2014/10/21

Sigara ve Winnie Langley Tiryakiliği

Sigarasına toz kondurmayan insanlar ne söylerse söylesin, ne kadar haklı çıkmaya çalışırsa çalışsınlar bir kulağımdan girer, öbüründen çıkar doğrusu.

Çünkü bunun lamı cimi kalmamış arkadaş.
Sigara sağlığa za-rar-lı-dır!

Bugün market çıkışında yaşlı bir kadın ile oğlu arasında sigara yüzünden geçen ve daha sonra ''Sen şimdi arabaya git. Ben şu bankta bir sigara içip geleceğim,'' cümlesi nedeniyle tartışmaya dönüşen konuşma sonrası, hırsını alamayıp bana yönelen ve sigaraya methiyeler düzen, hatta araya ''Geçen yıl bilmem nerede profa muayene oldum. Benim ciğerlerim kendi kendini temizliyormuş. Hiç içmeyen birinin ciğerleri gibiymiş,’’ cümlelerini de sokuşturup beni dumura uğratan yaşlı kadın hakkında; ''Sigaraya olan aşkı konusunda eline kimseler su dökemez,'' diye düşünürken birdenbire aklıma Winnie Langley geldi. Sahi, kısa kesilmiş bembeyaz saçları ve kırışıklar içindeki suratıyla ona ne çok benziyordu. En çok da sigaraya olan tutkusu benziyordu elbette.
Hani 2010 yılında ''Dünyanın En Yaşlı Sigara Tiryakisi'' sıfatıyla 103 yaşına 1 ay kalmışken hayata veda eden İngiliz kadına...

Mizah içerikli pek çok sitede ''komik'' etiketiyle kullanılan şu üstteki fotoğraf ona ait. 100. doğum günü pastasındaki mumlardan birinin aleviyle sigarasını yaktığı, tamamiyle gerçek bir fotoğraf.
Bayan Langley sigara içmeye henüz 8 yaşındayken, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra bozulan sinirlerini yatıştırmak için başlamış ve toplam 95 yıl boyunca günde en az beş sigara içmiş, düşünebiliyor musunuz?

Yaşamının son birkaç yılında sigaraya durmadan gelen zamlar ve dünyayı kasıp kavuran ekonomik krizler nedeniyle sigarasını günde beş taneden bir taneye indiren Winnie’nin hayatı boyunca 170 binden fazla sigara içtiği tahmin ediliyor.

Sevimli kadınmış doğrusu Winnie...
Acaba sigara içmeseydi kaç yaşına kadar yaşayacaktı?
Ya da bugünkü yaşlı kadının söylediği sözler doğru muydu yoksa?
Ciğerleri kendi kendi kendini temizleyen özel bir insan türü vardı da bunlar o türe ait genlerle mi donatılmışlardı?
Yok canım, yok! Sanırım kafam karıştı, saçmalıyorum sadece...
Hem baksanıza, öyle olsa Winnie ölüm döşeğinden ''Sigara öldürür!'' yazan paketi gösterir miydi hiç?

Sözün özü mü?
Kanserin 1 no’lu nedeni olan şu ölüm çubuğunu içmemeye çalışalım lütfen...