2023/01/15

Grip İçin Baharatlı Karışımlar

Kış aylarında şehirler arası yolculuk yapmak soğuk, yağış, yolun kayganlığı vb. birtakım olumsuzluk ve hastalık etkenleri taşıyor. 

Sosyal medyada semptomları çok kötü, kafanıza balyoz yemiş gibi ağrı yapan, halsizlik ve kırgınlığın had safhada olduğu bir grip salgınından bahsediliyordu. Kaç yıldır grip olmamıştım; ama bu belirtiler bende de var sanki. Umarım yanılıyorumdur. Belki bitiş aşamasında, bilemiyorum. İki tür bağışık güçlendirici kullanıyorum. Bugün 4. gün ve şaşılası bir gerileme var. Burun akıntısı, hapşırık ve öksürük hiç olmadan kazan gibi bir kafayla beşinci güne nasıl gireceğim bakalım?

Uzmanlar bağışıklık sistemini güçlendirip hastalığa yenik düşmemek için baharatlardan destek alınması gerektiğinden sıklıkla bahseder oldu. Limonların göründüğü kavanozda Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun överek anlattığı bir karışım var ki gerçekten mucizevi. Kaçıncıya yapıyor ve iyi hissediyorum. Burada karşımıza yine ıspanak yedikten sonra pazuları şişen Temel Reis misali, zerdeçal, zencefil, karabiber ve tarçın karışımı çıkıyor. Çok da kolay bir formül. 1 limon ve biraz taze zencefil kabukları soyulmadan dilimlenip bir kavanoza alınıyor. Üzerine birer çay kaşığı zerdeçal, tarçın ve karabiber dökülüp karıştırılıyor. En son bir çorba kaşığı bal ilave edilerek son bir kez daha karıştırılıp kavanozun kapağı kapatılıyor ve buzdolabına konuyor.

Fincandaki de yine mucizevi Grip Öteleme Çayı (tık tık) 
Biraz kırgınlık hissettiğinizde 2 dakikada hazırlayıp içiyorsunuz ve gribiniz gerçekten öteleniyor. İnanmayan denesin ve görsün.

Hastalıktan uzak, sağlıklı günler dileklerimle...