Adalet figürü bedenini örten giysisi, Amazon'muş gibi güçlü yapısı, kılıç ve terazi sembolleri taşıyan bir kadın olması bakımından geleneksel. Duruşu uzun ve simetrik. Örtüsünün çizgileri ince vücudunu saran tek bir giysi. Kollu olan üst kısım ayakları örtmek için aşağıya doğru uzun bir etek oluşturuyor. Biraz asimetriye sahip olsa da figürün soldan sağa dengesini vurgulamak için yeterince sıkı sarılmış.
Adalet'in sağ elindeki her zamanki kefeli ve zincirli terazi. Sol elindeki ince kılıç görsel olarak baskın olmayan hafif bir yapıya sahip. Kılıcın çok büyük olmaması gerek, aksi halde tek elle tutulması doğru görünmez. Kılıçın ilk bakışta yalın devlet gücünü ve iktidarı temsil ettiği zannedilse de asıl temsil ettiği şey ''adaletin hükümlerini uygulayan ve onun güvencesi olan otorite''dir. Adaletin hâkim olabilmesi adalet mekanizmasını uygulayacak manevî ve icraî otoritenin mevcut olmasına bağlıdır. Kılıç, devletin yargısal süreci koruma kararlılığını da ifade eder. Kılıç ile sembolleşen otorite aynı zamanda masumun koruyucusu. Gözündeki bağ, hâkimin sadece “vicdanî kanaati’’ne göre hüküm vermesini ifade eder.
Yine de; hareketsiz duruyor, çünkü yalnızca güçlü adalet uzun süre böyle durabilir. Hareketsiz duruyor, çünkü adalet Ebedi'dir. Adalet figürüne yakından baktığımızda, yüz hatlarının Klasik, Antik Yunan'dan ziyade Roma tarzında, ifadesinin sert ve çatık kaşlı olduğunu görürüz. Çünkü adalet serttir. Saçları o kadar uzun değildir. Başının arkasında, tepesinin üzerinde bir topuz halinde toplanmış veya tutturulmuş gibi görünür.
Fotoğrafı bugün çektim. Adalet'in terazisine bugünlerde bir şeyler olmuş, bakar mısınız? Kefeler ve zincirleri birbirine girdiği yetmez gibi aynı hizada bile duramıyorlar. 😖
Latince bir deyiş gelsin:
- Fiat Justitia Ruat Caelum -
(Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun.)
Bu dönemde nasıl bir heykel yapılırdı acaba adalet ile ilgili?
YanıtlaSilBu dönemle ilgili epey karikatürü çiziliyor; ama heykelini ben de merak ettim.
SilMerhabalar.
YanıtlaSilEskişehir'de hiç bulunmadığım için heykeli ilk defa paylaşımınızda gördüm. Heykelin elinde tuttuğu terazi heykelin sabit bir parçası değil herhalde, hareketli bir teraziye benziyor. Günümüzdeki adaletin gidişatına ayak uydurmuş diyesim geliyor, ama hata da yapmak istemiyorum. Heykelin bakımıyla ilgilenen birinin duruma el atması gerekiyor herhalde. Rüzgarlı fırtınalardan etkilenmiş olacak.
Paylaşım için kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
Selam ve saygılarımla.
Merhaba Recep Bey,
SilDönemin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılmış bu heykel Eskişehir'de değil Çanakkale'de. Eskişehir'de Balmumu Heykeller Müzesi'nde Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılmış166 heykel sergileniyor ki başkanın bu şahane yeteneğini ben de ilk kez, 2016'da ziyaret ettiğim müzede öğrenmiştim.
Terazi sabit ama zincirleri ve kefeleri sabit değil, hareketli. Dediğiniz gibi kötü hava koşullarından etkilenmiş olmalı, ama manzara tam da ben oradan geçerken böyleydi. Aynısını düşündüm: Gidişata ayak uydurmuş.
İlgilenen görevliler var elbette. Hatta geçmişte bir sabah terazinin gözleri meyve suyu, kola vb atıklarla doluydu, deli olmuştum. Hemen temizlemişler.
Çok teşekkür ederim. Sizin de emeğinize ve gönlünüze sağlıklar olsun.
Selamlar, saygılar...
Ne kadar ironik bir fotoğraf!
YanıtlaSilÜstüne çok şey konuşulur ve yazılır hatta...
Çok severim bu Latince sözü de.
Çokça sevgilerimle Zeugma. 🌷
Her kelimenin altına imzamı atıyorum. Latince söz de on numara.
SilBenden de çok sevgiler canım Yağmur. 🦋