2023/03/10

Örgü İle Kaygılardan Uzaklaşmak

Kendinizi hayattan soğumuş, gergin ve depresif mi hissediyorsunuz? Canınız ne herhangi bir film seyretmek istiyor ne de eliniz bir kitaba uzanıyor, öyle değil mi? 

Örgü örmek fiziksel ve ruhsal yönden etkili bir terapi yöntemi olarak kabul gören en etkili çarelerden biri, inanın. 

''Büyükanneler gibi örgü örmenin sırası mı şimdi?'' diye düşünmeyin sakın. Deneyin ve görün. İşin sonunda ortaya el emeğinizle kendi markanız olan özel bir eser yani bir ''armağan'' çıkması da cabası ve ayrı bir mutluluk kaynağı. Yeter ki parmaklarınızın ritmik hareketleri ile renkler harmanlansın ve odaklanın. Bu sayede hafızanız devreye girecek, elinizdeki işe odaklanıp çevrenizde olan bitene ilginizi yitirecek; kaygı, stres, gerginlik benzeri semptomlardan bariz biçimde uzaklaştığınızı göreceksiniz. Çünkü bu durumun ritmik hareketlerle tekrarlanıp beyniniz ve zihniniz üzerinde olumlu etkiler almak üzere oluşturulan bir meditasyon seansından farkı yok.

Örgünün insanlara ruhen ve bedenen nasıl yardımcı olduğunu elbette ki profesyoneller de onaylıyor. İngiltere'deki Stitchlinks adındaki oluşum mesela. Hastane, okul, bakım evi ya da iş yerlerinde ''örgü terapi grubu ağları'' oluşturan bu grubun web sitelerinde, terapi amaçlı örgünün sağlık hizmetlerine sağladığı yararların önde gelen klinikçiler ve akademisyenler tarafından ''resmi olarak'' kabul edildiği ifade ediliyor.

Ördüğüm şu çanta bu anlamda bana ne çok fayda sağladı bilseniz. Çatıyı kurmak, ilmekleri saymak, renk ve desenleri oluşturmak derken parmaklar ayrı, beyin ayrı odaklandı. Karışmadan ortaya çıkan her çiçek deseni ise bariz bir mutluluk kaynağıydı.

Bir meditasyon türü kabul ederek uyguladığım bu eylemin sonucu da bana severek kullanacağım bir çanta olarak armağan kaldı. Bir de saplarını örersem işlem tamam:)

Julia Roberts'ın örgü örmeyi çok sevdiğini ve sette geçirdiği saatler boyunca örgü ördüğünü biliyor muydunuz? Ünlülerin hobileri genellikle ''havuz kenarında kokteyl yudumlamak'' veya ''LA parkurlarında yürüyüş yapmak''tır. Hatta belki ''sabah 5'te spor salonuna gitmek''. Ancak, yıldızların zaman geçirmesine yardımcı olan son trend daha az çekici olsa da ''örgü örmek''. Oscar ödüllü Julia Roberts, karmaşık desenli örgüler örmesiyle tanınıyor ve sıkıntı hissetmeden vakit geçirmek üzere yanında bir çanta dolusu yün taşıyor. Tıpkı son filmi Ticket to Paradise'ın Avustralya setine şişkin bir çanta dolusu örgü malzemesiyle geldiği gibi. 

 TV sunucusu Lorraine Kelly, yeni keşfettiği örgü sevgisinde yalnız değil. Catherine Zeta-Jones, Amy Adams, Kristen Stewart ve Meryl Streep de (hatta Madonna) dahil olmak üzere pek çok aktör sette bir yün yumağı ile bekleme süresinden uzaklaşıyor. Oyuncu Katherine Heigl, örgü projeleri hakkında bir blog bile yazdı. Moda kraliçeleri Sarah Jessica Parker ve ''And Just Like That'' filminde Charlotte'u oynayan Kristen Davis de sıkı örgü örücülerden. Hatta 2019'da bir örgü grubuyla bir araya gelen Cambridge Düşesi Kate, ilk çocuğu Prens George bebekken onun için bir şeyler örmeye çalıştığını itiraf etti.

TV uzmanı ve sunucu Lorraine Kelly, sadece Olimpiyat şampiyonu süper bir insan değil, aynı zamanda hevesli bir örücü olan 28 yaşındaki Tom Daley sayesinde örgü örmeye başladığını açıkladı. Geçen yıl bir dergiye "Bu yıl, geçen ay programıma konuk olarak gelen Tom Daley'den ilham alarak yeni bir hobide ustalaşmaya kararlı olduğum yıl,'' demişti. "Tom pek çok beceriye sahip bir adam. Sadece Olimpiyatlarda altın madalya kazanan bir kule atlayıcısı değil, aynı zamanda mükemmel bir örgü örücü." 
(Instagram @madewithlovebytomdaley)

Belki de onu Olimpiyatlar sırasında tribünlerde otururken üzerinde "GB Takımı" logosu bulunan kalın, harika bir süveter örerken görmüşsünüzdür. Lorraine Kelly de kocası için örgü örüyor bu arada.

*   *   *
EK
Çantaya ancak bugün son şeklini verebildim.
(14.03.2023)