2023/07/21

Orman Yangını İhtimalleri

Orman Genel Müdürlüğünün sosyal medya hesaplarını inceledim bugün. Haziran ayı sonunda orman yangınlarının yüzde 90 insan kaynaklı sebeplerden meydana geldiğini bildirmiş ve
✔ Anız yakmayın, 
✔ Doğaya sigara izmariti atmayın, 
✔ Kamp ve piknik ateşini söndürdüğünüzden emin olun, kendinizi de #YeşilVatan'ı da ateşe atmayın, şeklinde uyarılar sıralamışlar. 

Bugün ise son 10 günde tam 203 orman yangını ile mücadele ettiklerini duyuruyorlardı. Şaka gibi değil mi? Kimse tınmamış, tam tersine ''Ormanları yakın!'' diye bir emir gelmiş sanki. Sonuçta bu yangınların da en az %90'ı yine insan ihmali kaynaklı. Bu arada; ''Doğaya sigara izmariti atmayın'' uyarısı sizce de eksik değil mi? Tabii canım. Doğaya atmayın, onun dışında çarşı, pazar, cadde, sokak nereyi bulursanız fırlatmaya devam edin. Hem de ateşiyle birlikte! 🚬🔥🔥😠

Zaten öyle yapıyorlar. Elleri alışmış bir kere. Sigarası biten nerede olursa olsun, olduğu gibi savuruyor o izmariti ateşli ateşli. Bunu bilmeyen görmeyen yoktur zaten. Markete gidinceye kadar en az 50 izmarit sayabiliyorum. Sırf sigarayı söndürüp atmak üzere metalden yapılmış ayaklı küllükler vardır hani. Onları kullanmak bile zül geliyor bu insanlara. Hatta aynı şeyi kadınlar da yapmaya başladı sokaklarda. Bizim caddenin başında oturan kadını çok gördüm ben. Evinden fırlatıyor hem de yolun tam ortasına. İlk gördüğümde sigarasının nereye düştüğünü bariz biçimde gördüğümden bir kendisine bir o sigaraya baksam da bana mısın demedi. Terbiyesizlerle uğraşmak zor ve delirmek işten değil gerçekten.
Bu insanlar pikniğe gittikleri zaman mı sigarasına sahip olacak sanıyorsunuz. Asla! Özel araç sahipleri de dahil buna. Araçlarındaki küllükleri çoğu kullanmıyor. Biten sigara direkt camdan dışarıya. Bence konuyla ilgili bir cezai yaptırıma acilen ihtiyacımız var. Ve bence orman yangınlarının en az yarısı sigaradan kaynaklı.

En önemli sebeplerden birine gelelim şimdi. Zira o konuya resmi olarak hiç değinilmiyor. Şehrimizde çıkan orman yangını için de aynı söylemlerde bulunanlar var. Yangın orman arazilerinin imara açılması için (özellikle yeni yapılan köprüden sonra) iki farklı noktadan eşzamanlı olarak başlatılmış. Eğer gerçekten öyleyse sebep olanların da ciğerleri yansın dilerim.

Ormanlar bir ülkenin en önemli değerlerindendir. Misal; imparatorlar ve padişahların Belgrad Ormanı'na zarar verenlere hiç acımadan cezalar ve yaptırımlar uygulayıp gözbebekleri gibi koruduklarını bilmeyen var mı? Diğer yandan, İngiltere'de görüp de şurada anlattığım ormana baktığınızda içiniz gidecek, hatta kıskanacaksınız eminim. Bize her şeyden önce negatif iyonlar gerektiğini de hatırlayalım üzerine. Ülkemizdeki şehirlerin de bu tarz planlanması çok mu zordu sanki? (Belki de öyledir.) Sigaralarımızla hemencecik halledivermemizin ihtimali sıfır değil ne de olsa.

Adli para cezası; belli sınırlar dahilinde belirlenen gün sayısının, bir gün karşılığı olarak 20 - 100 TL arasındaki miktarla çarpımı sonucunda ulaşılan meblağın Devlet Hazinesine ödenmesi demek.

ŞUNLARI DA AKLIMIZDA TUTALIM LÜTFEN !                               
-Ormanlar yazın ısıyı 5-8 derece düşürür, kışın 1-3 derece yükseltir. Nemi sabit tutar. 
-Bir hektar ladin ormanı 32 ton, kayın ormanı 68 ton, çam ormanı ise 30 ton toz emer. 
-Ormanlar 50 metre genişliğindeki bir otoyolun trafik gürültüsünü 20-30 desibel azaltır. 
-Ormanlar biyolojik dengeyi korur. Yapraklı ağaçlardan oluşan bir bölgede 50 kuş türü yaşar. 
-Kayın ağacı bir yıl içinde 700 kg. toz ve 300 kg. zehiri emerek dışarı süzer. Aşırı kirlenmede ise gövdesindeki bozulma ile alarm verir.
-Ormanlar ağaçsız bir alandan 8 kat daha fazla humus üretir. 
-25 m boyunda bir kayın ağacı saatte 1.5 kg oksijen üretir. 
-100 yaşındaki bir kayın saatte 40 kişinin çıkardığı karbondioksiti yok eder. 
-100 yaşındaki bir kayın yılda 30.000 litre su çeker ve erozyonu önler.   
(agaclar.net)