2017/09/26

Ağaç Minesi (Lantana Camara) Yetiştirmek

Daha önce varlığından bile haberdar olmadığım güzeller güzeli mine çiçeği ile ilk tanışmam bu yaz oldu. İlginç bir tanışmaydı doğrusu.

Dünyanın pek çok bölgesinde 150'ye yakın türü olan çiçek, genel anlamda yer minesi ve ağaç minesi olarak ikiye ayrılıyor.
Görseldeki, ağaç minesi ve ''Tropik Amerika'' kökenli. Şaşırdınız değil mi? İnsan haklı olarak karşısına sakura, erguvan, manolya ya da mimoza ağacı gibi gerçek bir ağaç çıkmasını bekliyor. Ancak, ağaç minesi tam olarak bu...

Böyle bir güzellikten etkilenmemek mümkün mü sizce? İtalyan bahçelerinde sıkça rastlandığı, park ve bahçelerde ya da balkonlarda peyzaj bitkisi olarak kullanımının ülkemizde de hızla yaygınlaştığı söyleniyor.

Gelelim ilginç tanışma hikâyesine... Bir restoranın bahçesinde gördüm onu ilk kez. Başına geçip hayranlıkla izlerken ve bu çiçeği bugüne kadar neden hiç görmemiş olduğuma hayıflanırken tıpatıp böğürtlene benzeyen olgun meyveler gördüm dalların arasında. Bir tür böğürtlen olduğuna kesin gözüyle bakıp tadını merak ettim bu kez:) Tadı güzeldi güzel olmasına da anında uyarı geldi: ''Hanımefendi! Çiçek o, yenmez!'' Hanımefendi de kördü zaten, çiçek olduğunu görmüyor! Araştırmacı ruhu zuhur etmiş, çiçeği mercek altına almış sadece. Oysa ''zehirli'' diye panikle uyarmışlar beni.
Neyse, ismi nedir diye sorduk, kimseler bilmiyor. Azıcık olsun merak etmemiş, tohumunu satın aldıkları yere dahi soralım dememişler ki. Google görsel hizmeti de olması hepten cahil kalacağız...

Google'a başvurduğumda öncelikle botanik bilimcilerimizin bu çiçeğin adını koyarken neden ''ağaç'' dediklerine şaşırdım. Ağaç ile uzaktan yakından ilgisi yok çünkü. Orijinal adını kullanmak en iyisi. Yayılım olarak ortancaya benziyor.

Evet, ağaç minesi yani lantana camara çok yıllık bir bitki. Ilıman sahil kentlerine bayılıyor. Kuraklığa da dayanıklı.
Yılın yaklaşık 9-10 ayı çiçek halinde kaldıktan sonra o çiçekleri kısa bir süreliğine döküp yeniden çiçek açmaya başlıyor.

Böyle bir güzelliğin kesintisiz döngü halinde olması inanılmaz! Bakımının kolay olması ve zahmet vermeden yetişmesi de cabası. Her ne kadar çok yıllık olsa da soğuk iklimlerde şiddetli soğuklara dayanamayıp yalnızca Haziran-Eylül
arası çiçek açma gibi ''mevsimlik'' özelliği var. O yüzden her iklimde aynı özelliği gösterdiği söylenemiyor.
Yuvarlak demetler halinde açan ve mumdan yapılmışa benzeyen 5 cm çapındaki muhteşem çiçek demetlerinin
sarılı pembeli ya da kırmızılı turunculu sunumuna, devinim halindeki bu görsel şenliğine ne demeli?

Güneş sever bir bitki olarak yarı gölge alanlara da uyum sağlıyor. Tek sorun; sert iklimlerde kışın
dışarıda yetişmesinin zor olduğu. Yaşadığınız iklim koşullarına göre siz de bahçenizde ya da balkonunuzda
zahmetsizce ağaç minesi yetiştirebilirsiniz. Ne dersiniz?

Yapacağınız tek şey; ara sıra sulamak. Buna değmez mi?


* * *
ZAMAN İÇİNDE RASTLADIĞIM MİNE ÇİÇEKLERİ










* * *
EK

Kış şartlarında, rüzgârlı bir bahçenin köşesinde büyümüş bir ağaç minesine rastladım. Yaprakların rengi ne kadar değişmiş. Ama halen çiçek veriyor. (17.1.2020)


* * *
EK


(1.6.2020)