2023/08/13

Havadan Sudan | Tariflerden

Üzümler koruk haldeyken koruk suyu yapılıyor burada. 5 yıl kadar önce ilk kez görmüş ve çok şaşırmıştım. Oysa özellikle Ege ve Marmara bölgesinde çok eskiden beri serinletici olarak yapılan ve çok sevilen yaygın bir içecekmiş. Günümüzde de devam ediyor. Misal, Tire'nin koruk suyu ve şerbeti de buradaki gibi çok ünlü.
Dün Aynalı Çarşı'nın çıkışındaki Aynalı Çayevi'nde gördüm koruk suyu afişlerini. Ayhan Usta oralardaydı. Fotoğraf çekmek için izin istedim yine. Sağ olsun çok ilgilendi. Koruk suyu doldurduğu bardakları soğuk bir yerde muhafaza ettiğini gördüm bu arada. Bardağı oradan alıp dolduruyor o meşhur buz gibi koruk suyunu. Bardak anında buğulanıyor. Taptaze, leziz, katkısız, şifalı. Koruk suyu bilinirliği ve tüketiminin Türkiye, Avrupa ülkeleri ve ABD'de arttığı söyleniyor. Katkı maddesiz ve sağlıklı doğal içecekler arasındaki yeri ilk sıralarda.

Dün Aynalı Çarşı çıkışı 
Tıklım tıklım ziyaretçi kaynıyor her taraf. Feribotlar haftalardır tepeleme dolup boşalmaya devam ediyor.

Hava sıcaklıkları biraz düştü; ama ara ara 46 dereceyi bulan yeni dalgalar yoldaymış. Bazıları fırsatı ganimet bilip işi korku senaryolarına dönüştürmeyi ne çok seviyor. Meteorologlar zaman zaman birbirine giriyor. Bırakın kardeşim, geleni durduracak halimiz mi var zaten :(

Biraz da deniz havası aldıktan sonra eve dönüş tam bir sevinç vesilesi bu sıcaklarda. Ev gibisi, evde bir şeylerle uğraşmak gibisi yok gerçekten. Kurtarmıyor...

Mozaik pastayı yanlış yapıyormuşum ben. Ocakta puding kıvamında pasta kreması hazırlıyor, parçaladığım bisküvileri onunla karıştırıyordum. Esas mozaik pasta, pişirme yapmadan hazırlanıyormuş meğer. Bir yaşıma daha girdim. 
Aşağıdaki tarifle yapacağınız mozaik pasta çikolatadan farksız, nefis bir şey oluyor. Hem de 10 dakika içinde. 
Malzemeler: 
1,5 paket (40 adet kadar) petibör bisküvi, 1 su bardağı süt, 3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı, 3 yemek kaşığı kakao, 5 yemek kaşığı şeker, isteğe göre 1 su bardağı dövülmüş ceviz veya fındık. 
✔ Mozaik pasta için ilk iş; bisküvileri fazla ufalamamaya dikkat ederek parçalıyoruz. 
✔ Tereyağını bir tavada eritiyoruz (Dileyen margarin de kullanabilir). 
✔ Bir kabın içinde eriyen yağı, şekeri ve kakaoyu iyice karıştırıyoruz. 
✔ En son sütü ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz. 
✔ Bu karışımın içine ufaladığımız bisküvileri döküyoruz.
✔ Bisküvileri hırpalamadan, dilersek Antep fıstığı, ceviz ya da fındık ilave ederek iyice karıştırdıktan sonra düzleştirdiğimiz bir streç folyoya döküp elimizle rulo şekli vererek sarıyoruz (İnce uzun bir kaba da yerleştirebiliriz).  
✔ Buzlukta en az 2-3 saat dinlenmeye bırakıyoruz.

Hafta sonu münasebetiyle bir de asla vazgeçemeyeceğiniz, yumuşacık, leziz ve kolay bir poğaça tarifi bırakayım buraya. Adanalı bir arkadaşımdan öğrenmiştim. Yıllardır başka poğaça tanımam. O patatesli yapıyor, ayçöreği şeklinde sarıyordu. Şahane bir şey oluyor. Hamur aynı hamur. Garantili. Yoğurur yoğurmaz istediğin şekli verebiliyorsun. Ben daha çok peynirli ve yuvarlak şekilli yapıyorum. Çünkü çabucak hazırlanıyor. Patates, soğan, karabiberli iç malzeme vakit alıyor.

Dün mini fırında yaptım
Malzemeler:
1 paket instant maya, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı eritilip soğutulmuş tereyağı, 1 yumurta (sarısı üzerine, beyazı hamurun içine), 1 çay kaşığı tuz, aldığı kadar un (3 su bardağı kadar).

Dilerseniz mayayı biraz şeker ve ılık suyla kabarttıktan sonra da kullanabilirsiniz; ama malzemelerin tümünü bir kaba alıp azar azar un ekleyerek iyice yoğurunca da fark etmiyor. Hamur çok kısa sürede, neredeyse kendi kendine toparlanıp elastik bir hale geliyor. Ele yapışmayan bu yumuşak hamuru üzerini kapatıp 1 saat kadar beklemeye alıyoruz ki en az 2 misli büyüsün. Daha sonra tekrar yoğurup ceviz ya da mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp istediğimiz şekli kolayca verdiğimizde iç malzemesini de koyup kapatıyor ve her bir poğaçanın üzerine yumurta sarısı sürüyoruz. 180 C fırında kontrollü olarak yarım saat kadar pişiriyor, üzerleri kızarınca fırından çıkarıp 10 dakika bekledikten sonra sıcak sıcak, afiyetle yiyoruz bu sıcakta:)

Eve dönerken üç katlı bir apartmanın bahçe giriş kısmındaki beton boşluğa sıralanmış 15 adet içleri toprakla dolu teneke görüp şaşırdım. Hepsine biber ekmişler. Bahçe vazifesi görüyor o tenekeler. Ve neredeyse tüm evlerin balkonlarındaki saksılarda biber ekili. Bir acı biber sevdalısı olarak bendenizin de yaz-kış biber saksısı vardır balkonda:)

İyi pazarlar diliyorum şimdiden...