorum. Farklı baharatlarla ama. En sağlıklısı aslında...
SilBu aksam yine yaptim tavuğun yanina... yani nisasta falan ama seviyorum yaa
SilAfiyet olsun. Ama fırında az zeytinyağlı mı yoksa benim buradakinden mi anlayamadım:) Patates güzel bir garnitür, sevilmez mi. Fazla kaçırmadan...
SilBizde büyütanne patatesi bunun adı. :)) Eşimin anneannesine büyütanne der benim Küçük Ergen ve kendisini her ziyaretimizde mutlaka yapar, aynı bu usul, benimki çok seviyor diye. Bizde de fırında yapılır hep, o yüzden büyütanne patatesi çok özeldir onun için. Sizinkiler de harika görünüyor; ellerinize sağlık ve afiyetle sevgili komşu. :)
YanıtlaSilAman ne güzel oldu bu açıklamalar. Demek ki epey eski bir usul imiş ve bilenler halen sürdürüyormuş büyütanne patatesini:)) Ben de öyle diyeceğim artık. Nasıl hayret verici bir yöntem ama. Şahane sonuç alınıyor. O yüzden sizinki bizimki hepsi aynı sevgili komşu. Teşekkür ederim. Size de afiyet olsun. Küçük ergene senede 1-2 kez yapılsa yeter de artar bile. Fırındakine devam. Fast Food'lardan da uzak durmalı:)
SilCanısı gelmiş, hoş gelmiş. Nerelerdeymiş, özletmiş ama. Dün bloguna bakmıştım ne tesadüf. Davetli okura açık görünüyordu. Geçici olarak o pozisyona aldığını düşündüm. Yenilenme çalışmaları var diye beklemedeydik çünkü. Haydi inşallah. Açılmıştır umarım.
YanıtlaSilAz yağda da oluyor muymuş şefim? Aslında bu da az yağla, çünkü kullanılan yağın neredeyse tamamı artıyor. İyi ki geldin. Teşekkür ederim. Görüşmek üzere Simyacım😊🙌💐💖
Yazıyı eşime de okudum:) Daha önce hiç denememiş ve ilk fırsatta deneyeceğiz:) Kızartma işi, daha doğrusu haftaiçi beraber kahvaltı yapma şansımız yok ama patates kızartması haftasonları kahvaltılarının kaçınılmaz lezzeti:) Teşekkürler tarif için:)
YanıtlaSilKahvaltının bir parçası ise o zaman iyi olmuş eşinize okumanız:) Sonucu görünce çok sevinecek emin olun:) Tarif güzel ama kızartma olayı sakıncalı maalesef. Neyse ki hafta sonu yapıyormuşsunuz. Neyse ki defalarca kullanılmış yağdan geçmiyor.
SilRica ederim, size afiyet olsun o zaman:)
Kapaktaki buhardan çatlayıp patlamıyor mu?
YanıtlaSilHayır Handan. Videoyu o yüzden koydum. Ateşin üzerine koymuyorsun sonuçta. Kapattığın ilk birkaç saniye ısı farkından buhar oluyor. Onu peçeteyle kurula, bir daha olmuyor.
SilCam kapaklı tencereye yemek pişirirken nasıl hiçbir şey olmuyorsa bunda da olmuyor.
İstiyorsan metal kapak kullan yine de. Ama buhar çıksın diye yandan taraftan yarım cm aralık kapat.
Ay, için rahat etsin diye amma çok yazmışım. Ama çok şaşıracaksın, garanti:)
Yorum değil.
YanıtlaSilSizin sayfanız da "güvenli değil" uyarısı veriyor. Bu sorunu çözmek için kumanda panelinden ayarlar sekmesini tıklayıp, HTTPS protokol ayarının en sağında bulunan baloncuğu tıklayarak aktif hale getirin. Gri renketn yeşil renge bürünür. Durumu bana bir yorum marifetiyle iletirseniz ben tekrar kontrol ederim. Bu durumun kimse farkına bile varmıyor. Herhangi bir problem teşkil etmiyor ama, dikkatli okuyucular bu ibareyi gördükleri zaman o sayfaları korkularından ziyaret etmek istemiyorlar.
Merhaba Recep Bey,
Sil''Yorum değil'' ile başlayan bu bilgiyi ''Yayınlamayın'' uyarısı olmadığı için yayınlamaya karar verdim. Çünkü olur ya, aynı sorunu bu sayfada gören ya da kendisi yaşayan biri okuyabilir ve yararlanabilir.
Yanlışlıkla benim bloguma da gelip uyarı yorumu bıraktınız herhalde. Benim blogum 2 seneyi aşkındır asla ''güvenli değil'' uyarısı vermedi, vermiyor. Bloga her girişte baktığım yer sayfanın üzerindekiadres çubuğundaki linkin http:// https:// olup olmadığı, kendiliğinden değişip değişmediğidir. Gereksiz gadgetleri temizledikten sonra asla uyarı vermedi. Şimdi yine hem laptoptan hem telefondan hem arkadaşların yan sütunlarından bloguma girdim, Güvenli değil uyarısı falan yok.
Yorumunuzda nasıl düzeltileceğini de yazmışsınız. Olur ya, ayarlara gidip bir bakayım dedim. Hayır efendim. Oradaki baloncuk da gri falan değil. Gayet yeşil. Bu durumda bana o yorumu yazmanız için 2 sebep var: 1-Beni başka bir blogla karıştırdınız. 2- İzleyiciler ve Blog Listesi vb gadgetlerde birtakım sorunlar yaşadığınız blogunuz sanıyorum bu kez de diğer blogları bu şekilde gösteriyor.
Size daha önce, yani başka bir gün de gelip yazmıştım: Ben ''Güvenli değil'' uyarısı aldığım o sorunu yok ettim. Epeyce oldu.
İlginiz için teşekkür ederim. Esen kalın.