2023/08/16

Bir Yıldızın Ölümüyle Gelen: Mansfield Bar

Dünya genelinde mal ve ürün taşıyan araçlar (ya da ağır vasıtalar) otoyolların her yerindeler. Kırmızı ışıkta dururken veya otoyolda seyir halindeyken bu araçların römorkunun (treylerin) arkasında, alt kısımda asılı olan ve genellikle yansıtıcı şeritlerle sarılı olan metal çubuğu mutlaka fark etmişsinizdir.

O çubuğun asıl görevini, geçen hafta şarkıcı Tan Taşçı, menajeri ve yanlarında bir kişinin daha otomobille bir tıra arkadan çarptığı ve hiçbirine bir şey olmadığı haberine yurt dışında yaşayan bir yorumcunun ''Mansfield barı sayesinde kurtulduklarını'' yazmasından sonra büyük bir merakla yaptığım araştırmalar sonrası öğrendim. Ortaya çıkışıyla ilgili bir Hollywood yıldızıyla bağlantısı olan ve ülkemizde pek bilinmeyen inanılmaz bir hikâyesi vardı.

Autoweek'teki makaleye göre, 1967'nin 28 Haziran günü sabah saat 02.00 civarında aktris Jayne Mansfield, şoförü, avukatı ve üç çocuğu bir röportaj yapmak için New Orleans'a gidiyordu. Sürücü önündeki TIR'ın belediye meclisine ait sivrisinek aracının kalın beyaz sislemesinden dolayı yavaşladığını anlayamadı. Römorku kaplayan sis bulutuna zamanında tepki veremedi. Gümüş renkli 1966 Buick Electra, Louisiana'dan 120 km'yi aşan bir hızda yola çıkmıştı. Direksiyonda, Mississippi, Biloxi'deki Gus Stevens Supper Club'da çalışarak ek kazanç sağlayan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Ron Harrison vardı. Mississippi, Biloxi'den Mansfield'ın televizyon programı için New Orleans'a giden araç Harrison'ın görüşünün engellenmesiyle tam hızda çarpışmaya neden olmuş, o hızla römorkun arka kısmından içeriye girmişti.

Şarkıcı Tan Taşçı'nın 10 Ağustos'ta gerçekleşen ve can kaybı yaşanmayan kazası 
Görsel Kaynak: @atabenli
Mansfield ve diğer iki yetişkin kazada öldü. Mansfield'in arka koltukta uyuyan üç çocuğu hayatta kaldı. Kazanın korkunçluğu nedeniyle, o zamandan beri bu güvenlik çubuklarının gerekliği öğrenildi.

Günümüzde ABD tarafından tüm kamyon römorklarında (treylerlerde) zorunlu kılınmış olan bu çubuklar araçların kayarak römorkların altına girmesini önleyen bir güvenlik cihazı olan Mansfield çubukları olarak biliniyor. Teknik olarak Arka Alt Koruma Sistemi olarak bilinen çelik boru şeklindeki çubuklar, muhtemelen kazanın korkunç ciddiyetinden, Mansfield'ın yıldız statüsü ve bilinirliğinden dolayı hemen Mansfield çubukları adını aldı. 
Bir ünlünün ölümü otomobil güvenliğinin sağlanmasında etkin olmuştu. Yıldızın hayatı korkunç biçimde son bulmuş ve Mansfield, 34 yaşında ölümüyle Hollywood kariyerini yarıda kesmiş olsa da, yol güvenliğinde o zamandan beri pek çok hayat kurtaran değişiklikler için bir kampanyayı ateşlemişti.

Bu çubuklar, insanların otomobilleriyle römorkların altına kaymasını önlemek için tasarlanmış olsa da, tamamen durdurmuyor. Düşük tampon ve kaput yüksekliğine sahip otomobillerin güvenlik çubuklarına rağmen yine de bir römorkun altına girme riski var. Bunu önlemek için daha da iyi çalışmak üzere güncellenmiş tasarımlar var. O halde seyir halindeyken en büyük etkenler; takip mesafesi, aşırı hızdan kaçınıp bütünüyle yola odaklanmak ve dikkatinizi önünüzdeki treylere çarpmamak üzere yoğunlaştırmak...

Tıpkı ABD gibi, pek çok ülkede Mansfield bar zorunlu. Onsuz hiçbir kamyon yolda olamaz. Ama burada..?
1 kişinin yaşamını kaybettiği bu kaza ne yazık ki henüz dün Azerbaycan'da gerçekleşmiş:( 
 Video: @HalduNovruzzade