2021/05/01

Louvre Müzesi'nin Havalı Heykelleri

17 günlük tam kapanmanın ilk hafta sonunda sıkıcı bir günü biraz tebessümle renklendirmeye çalışalım mı? İçimizdeki kasvet dağılsın azıcık. 

Tıpkı benim gibi sizin de hoşunuza gideceğinden emin olduğum bu heykellerden geçen hafta haberdar olmuştum. Giysileri sizi yanıltmasın. Louvre Müzesi'nin herkes tarafından bilinen mermer heykelleri bunlar. Her biri gerçek üstelik. İmitasyon değiller. 

Peki ne olmuş da  giyinmeye karar vermiş, üstelik bu denli havalı olmuşlar? Asırlar ötesinden günümüze muhteşem bir uyumla ışınlanmışlar adeta. Nasıl da yakışmış her birine üzerindeki giysiler.

Fransız fotoğraf sanatçısı Léo Caillard ve yine bir Fransız olan sanat yönetmeni Alexis Persani ortaklığında gerçekleşmiş sıra dışı bir çalışma bu. Bir tür photoshop. Çalışmanın kahramanları ise Louvre'un Antik Yunan heykelleri. 

Caillard öncelikle arkadaşlarına heykellerle aynı pozu verdirmiş. Onları fotoğraflarken üzerlerinde tişörtler, şortlar, güneş gözlükleri, kot gömlekler, yenilikçi (hipster) tarzda daha pek çok kıyafet ve aksesuar var tabii. Sonrası için sanat yönetmeni Persani devreye girip photoshop ile üst üste atış yaparak düzenlediği ''Street Stone” çalışmasıyla yeteneğini ortaya çıkarmış ve heykelleri muhteşem biçimde giydirmiş. 

Bu arada Caillard, çalışmalarını ”Hipsters in Stone” başlığı ile kendi web sitesinde yayımlamış. İkili, bu çalışmanın amacının toplumun geçirdiği büyük değişimi vurgulamak ve daha da değişeceğini göstermek olduğunu belirtmiş. 

''Bir kitabı kapağına göre değerlendirmemek gerektiği konusunda ne derlerse desinler, yine de vazgeçmiyoruz'' cümlesi yer almış sitede. İki sanatçı, orijinal heykel sanatlarının yaratılmasından bu yana toplumun yüzyıllar boyunca geçirdiği büyük bir kültürel değişimi sergilemiş olduklarını da söylemişler.







Havalı fotoğraflar sadece eğlenceli değil, aynı zamanda giysinin kişinin algılanması konusunda muazzam bir etkisi olduğunu da gösteriyor. 
Ne dersiniz?😊


Web site: leocaillard.com | behance.net/alexis-persani