2022/06/13

Olsun da Gör

''O gün gelsin neşemiz tazelensin de gör/ Dünyayı hele sen bir barış olsun da gör/ Seyreyle gülü bülbülü/ Çifter çifter aylar gökyüzünde/ Her gece ayın on dördü…'' demiş Melih Cevdet Anday. 
İnsanın ruhu nasıl da tazeleniyor...

''Ay'ın on dördü'' Dolunay demek sözlüklerde. Arapçası da ''Bedir''. Ülkemizde kullanılan Arapça kökenli isimler Bedriye ve Bedrettin'in anlamı ''Dolunay'' mı peki? 

Dolunay diye de isim var; ama Bedriye ve Bedrettin ondan ziyade ''Ay'ın on dördü gibi güzel'' demek. Çünkü eskilerin kullandığı böyle bir deyim var. Rahmetli anneannem masal anlatırken kullanırdı. Bir de güzel bir genç kızı betimleyeceği zaman ''Kız aynı Ay'ın on dördü gibi''  derdi ve anlardık ki o kız çok güzel. Yakışıklı erkekler için de geçerli. Pek çok şair ve yazarın kullandığı bir deyim aynı zamanda.


Orhan Veli ve Oktay Rifat'la birlikte oluşturduğu GARİP AKIMI ile Türk şiirinde yenilenmeyi başlatan Melih Cevdet Anday'ın sesinden...

Haziran ayının on dördüne girmek üzereyken gökyüzündeki Ay, tıpkı bu deyimlerde anlatıldığı gibi. Tam bir Dolunay. Gündüz yağmur çiselemesine rağmen az önce sisler içerisinde belirdi ve gitgide aydınlanıp parlayarak güzel yüzünü gösterdi.


2022 Haziran Dolunay'ı 

Her gece Ay'ın on dördü ''Olsun da Gör'' 
Olsun! Gelsin artık. Barış ve huzur gelsin dünyaya...