21/10/2014

Sigara ve Winnie Langley Tiryakiliği

Sigarasına toz kondurmayan insanlar ne söylerse söylesin, ne kadar haklı çıkmaya çalışırsa çalışsınlar bir kulağımdan girer, öbüründen çıkar doğrusu.

Çünkü bunun lamı cimi kalmamış arkadaş.
Sigara sağlığa za-rar-lı-dır!

Bugün market çıkışında yaşlı bir kadın ile oğlu arasında sigara yüzünden geçen ve daha sonra ''Sen şimdi arabaya git. Ben şu bankta bir sigara içip geleceğim,'' cümlesi nedeniyle tartışmaya dönüşen konuşma sonrası, hırsını alamayıp bana yönelen ve sigaraya methiyeler düzen, hatta araya ''Geçen yıl bilmem nerede profa muayene oldum. Benim ciğerlerim kendi kendini temizliyormuş. Hiç içmeyen birinin ciğerleri gibiymiş,’’ cümlelerini de sokuşturup beni dumura uğratan yaşlı kadın hakkında; ''Sigaraya olan aşkı konusunda eline kimseler su dökemez,'' diye düşünürken birdenbire aklıma Winnie Langley geldi. Sahi, kısa kesilmiş bembeyaz saçları ve kırışıklar içindeki suratıyla ona ne çok benziyordu. En çok da sigaraya olan tutkusu benziyordu elbette.
Hani 2010 yılında ''Dünyanın En Yaşlı Sigara Tiryakisi'' sıfatıyla 103 yaşına 1 ay kalmışken hayata veda eden İngiliz kadına...

Mizah içerikli pek çok sitede ''komik'' etiketiyle kullanılan şu üstteki fotoğraf ona ait. 100. doğum günü pastasındaki mumlardan birinin aleviyle sigarasını yaktığı, tamamiyle gerçek bir fotoğraf.
Bayan Langley sigara içmeye henüz 8 yaşındayken, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra bozulan sinirlerini yatıştırmak için başlamış ve toplam 95 yıl boyunca günde en az beş sigara içmiş, düşünebiliyor musunuz?

Yaşamının son birkaç yılında sigaraya durmadan gelen zamlar ve dünyayı kasıp kavuran ekonomik krizler nedeniyle sigarasını günde beş taneden bir taneye indiren Winnie’nin hayatı boyunca 170 binden fazla sigara içtiği tahmin ediliyor.

Sevimli kadınmış doğrusu Winnie...
Acaba sigara içmeseydi kaç yaşına kadar yaşayacaktı?
Ya da bugünkü yaşlı kadının söylediği sözler doğru muydu yoksa?
Ciğerleri kendi kendi kendini temizleyen özel bir insan türü vardı da bunlar o türe ait genlerle mi donatılmışlardı?
Yok canım, yok! Sanırım kafam karıştı, saçmalıyorum sadece...
Hem baksanıza, öyle olsa Winnie ölüm döşeğinden ''Sigara öldürür!'' yazan paketi gösterir miydi hiç?

Sözün özü mü?
Kanserin 1 no’lu nedeni olan şu ölüm çubuğunu içmemeye çalışalım lütfen...


 

14 yorum:

  1. Zaten öleceğiz lâfïnı duyduğumda cinler tepeme çıkıyor benim. Öyle araba çarpmış gibi hık diye gitmiyorsunuz canım diye bağırasım geliyor, nefes almaya uğraşırken kızınızın gözünün içine bakıp, hastane yatağında umutsuzca yatarken oğlunuzun üniversite mezuniyetini görebilecek misiniz acaba diye düşünerek ölüyorsunuz....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sigarayla ilgili bilimsel (ve mantıksal) gerçeklerin aksini iddia edip haklı çıkmak için çabalayanlara hiç tahammülüm yok benim de. Bu nedenle; yazmış olduğun her kelimeyi tüm kalbimle onaylıyorum.

      Sil
  2. Sigara konusu benim de çok hassas olduğum noktalardan biri. Küçükken evde babam içerdi, ne pankartlar açardım, ne sözleşmeler imzalatırdım, ne para cezaları verirdim. Tabi ki hiçbiri fayda etmezdi, yine içer, yine içerdi. Sonra kendi kararı ile bırakmıştı yıllar sonra. Biliyorum ki insan kendi istemediği sürece kim ne derse desin bırakmıyor, ne kadar zararlı olduğunu bilse de irade göstermedikçe elinden düşürmüyor bu mereti. O nedenle kendimi çok üzmemeye çalışıyorum artık, herkesin kendi kararı..
    Bu teyzeyi ben hiç tanımamışım, komik biriymiş bence de. Allah rahmet eylesin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin kendi kararı ama bu başka bir şeye benzemiyor. Hem kendi sağlığını hem çevrendekilerin sağlığını tehlikeye sokuyorsun. Uyaran olduğu zaman kızmaya hiç hakkın yok. Biz de küçükken babamın dumanından çok rahatsız olurduk. En sonunda annem galip geldi ve balkondan başka bir yerde içmeme yasağı koydu. Babam da zaten (rahat rahat içemediğinden olsa gerek) 45 yaşından sonra bir daha ağzına sürmedi :)
      Benim anlattığım olaydaki yaşlı kadının oğlu da annesininin sigara olayına feci kızıyor, içmesini istemiyordu. Hatta arabada bile içme yasağı koymuş olmalı ki kadın ''Sen arabaya git. Ben sigara içip öyle geleceğim,'' deyip durdu. Çok şaşırdım doğrusu. Hayır, bir de savunuyor kendini. ''İçmeden duramıyorum, kahretsin!'' falan dese... 40 yıldan fazla içmiş de ciğerleri tertemizmiş. Pes yahu!

      Winnie komik bir bayana benziyor bence de. Toprağı bol olsun...

      Sil
  3. ben de uzun yıllar sigare içtim ve sigarayı bıraktım. Ama canım istemiyor değil. arada tek tük içsem de sigaraya methiyeler düzecek değilim. Sigara sağlığa zararlıdır arkadaş. Bu kesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesin, evet. Hem içte hem dışta tahribatlar yapan bir illettir sigara.
      Sigara tiryakisi bir kadını hemen teşhis edebiliyorum örneğin. Cilt rengi, koyu renk ağız ve diş görüntüsü derhal ele veriyor. Ayrıca sigara içen kadınlarda dumanı sürekli içine çekme hareketi yüzünden (ciltleri erkeklere nazaran daha narin olduğu için) dudak çevresi çok erken yaşlarda kırışık içinde kalıyor. Ne yazık ki bu bir gerçek...

      Sil
  4. Sigaradan ve sigara içenlerden çok rahatsız oluyorum. Bu konuda ben de yazmayı planlıyordumç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, siz de en kısa zamanda yazıp bu rahatsızlığınızı dile getirin lütfen. Merakla okurum.
      Eğer ilginizi çekerse ''sigara'' etiketini tıkladığınızda konuyla ilgili birkaç yazıma ulaşacaksınız.

      Sil
  5. Sıkı bir tiryaki olarak nasıl yorumlayacağımı bilemedim... Winne'yi destekliyorum.:) dostlukla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi kararınız diye saygı duymak düşer bize. İçmeyenleri duman altında bırakmadığınız sürece sağlıklı olmak ya da olmamak seçimi size ait :) Dostlukla...

      Sil
  6. Benim babam çok fazla içiyor, senelerdir böyle. Ne yapsak fayda etmedi, bıraktıramadık. Aile de kimse içmeyince rahatsız oluyoruz. Gerçi artık rahatsız olmayı geçtik, sağlığından endişe duyuyoruz. Sabahları bir an evvel çay ve sigaraya kavuşmak için kahvaltının teferruatlı hazırlanmasına bile tahammül edemez. "Asıl sigarayı bırakırsam ölürüm ben." der.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Off, çok üzüldüm. Tam tiryaki demek ki baban. Hatta aşmış...
      Kendi eliyle bu kadar kötülük yapar mı hiç insan kendine?
      Bir çaresi olmalı :(

      Sil
  7. Pekâla bırakıla-bilinir sigara da! Yeter ki gönülden istenilsin.. Beyin öncelikle 'hayır' desin..işin duygusal boyutları, mantığın önüne geçmesin.. Önemli olan sağlık elden gitmeden önce bu eyleme geçebilmektedir!. Herkes ölecek bir gün.. ama 'öleceğiz' diyerek nedir ki bu anlamsız gerekçeler!.. önemli olan aciz ve mağdur duruma düşmemekte ve hayatı daha kaliteli yaşamaktadır aslolan..ve elbette başkalarına da zarar vermemektir..Bu arada Winnie gerçekten çok komik bir bayanmış.. :)

    Bu dillerde tüy biten ve bir türlü tükenmeyen ama hayata dair çok önemli olan sigara -bırakma-sorununa dair yazı için çok teşekkürler sevgili Zeugma'cığım..Güzel bir pazar ve şimdiden bol oksijenli:) iyi bir hafta dilerim sana ve sevdiklerine..Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum tüm sözlerine Esinciğim....
      Yeter ki istesin ve beyninde bitirsin insan. Elbette bırakılabilir sigara. Bir sürü yöntem ve terapi var. Sigara bırakma hatları var. Başkalarını zehirlememek ise, dediğin gibi en önemli nokta...bu noktada benim en kızdığım şey ise; sigarasına toz kondurmayanlar! Örneğin bebek bulunan bir ortamda hiç umursamayıp peş peşe sigara içiyor adam. Yasak konulan yerlerden rahatsız olup o yasağı inadına delme gayretine giren sürüyle insan(!) var..

      Değerli katkın için teşekkür ediyorum sevgili Esinciğim..
      Ben de iyi bir hafta diliyorum sevdiklerine ve sana..
      Sevgilerimle..

      Sil