29/03/2015

Anadolu Medeniyetleri Müzesi (2.Bölüm )

Paleolitik Çağ Bölümü
Anadolu’da günümüzden 1.000.000 yıl önce başlamış olan ve 11.000 yıl önce son bulan Paleolitik Çağ; Alt, Orta, Üst ve Epi-paleolitik olmak üzere dört döneme ayrılıyor.
Üretim nedir henüz bilmeyen Paleolitik Çağ insanları, yaşadıkları ortamda bulunan yabani sebze, meyve ve kökler ile avlandıkları hayvanları tüketerek beslenmiş, hayvanları avlamak ve bitki köklerini toplamak için taştan yaptıkları birtakım aletler kullanmışlar.
Paleolitik’ten Neolitik’e geçişte yer alan Epi-Paleolitik Dönem, mikrolitik aletlerle karakterize edilmiş, yontulan taşın küçük parçalarının düzeltilip mikrolitlere dönüştürüldüğü minik taş aletler silah olarak kullanılmış.

Bu bölümde kuvars, çakmaktaşı ve radyolaritten* yapılmış yontma taş aletleri ve çekirdekleri görüyoruz.

(Yontuk Çakıllar, İki Yüzeyliler, Çekirdekler, Kenar Kazıyıcılar, Ön Kazıyıcılar, Taş Delgiler, Taş Kalemler, Çontuklu Aletler, Dişlemeli Aletler, Uçlar, Mikrolitik Aletler, Bızlar)








Neolitik Çağ Bölümü
M.Ö. 10.000 ve 5500 tarihleri arasında Çanak-Çömleksiz ve Çanak-Çömlekli Neolitik olarak iki bölümden oluşan bu çağ, müzede Çatalhöyük ve Hacılar eserleri ile temsil edilmekte.
Avcılık ve toplayıcılığın yanı sıra ilk üretimci köy hayatının başladığı Neolitik Çağ’da tarım başlamış, hayvanlar evcilleştirilmiş. Belirli bir uzmanlık gerektirecek insan ve hayvan figürinleri, süs eşyaları, kemik, çakmaktaşı ve obsidiyen* aletlerle birlikte pişmiş toprak ve taş kapları da bu bölümde görebilirsiniz.

Çatalhöyük’te bulunan ve dünyanın ilk şehir planı olma özelliğini taşıyan duvar resminde, birbirine bitişik düzende dörtgen yapılardan oluşan köyün arkasında volkanik Hasan Dağı’nın tasvir edildiği düşünülmekte.


Realistik mankenlerle görselliğin arttırıldığı müzede, Anadolu’da M.Ö. 3.000'den itibaren kulanılmaya başlamış olan maden ile üretim yapılan bir atölyede dönemlerine özgü aletlerle çalışan ve realistik modellemeyle
canlandırılmış olup tıpkı gerçekmiş gibi duran ustalar.

* * *
*radyolarit: Tortul bir kayaç
*obsidiyen: Volkan lavlarının ani soğuması neticesinde oluşan volkanik kökenli yarı değerli bir taş


* * *