25/12/2021

Deneysel Tasarruf Halleri

Dün akşam odak noktası tasarruf olan deneysel anlamdaki bir fikri hayata geçirdim. Fikir tamamen bana ait.

Başka bir benzerini ne duyup ne de gördüğüm bu deneyden az önce sonuç aldım. Tahminimden çok daha başarılı bir sonuç çıktı ortaya. ''Vay be!'' dedim. ''En iyisi ben bunu paylaşayım.''

Pandemi başladığında ekmek yapmaya soyunmuştu hani herkes. Marketlerde maya bulunmaz olmuştu. Ben de çare olarak ürettiğim ekşi mayayı epeyce kullandıktan sonra ara verip korumaya almıştım. Geçende aklıma gelip yeniden canlandırdım onu. Yine yeniden orta boy bir adet ekmek yaptım. Lakin fırın tepsisi büyüktü. Bir sürü boşluk kalacaktı pişerken. Boşlukları doldurmak için yine tasarrufa odaklı bir fikir geldi aklıma: Zeytin ezmeli açma

Peki ama neden zeytin ezmeli? Blogu okuyanlar bilir. Kışlık zeytini kendim yapıyorum. 10 yaşında bir çocuğun bile başarabileceği kolay bir yöntem buldum çünkü. Hatta şurada detaylı anlattım. Cam kavanoz ve biraz iri tuz yeterli. Zamanı gelip de açtığınızda zeytinleri yemeye kıyamıyorsunuz. O derece leziz oluyorlar. Hal böyle olunca da geçen yılki zeytinler daha ağustos ayına girmeden, erkenden bittiler. Mecburen hazır zeytin aldık. İsim vermeyeyim, ünlü bir markanın 2 kiloluk bombeli tenekedeki kutu zeytini. Tercih sebebi ise ''Koruyucu İçermez'' etiketli oluşu. Kapağı açtığımda zeytinlerin renk ve albenileri o kadar harikaydı ki pek bir mutlu olmuştum. Ta ki sıra tadım işine gelene kadar. 

Tuz için ''Bir nevi zehirdir'' derler hani. Aşırı derecede tuz yüzünden yenmeyecek hale gelmiş besinler için de ''tuz zehri'' denir. Hah işte. Bu canım zeytinler olmuş sana tuz zehri. Vah ki vah! 1 hafta suda bekletmek bile çare olmadı. Ancak yüzde 10 oranında eksilebildi tuzu. 
İsraf ve çöpe atmak asla bana göre değil. Öyleyse eldivenleri giyip hiç üşenmeden ameliyata almalıydım zeytinleri. Her birine çizik atıp çıkardım çekirdeklerini. Sözün özü; kabın içinde dağ gibi biriken etli kısımları rondoda ezme haline getirdim. Biraz zeytinyağı ve kekik, biraz da limon. Tuzu hiç hissedilmeyen, bir kavanoz mis gibi kahvaltılık oldu. Bir kısmını da açma yapmak için ayırmıştım. İşte o açmayı da bugün yaptım. Tepside boş kalan yeri onlar doldurdular. Hem ekmek hem açmalar bir arada kardeş kardeş piştiler. Ne elektrik boşa gitti ne de tuz zehri zeytinler:) 

Böylece açmanın hamuruna tuz katmadığım için hem zeytinler çöpe gitmeyip yerini buldu, hem de fırın iki kez çalışmamış oldu. 


Tepsinin içindekilerin ayrı ayrı ayrı pişirilmiş hallerinden hiç farkı olmayışı da cabası.

Mutlu, huzurlu, sevgi dolu bir hafta sonu olsun...


21 yorum:

  1. o ekmekleri de izletti bu ülke bize... :D
    afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanıtı bir türlü bulamadım. Hangi ekmekleri izletti bu ülke bize? :))
      Ekmekler çok sağlıklı yalnız. Teşekkür ederim:)

      Sil
    2. instagram hikayeleri :D ben de severim ekmeği, ama o dönem illallah(?) demiştik

      Sil
    3. Özne Instagram olmalıydı o zaman. ''Ülke'' deyince bilemedim:)
      Bende Instagram yok. Pandeminin ilk zamanları maya sıkıntısı olunca mecburen girdim ekmek işine. Bu yazıda ekmek ikinci planda mesela:)

      Sil
  2. Selam elinize sağlık pek güzel görünüyor. Devir tasarruf devri. Yeni yılınız kutlu olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam. Teşekkür ederim. Çuvalla param olsa da hiçbir şeyi göz göre atmam. İşe yaradığını görmek çok mutlu eder beni çünkü. Sizin de yeni yılınız kutlu olsun. Sevgiler.

      Sil
  3. Biz de zeytini kendimiz yapıyoruz hatta zeytinci aksam aradi abla yarin getiriyorum pazara erken gel al diye disarudakiler asiri tuzlu yenmiyor ciddeb

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kere yapan bir daha bırakamaz. Ne iyi ediyorsunuz. Bir de iyi cins bir zeytine rastlarsan hep aynı adamdan (aynı ağacın zeytininden) almak istiyorsun. Dışardakiler direkt tansiyonu fırlatır.

      Sil
  4. YORUM DEĞİL.
    ARTIK BLOG SAYFANIZA DIŞARIDAN BEĞENDİĞİNİZ BİR TEMANIN
    "XLM" KODLARINI YÜKLEYEREK TEMANIZI DEĞİŞTİREBİLİYORSUNUZ.
    DUYURMAK İSTEDİM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum değil, ama bilgi amaçlı olduğu için yayınladım Recep Bey. Bilmeyenler de öğrensin. Çok teşekkür ederim. Ama ben temayı değiştirmeyi hiç düşünmüyorum artık.

      Sil
    2. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Gerçekten de ciddi bir tasarruf ve lezzeti de cabası:) Bu arada zeytinli (ezmeli) açma en sevdiğim hamur işlerinden:) Nedenini bilmiyorum ama zeytin ve zeytin ezmesi hayır diyemediğim ve kullanmaktan hiç sıkılmadığım ürünler:) Harika görünüyorlar, ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de ciddi tasarruf. Mayayı yeni canlandırdığım için miktarı fazla değildi. Bu kez tek ekmek yaptım. Boş yerler değerlendi:) Ben de zeytinli açmayı tek geçerim. Diğerlerinden daha leziz ve tel tel oluyor. Zeytin ezmesi sayesinde, kesin. Çok teşekkür ederim beğeniniz için:)

      Sil
  6. Afiyet şifa olsun efenim.
    Bende yenmeyen zeytinleri bir kere ezme yapmıştım. :)
    Onun harici pizza da kullanırım daha çok.
    Zeytin yapımına bakıyorum. Gözümden kaçtı yada unuttum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Aklın yolu bir demişler. Sadece satın almamış, emek verip eve kadar taşımışsın. O yüzden bile çöpe atılmaz, çare bulunur:)
      Bak pizzada ben de çok kullandım; ama kendi zeytinlerimi dilimleyerek.
      Buralarda halen satılıyor zeytin. Muhtemelen siz de bulursunuz. Hemen başlayın o halde. Bez torbada yapan da varmış. Bir kabın içinde alt üst çevirip iri tuzla acısını hemen çıkarıp hemen yemek isteyenler için. Ben denemedim ama mantık aynı. O da oluyordur.

      Sil
  7. Ekmek sabır işi hele ekşi maya sabır ötesi. Onun da ne azı ne çoku benim bünyede olmayınca mayalandırma gereken hiçbir şeyi olduramıyorum bir türlü. :) Yapana ise saygım sonsuz, zira evde yapılan gibisi yok. Ellerine sağlık komşucum harika görünüyor ikisi de. Hele bi de tasarruf projeleri falan var bi de içinde, tam benlik. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekşi mayayı çok güzel özetlemişsin. Sabır ötesi cidden. Sanma ki sabrettim ve bir seferde tutturdum. Üçüncü denememde kalıcı oldu. Yani pandemide başlattığımda. Sırrı şöyleydi canım komşum: Ölçüyle işim olmadı bu kez. Sadece tam buğday unu işini de bozdum. Keyfime göre un kullandım. Hatta genellikle beyaz un kullandım. Mayanın kıvamı suluysa o gün su katmadım. Koyuysa o gün un katmadım. Öyle bir tuttu ki canavar gibi:)) Hatta neredeyse 1 senedir kullanmıyordum. Buzdolabında hiç bozulmadan bekledi. Çok sağ olasın. Beğenmen mutlu etti. O tür projeleri öğrenelim birbirimizden yahu:)

      Sil
  8. Ellerine, fikrine sağlık. Geçen yıl tuz zehiri olan zeytin denemesinden ben de zeytin ezmesi ile durumu kurtarmıştım. Ama fazlası gene fazlaydı işte, benim hamur işi ile pişirme noktasında pek yok, sağolsun görümce poğaça yapmıştı zeytin ezmeli.
    Fırını ben de uzun zamandır daha randımanlı kullanır oldum. Bir kere açtın mı, börek, kek sırasıyla :) Çoğu zaman da fırın sebze ile sonlanıyor ki, bir şeylerin yanına soğuk, sıcak pek güzel oluyor doğrusu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim çok. Demek ki akla gelen hep aynı şey. Senin de eline fikrine sağlık. Poğaçaya da yakışmıştır. Severek yeniyor iyi ki. Gerçekten bu zeytinler neden hep tuzlu? Durum toplum sağlığı için ciddi anlamda tehlike arzediyor. Çabucak bozulmasın diyedir mutlaka ama bu kadar da zehir tuz olmaz ki. 1 tanesinde 1 yemeğe yetecek tuz var neredeyse. Hadi peyniri falan 1 gün suda bekletirsen bütün tuzunu atar. Zeytinde tık yok:) Fırında pişen her şey lezzetli oluyor, aynen. Pandemide hep açık dursun zaten. Sebzeler, hele ki karnıbahar/ brokoli karışımı biraz da baharatla ne şahane.

      Sil
  9. Merhabalar.
    Deneysel Tasarruf Halleri başlıklı yazınızı okudum. Geçenlerde biz de böyle iki değişik yerden cam kavanozlara doldurulmuş sofralık zeytinler almıştık. Aynen sizin bahsettiğiniz zeytin gibi tuz yüküydü. Haftalarca sularda bekletmek zorunda kaldık. Daha sonra o zeytinleri zeytinyağı ve limonla besledikten sonra sabah kahvaltılarında tüketiyoruz.

    Ekşi mayanızı yeniden canlandırıp ekmek yapmanız ve fırında kalan boşluğu da zeytin ezmeli açma ile değerlendirmeniz çok güzel bir üreticilik örneği. Evet iş başa düştüğünde her işin üstesinden gelebilmeliyiz. Tıpkı sizin yaptığınız gibi. Elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Sağlıklı günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey,
      Tuzsuz zeytin bulmak neredeyse mümkün değil artık. Ömrümde ilk kez 2015 yılında Ankara/Bahçelievler'de bulmuştum tuzsuz zeytin. Çok çeşitli zeytin satıyorlar aslında, bu özel bir türmüş. Sele zeytinine benziyor ama ağaçta oluyormuş. Gerçekten de tuzsuzdu ve çok lezzetliydi. Orada bulunduğum süre içinde hep almıştım. Keşke tüm zeytincilerde olsa. Sonradan başka semtlerde de şubeleri olduğunu öğrendim. Siz Ankara'dasınız, belki bulabilirsiniz onları. İsimleri; Akhisar Zeytincilik
      Ekşi mayalı ekmeksiz olmuyor Recep Bey. Bir kere yarım dilimle doyuluyor, artı sayısız faydası var. Beyaz undan değil de kepekli/çavdarlı yapıyorum ilaç niyetine. Boşluklar değerlendi, evet. Dinimiz ''İsraf haramdır'' diyor zaten. Annem o kadar değildir. Anneannem hocamdır bu konuda. Hiçbir şeyi atmam, değerlensin isterim. Yazıda anlattığım örneği beğendiğiniz için çok teşekkür ederim. Ziyaretiniz ve övgüleriniz için ben de sizin yüreğinize sağlıklar dilerim. Esen kalın.

      Sil