01/03/2023

Marteniçka Bilekliğim

Az önce ''Hâlâ, bıkmadan, inatla, umuda!'' cümlesi düştü önüme. Ardından ''Hesap soracağımız günlere!'' diyordu genç kadın. Kırmızı ve beyaz ipler vardı önünde. O ipleri kullanıp beş-altı tane marteniçka yapmış, hepsini bir araya getirip bir şablonun üzerinde sonsuzluk işareti oluşturmuştu. Görüntü oldukça anlamlı ve etkileyiciydi.

Eski bir Balkan geleneği olan bu bilekliklerin Mart başında doğa canlanırken takıldığında sağlık, mutluluk ve şans getirdiğine inanılıyor. Ülkemizde de Balkan göçmenleri sebebiyle her yıl kutlanan bir bahar ritüeli haline girmiş durumda.

Bu geleneği öğrendiğimden beri ben de yakın çevremdekilerle birlikte Mart ayının 1. günü takmak üzere kendime marteniçka bilekliği yapıp takmaya başladım. Görseldekileri az önce yaptım. İçimizdeki ışığının sönmemesi adına umuda dair her ne varsa olumluyorum çünkü. Kırmızı ve beyaz ipleri uçlarından düğüm atarak birbirine bağladıktan sonra diğer uçları iyice burkarak ve sonra da birbirine dolanmasını sağlayarak siz de kendiniz için basit ve şık bir marteniçka oluşturabilirsiniz. Dilerseniz tığ ya da örgü şişi kullanarak farklı modeller yaratabilir, arzunuza göre nazar boncuğu ile ya da değişik şekillerde süsleyebilirsiniz.

Mart ipi yani marteniçkayı kısa bir sürede yapma yöntemi

Kırmızı-beyaz iplerle hazırladığımız süs ya da bileklikleri sağlık, iyilik, güzellik, şans, bolluk, bereket, vb. dileklerimizle birlikte hemen bileklerimize bağlıyor ve leylek görene kadar takıyoruz o halde. Sonra da çıkarıp meyve veren çiçekli bir bahar dalına asıyoruz bilekliğimizi. Leylek göremezsek Mart boyunca bileğimizde kalıyor. Umudun o hiç sönmeyen ateşiyle ve yepyeni bir doğuş özlemiyle...