2022/09/20

Kordonda Retrobüs Coşkusu

Sekiz yıl önce Ankara'da çektiğim bu fotoğrafa hemen bir sepya efekti uygulayıp hikâyesini şurada anlatmıştım. Bu arkadaşlar sıra dışı bir müzik grubu olan Retrobüs'ün kurucusu ve solisti Fırat Şahverdi ile gitaristi Murat Yerden. Onlar sahnede 70'ler, 80'ler ve 90'ların ün yapmış efsane isimlerini ve o dönemlerin unutulmaz Türkçe Pop ve Rock parçalarını tiyatral bir havada yorumlayarak yaşatmakta olan bir müzik grubu. Bunu yaparken de peruk takarak o yıllarda moda olan saç stilini yansıtıyor, dönemin kostümlerini ve aksesuarlarını kullanıyorlar.

Dolayısıyla konserleri sonrası normal hayata ve giysilerine geri döndüklerinde onları tanıyabilmek pek mümkün değil. Bu durum aynı zamanda bireysel olarak kendi isimlerini parlatmak, ünlü birer solist olmak benzeri herhangi bir amaçları olmadığının da kanıtı. Belki de dünyada bu türden bir misyon üstlenmiş ilk ve tek müzik grubudur kendileri.

Geçmiş yılların hepimizin çok sevdiği efsane sanatçıları Cem Karaca, Tanju Okan, Barış Manço, İlhan İrem ya da Haluk Levent ve elbette Hababam Sınıfı müzikleri. Gösterilerinin sonunda her seferinde diyorlar ki: 
''Taklitler asıllarını yaşatır.''


Bu konsere pazar akşamı yaptığımız yürüyüş esnasında tesadüf ettik. Kordonda bir baştan bir başa onların nostaljik müzikleri gümbür gümbür yankılanırken Troya Kültür Yolu Festivali, Troya Atı Açık Hava Sahnesi’nin dev ekranından da birkaç yüz metre öteden bile zaman zaman kendilerinin zaman zaman da canlandırdıkları sanatçıların görüntüleri yansıyordu. 

Tabii ki kalabalığın arasına biz de katılıp onları yine sekiz yıl önceki gibi bir müddet keyifle izledik. Şahaneydiler. Tek bir fark vardı. Hayran kitleleri oldukça büyümüştü. Dikkatimi çeken en önemli nokta; o hayranların arasında Z kuşağı çoğunluktaydı. Nostaljik parçaların neredeyse hepsini ezbere biliyor, kendilerine eşlik ediyor, uzun uzun alkışlıyorlardı. Onca yıl sonra anladım ki Retrobüs üyelerinin misyonu büyük bir başarıyla gerçeğe dönüşmüştü. 👏👏👏

''Retrobüs bir amaç değil, sizleri Türk Müziği tarihinde müzikal bir yolculuğa çıkaran rock’tarmalı bir araç. Rockbilleri basın:)''

*   *   *