Kışın soğukta eve dönerken sokak satıcısının çıkardığı o buram buram kestane kebap kokusu hangimizi cezbetmez ki?
Durup bir an düşünür ve alıp almama konusunda kararsızlıklar yaşarız. Bu kararsızlığı evde ne yaparsak yapalım aynısı olmayacağı endişesi yaşatmaktadır bize.
Çocukluğumda anneannemle sobanın üstünde kızarttıklarımızı saymazsam, gerçekten de evde hangi yolu denediysem olmuyor, kestaneler bir türlü sokağın başında satılanlara benzemiyordu.
Dün akşam denediğim yeni bir metotla resmen devrim yaşadım, gözlerime inanamadım. Nar gibi kızaran kestanelerimiz kelimenin tam manasıyla ''muhteşem''di ve tıpkı sokakta satılanlara benzemişti. Daha da önemlisi; istisnasız hepsi, en detay girintilerde bile zerre kadar iç kabuk kalmadan, üstelik hiç parçalanmadan, kabuklarından tek parça olarak çıktı. İnanılmazdı...
Fazla uzatmadan tarife geçeyim de evde kestaneniz varsa hemen deneyin:
Kestaneleri güzelce yıkayıp bombeli taraflarını çok keskin bir bıçakla, bir seferde ve net bir şekilde boydan boya çiziyorsunuz.
Ardından bir kabın içine alıp üzerini kapatacak kadar ılık su döküyor ve yarım saat bekletiyorsunuz.
Sonra da bir fırın kabına çizik kısımlar üste gelecek şekilde diziyor, üzerine 15 dk kadar ızgara açıyorsunuz. Eğer ızgaranız yoksa teflon tavada, kızaranları çevirmek suretiyle aynı sonuca ulaşabilir(miş)siniz.
İşte hepsi bu kadar!
Durup bir an düşünür ve alıp almama konusunda kararsızlıklar yaşarız. Bu kararsızlığı evde ne yaparsak yapalım aynısı olmayacağı endişesi yaşatmaktadır bize.
Çocukluğumda anneannemle sobanın üstünde kızarttıklarımızı saymazsam, gerçekten de evde hangi yolu denediysem olmuyor, kestaneler bir türlü sokağın başında satılanlara benzemiyordu.
Dün akşam denediğim yeni bir metotla resmen devrim yaşadım, gözlerime inanamadım. Nar gibi kızaran kestanelerimiz kelimenin tam manasıyla ''muhteşem''di ve tıpkı sokakta satılanlara benzemişti. Daha da önemlisi; istisnasız hepsi, en detay girintilerde bile zerre kadar iç kabuk kalmadan, üstelik hiç parçalanmadan, kabuklarından tek parça olarak çıktı. İnanılmazdı...
Fazla uzatmadan tarife geçeyim de evde kestaneniz varsa hemen deneyin:
Kestaneleri güzelce yıkayıp bombeli taraflarını çok keskin bir bıçakla, bir seferde ve net bir şekilde boydan boya çiziyorsunuz.
Ardından bir kabın içine alıp üzerini kapatacak kadar ılık su döküyor ve yarım saat bekletiyorsunuz.
Sonra da bir fırın kabına çizik kısımlar üste gelecek şekilde diziyor, üzerine 15 dk kadar ızgara açıyorsunuz. Eğer ızgaranız yoksa teflon tavada, kızaranları çevirmek suretiyle aynı sonuca ulaşabilir(miş)siniz.
İşte hepsi bu kadar!
yazının sonunu merakla bekledim tarife geçmek için :)
YanıtlaSildeneyeceğim en kısa zamanda hep merak edip durduğum onlarınki neden böyle de benimkiler nasıl hacamat oluyor diye :)
Kestanesever olarak sizin metodunuzu uygulayacağım. Biz de haşlanmış kestaneyi süzme bala
YanıtlaSilbandırıp yeriz. Kestane şekeri lezzetinde oluyor. Denemediyseniz, öneririm.
-----------------
Son postuma bıraktığınız yorumdan cesaret alarak, sizi "yeni oluşumumuzun İzmir sorumlusu ve
üyesi" olmanızı istiyorum. Öğretmenlik görevi yaptığınızı biliyor, ancak bunun bir engel olacağını düşünmüyorum.
Yazılarınız ve emeğiniz ile sizi aramızda görmekten mutluluk duyarız.
Dostlukla..
eveeet, eşim de en son bu metodu buldu ve sahiden de nefis oldu:) afiyet olsun.
YanıtlaSilbu tarifi hemen not ettim. geçen bizde çizip biraz haşladık 10 dakka kadar sonra fırında pişirdik güzel oldu.
YanıtlaSilohh mis gibi olmuşlar eline sağlık:)
YanıtlaSilbende tost makinesinde yapıyorumm fena olmuyorlar ama senin tarifine
göre deniyeceğim bir de
sevgiyle kal...
ne çok severim !!!
YanıtlaSilhele çay ile beraber içmek keyif :)
Merhaba,kestaneyi çok severim.En kısa
YanıtlaSilsürede deneyeceğim.Teşekkürler.
Sevgiler , Cenk
Zeugmacığım öyle güzel tasvir etmişsin ki kestane tarifini okurken nasılda iştahım kabardı:)
YanıtlaSililk işim kestane alıp bu tarifi hemen uygulamak olacak...tam da zamanıdır bu soğuk kış günlerinde...ayhh şimdi benimde bir an gözümde canlandı kuzineli maşınga sobalarımızda!benim de anneannemin vardı bu tür sobası...tıngır mıngır üzerinde hem çay demlenir hem de bir yanında fırının içinde kestaneler pişerdi!.. :)odaya miss gibi kokusu yayılırdı...:)sevgi dolu, muhabbetin bol olduğu!..nostaljik anılarım gözümde canlandı bir an...:)
kestane kebapppp!nar gibi kızarmış kestaneleri yemeden nasıl yatacak bu zat:))tarif için teşekkürler Zeugmacığım...Güzel bir hafta dilerim...Sevgilerimle...
Bu kış günlerinde, biraz da nostalji yaşatarak verdiğin bu kestane tarifi için çok teşekkürler sevgili Zeugma . Her işin bir püf noktası olduğuna göre, bunun ince
YanıtlaSilpüf noktasıda buymuş meğer.
Yeni bir haftanın başlangıcında, güzel, gönlünce bir hafta geçirmeni dilerim.
Sevgi ve Dostlukla...
"Üzerine ızgara açmak" ni demek??
YanıtlaSilAltı ısınmayacak mı; yani fırına at-bekle değil mi iş? Kafam karıştı :/
hiçbir zaman sokaktan aldıklarım gibi olmadı kestaneler.. bunu hemen deneyeceğim :))
YanıtlaSilBen bir avuc kestane calip kactim:)
YanıtlaSilSevgilerimle
waaayyy! çok ilginnççç!
YanıtlaSilGüzel tarif, bakalım sokakta satınlalara ne kadar yakın olacaklar. Aslında güzelde kestane bulmak lazım bu tarife.
YanıtlaSilSevgiyle...
Biz kestane kebabı hep böyle yaparız zaten ve şimdi de çok canım istedi:)
YanıtlaSilSevgiler
leziiiiizzz! hemen denemeliyim :)
YanıtlaSilFunda ;
YanıtlaSilSeni iyi anladım. Bu yöntemi bir gazete okudum ben ve tıpkı senin gibi sabredemedim :)
aslan ;
Ben de kestaneşekerisever olarak en kısa zamanda deneyeceğim önerinizi. Çünkü evde kestane kalmadı :)
Oluşumunuzla ilgili blogumla ilgili ne yapabilirsem severek yerine getireceğimi bilin lütfen.
Çok teşekkür ederim.
Dotlukla.
Deli Anne ;
Deli annem, onayladığın için thanks..Çok leziz değil mi? :)
komançi ;
Tarif deyince hiç kaçırmıyorsun komançi. Deneyince gel yaz sonucu ama lütfen :) Asla pişman olmayacaksın..
!!! Şekerperisi !!! ;
Üstelik bunlar dolapta 10 gündür bekleyen kestanelerdi. Nefis oldular. Bir daha aldığımız gün yapılacaklar, eminim :)
Hemen dene ama sen de. Ve sevgiyle kal...
Yorumlar çok zor gidiyor arkadaşlar..
YanıtlaSilYukarıdakine yarım saat uğraştım, Sayfalar açılmıyor...
Bloglara girilemiyor aynı zamanda..
Bakalım bu ne zaman gidecek :(
birdutmasali ;
YanıtlaSilO keyifi ben de yaşamak istiyorum.
Teşekkür ederim :)
WarhaWk - Cenk ;
Çok beğeneceksin Cenk..
Garantisi var. Yaşadın:)
Sevgiler
Esmir ;
Esinciğim, bu kadar çok sevdiğini bilmiyordum.Bu gün itibariyle denemiş olman lazım. Aynen gerçekleşti ve çok beğendin mi? Lütfen gel yaz.. Sağlamasını senle yapalım ve herkes inansın :)
Senin de haftan güzel geçsin Esinciğim.
Teşekkür ederim, sevgiyle...
JİVAGO ;
aynen öyle. Kaç yılım boşa geçmiş sevgili Jivago. Resmen püf noktası varmış.
Sizin de haftanız şahane geçsin..
Sevgi ve dostlukla...
öküz ;
aynen kelimelerdeki gibi işte. ''Üzerine ızgara açmak''. Ben teflon fırın tepsisi kullanmıştım. ama farketmez yine de.
Altı için bir şey yapmıyoruz, kendiliğinden pişiyor, nefis oluyor, merak etme.
Kafan karışmasın. Tavada yapıyorsan çevirmen gerektiği yazıyordu gazetede.
Hadi hemen yap ye :)
mefisto ;
Bu kez olacak, inan bana. Ve her seferinde beni hatırlayacaksın :)
Belgin ;
YanıtlaSilYollarına gül döksem de yine gelsen :) Blog yazmaya bu kadar ara verilir miydi Belgincim?
Sevgiler sana..
Tibetin Annesi ;
Şaka bir yana yaparsan wayyyy dedirtecek kadar cidden :))
Ali İkizkaya ;
Ben de öyle düşündüm. Benim yaptıklarım orta boydu. En iri ve tazesinden yapınca süperötesi olur iyice..
Sevgiyle..
Çınar ;
Hii!!! Sen bunu biliyor ve söylemiyordun öyle mi? Kaç yıldır yediğim kestane toplasan yarım kilo yapmaz :)
Sevgiler
Aydedeye havlayan ;
Cidden çok beğeneceksin Göktuğ. Tek kelime abartmadım.
Tılsım-ı Kestane-i Kudret oluyor :))
Ben de o eski sobaların üzerinde içine tuz konup pişen mantar tadını hiç biryerde bulamıyorum-bulamayacağımda !
YanıtlaSilAma bu tarif uygulanır ve afiyetle yenir :)
Teşekkürler Sevgili Zeugma..
Sofranızdan bereket ve afiyet hiç eksik olmasın..
oo harika o zaman! keyifli okumalar sana :))
YanıtlaSiltılsım-ı kestane-i kudret de hiç fena değilmiş :))
SELFET:
YanıtlaSilBen o dediğini mantarların ortasına kaşar peyniri ve biraz tereyağ koyarak fırında yapıyorum. Şahane oluyor.Denemeni öneririm.
Bu tarifi de dene mutlaka Mavicim :)
Sizin sofranızdan da sevgi ve bereket hiç eksilmesin..
AYDEDEYE HAVLAYAN:
Evet Göktuğ, nihayet romanına başlayabildim :)
Senin gibi kaliteli bir yazar kardeşimin 2. kitabını okumakta azıcık geciktim kusura bakma.
Dediğin gibi çok keyifli gidiyor. Kestaneler bile kısmetini aldı, belli değil mi? :)
Taksim meydanındaki kestaneciler sayemde kestane Holding kurmuşlardır herhalde :)) Ben de denicem harika gözüküyor canım eline sağlık.Sen mutfağa daha fazla gisen de bizim aklımıza soksan ya böyle şeyleri.
YanıtlaSilKestaneyle yapılan tatlı tuzlu herşeyi çok severim.Pilav,kestane şekeri,pasta v.s. her türlü tarifleriniz kabulumüzdür efendim.:)
Sevgiler:)
Bu kadar seviyordun demek ? Ben de çok severim. Üstelik sayısız faydası var.Bu tarif gerçekten inanılmaz ama, denediğinde göreceksin.
YanıtlaSilDuyduğum, gördüğüm bir tarifi hemen deneme huyum var Nursencim. Sonuçtan çok memnun kalmışsam da mutlaka bloga yazıyorum biliyorsun :)
Blogum her telden benim. Yazma konusunda sınır tanımıyorum asla :))
Sevgilerimle :)
Amanın! Hehe canım çekti bak şimdiii keşkeee yorum yapan şanslı bi kişiyeee bir kilo kestane verseydin hehe (: !
YanıtlaSilO şanslı kişi sen oldun desem?
YanıtlaSilDaha bu yaşında ne şahane blogun var senin öyle :))
Bayilirim kestaneyede kestane sekerinede..
YanıtlaSilBen suda bekletmeden yapardim ama simdide senin tarifinden bir denemeli. Sonrada bala batirip yemeli:)
Zeugmam;
YanıtlaSilBen tavada yaptım olmadı haşlanmış gibi parçalandı. Zamanında sobanın üstünde çatırdayarak kabuklarını üstünden atan kestanelerin tadını özledim doğrusu.Bugün ızgarada deneyeyim bakalım başarabilecekmiyim? Kestane yemenin tam zamanı çünkü.Güzel de kilo aldırır ya, nayse.Sevgilerimle.
May I have?
YanıtlaSilRegards from Thessaloniki.
Oy oy oy :)) bayılırım kestaneye derhal deneyeceğim tarifini :)
YanıtlaSilÖzlemişim buraları az bir molada bile :))
Sevgilerimle
sünter ;
YanıtlaSilAslan Bey'in tarifinden sonra aynısını ben yapacağım. Bence kesin benzeyecek kestane şekerine :)
sufi ;
Suficim tavada yaparken önceden ıslatmana rağmen mi dağıldı?? Üzüldüm doğrusu.Ama yine de yenmiştir.Ben ızgara açarak yaptım ve abartısız hepsi tek parça halinde, kızarmış ve en ufak bir kabuk parçası kalmamış haldeydi.
Kestane çok şifalı. Sen de yazı yapmıştın hatırlıyorum. Sevgilerimle...
Hi kostas!
YanıtlaSilCertainly :))
It's nice to have you as a visitor!
Thanks! Regard from Turkey..
Beden ve zihin yorgunluğuna iyi geliyormuş en başta :)
YanıtlaSilHoşgeldin, ne çok sevindim. Mola az falan değildi:) Biz de seni özledik.
Sevgilerimle...
Kestane olsun tek!
YanıtlaSilBayılıyorum:)
Lezzeti,kokusu bir yana farklı bir tılsımı var bu nimetin en dersin?
Müthiş bir sıcaklık veriyor ruha.
Ellerine sağlık gülüm.
Kalbi sevgi ve selamlarımla
Bayılırım kestaneye.Dediğiniz gibi önünden geçerken döner mutlaka alıp giderim.Bu püf çok iyi oldu.Bende deneyeceğim mutlaka...
YanıtlaSilBu arada bizede bekleriz...
Sevgiler.
Sevgili Zeugmacığım;
YanıtlaSilYazılarını okumaya vakit bulamadım. Bu aralar kayıp gibiyim. Tarif çok kolaymış ben de kestane tutkunuyum. Şekerine bayılırım. Tarif için teşekkür ederim. Denemeliyim =)
Sevgilerimle
Canim cekti valla. O sokakta satilanlari cok severdim. Kucucuk bir kesekagidina koyarlar, icinden at bir daha at bir tane daha dersin ya...
YanıtlaSilSenin yontem artik hepimizin yontemi eline saglik!
CAFE PEPELA ;
YanıtlaSilHaklısın Pepelam, doğru sözcüğü buldun. Bence de aynen öyle ve dondurmada bile tercihim.
Kim bilir senin repertuvarında kestane ile ilgili ne inanılmaz tarifler vardır göz kamaştıran .
Senin de ellerine, dillerine sağlık, huzur veren can dost.
Sevgiyle kucaklıyorum..
yaruze ;
Hoşgeldiniz. Bu vesileyle sizi tanımış olmam da çok güzel. Deneyin mutlaka.
Nazik davetiniz üzere hemen geldim blogunuza ve çok beğendim.
Görüşmek üzere.Sevgiler...
ASLI ;
YanıtlaSilSevgili Aslıcığım, sesini duyduğuma çok sevindim. Ne zamandır bilgiaği.net'te de yoktun. Sen iyi ol da bloglar önemli değil.
Bu tarifi uygula ve keyifle ye o zaman, beni hatırlayarak ;=)
Sevgilerimle...
didem ;
Didem Amerika'da kolay bulabilecek misin? O takıldı kafama. Sanki sadece Türkiye'de yaygın ve Türkler sever gibi geldi birden :)
Sevgilerimle...
İzmirli misin izmirli biri mi söyledi:)) İzmir yöresine ait sanırım bu tarz eşim izmirli hep böyle yapar:) Canım çekti.
YanıtlaSilHayır değilim :)
YanıtlaSilBirkaç hafta önce gazetede okumuştum bu tarifi...
ben de evde aynen bu yöntemle yapıyorum ama sokaktakilere benzemiyor....
YanıtlaSilbi daha deneyeceğim !!!
Ben dün akşam yine yaptım. Yine çok güzel oldu ve benzedi :)
YanıtlaSilKestanelerin cinsiyle ilgili olabilir mi acaba?
Var var buluyoruz merak etme. Marketlerde oluyor kis zamani.
YanıtlaSilBen bir de butun halinde ceviz cok seviyorum. Kabugunu kirip cevizi suda bekletiyorum. Kitir kitir sahane. Kabugu ile cevizi bulmak en zoru. Cok nadir geliyor.
Ben de cevizi öyle deneyeyim bakalım.Taze cevize benziyordur kesinlikle..Demek orada asıl zor bulunan ceviz.
YanıtlaSilSayende neler öğreniyorum didem :)
Yorumuma edit: kestaneler yapıldı hatta her akşam yapılıyor şahane oldular annemi de alıştırdım ilmini öğrettim yaktın bizi Zeugma şimdi de kestaneden alınan kiloları nasıl vereceğizi yaz bakalım :)
YanıtlaSilCeviz işi de çok güzel oluyor tavsiye ederim ben kırmadan koyarım akşamdan suya sabaha hem çok kolay kırılır kabukları hem de içindeki taze ceviz gibi olur...
Zaten ip uçlarında kaynaklarda, cevizin kabuğunu kolay kırma yöntemidir geceden su dolu kaba koyup sabaha bekletmek...
Sevgilerimle...
Funda canımsın..
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim gelip bunları yazdığın için.
İlk yorumcu sendin ve ''hacamat'' olduğunu söylemiştin. Diğerleri bu yöntemi bildiklerini söyledi.Teflon tavada yapanlar dağıldığını..Benim deneyip sonucu yazmalarını rica ettiklerim unuttular..
BUDUR İŞTEE!!! Çok memnun kalmışsın ve aynısı olmuş..
Biz de çok sık yapıyoruz sorma. Ama yılların özlemi, ne yaparsın :))
Cevizi de deniyorum o halde hemen..
Teşekkürler ve sevgilerimle...
Birkaç gün önce haberlerde bir prof tek bir kestanenin 1 dilim ekmekle eşit kaloriye sahip olduğunu söylemişti. 5 kestane = 5 dilim ekmek demişti. Seni korkutan o sanırım :)
YanıtlaSilAlınan kiloların nasıl verildiği ile ilgili yazı var zaten bu blogda. Biri ''Zeugma Koşuyor'' diğeri de ''Lahana suyuyla zayıflamak''. Onları okuyabilirsin. Tam da lahana mevsimi bak. Ben uygulayıp tam 5 kilo vermiştim :))
çok güzel olmu ama ben kestane şekeri tarifini seviyorum
YanıtlaSilSizinki de çok güzel olmuştur eminim, ancak şekeri hayatımdan çıkarali neredeyse 1 yıl oluyor:)
Sil