31/05/2025

Mercimekten Diyet Ekmek Yaptım

Uluslararası gastronomi festivalinden sonra aklım mutfakta takılı kalıyor bu aralar. Acaba hangi tarifi denesem? Ne tehlikeli bir düşünce tarzı! Bula bula ince kıyafetlerle kiloların ortaya serildiği yaz mevsimini mi buldun demezler mi adama? İşte o yüzden de ne zamandır aklımda olup bir türlü gerçeğe dönüştüremediğim ünlü mercimek ekmeği düştü aklıma. İçinde 1 gr. bile un bulunmayan, kilo aldırmayan, adeta bir kurtarıcı niyetine glutensiz Karatay ekmeği. 

Ne yalan söyleyeyim beklentimin katbekat üstünde bir sonuç çıktı ortaya. Tek kelimeyle ''bayıldım''. Hem oldukça lezzetli hem olabildiğince uzun süre tok tutuyor hem de sağlıklı. Daha ne isterim? Bundan sonra uzunca bir süre normal ekmek yok hayatımda.

Hemen yapılışına geçeyim:
1,5 su bardağı kırmızı mercimek 
1 çay bardağı yoğurt  
1 çay bardağı lor peyniri (Ben tercih etmedim)
Yarım çay bardağı zeytinyağı 
2 yumurta  
1 paket kabartma tozu 
Kıyılmış dereotu-maydanoz 
Pul biber, karabiber, zerdeçal benzeri baharatlar ve tuz    

Mercimeği yıkayıp akşamdan kaynar suya koyun. Sabah olunca iyice süzüp bir karıştırma kabının içine alın. Yoğurt, zeytinyağı, yumurta, tuz ve baharatlarla birleştirin. 

Bu karışımı blenderdan geçirip düzleyin. İnce kıyılmış dereotu-maydanozu ve kabartma tozunu ekleyip iyice karıştırın. Yağlanmış orta boy bir tepsiye  dökün. Üzerine susam, çörekotu, haşhaş vb. serpiştirin. 

Önceden ısıtılmış 170 derecede fırında 30-35 dakika pişirin. Soğuduktan sonra dilerseniz öğünlerinizde ekmek yerine küçük bir dilim, dilerseniz acıktığınız zaman minik bir poğaça büyüklüğünde kesip keyifle yiyebilirsiniz.


*   *   * 
(5 Haziran 2025)

Bugün aynı tarifi 1 su bardağı yeşil mercimek, 1 su bardağı kırmızı mercimek kullanarak uyguladım. Blenderdan geçirmeden önce birazcık zeytinyağını çok az da yoğurdu artırdım. Karışımın içine birer çay kaşığı toz kırmızı biber ve karabiber ekledim. Üzerine de susam+çörekotu. Bu da gayet güzel bir ekmek oldu. 
Sözün özü; yapım aşamasında dilediğiniz ilaveleri ekleyebiliyor ya da çıkarabiliyorsunuz.

Fırına girmeden önceki kıvamı - başlangıç aşamaları
Sağlıklı olduğu ve tok tutucu özelliğinin yanı sıra, bir araştırma yapacak olursanız, mercimekle yapılan glutensiz bu ekmeklerle epeyce kilo veren olduğunu da öğreneceksiniz. 

Kalın sağlıcakla...

4 yorum:

  1. Ben de bu aralar mercimek cipsini yapıyorum sürekli. Kahvaltıda ve arada acıktıkça atıştırması keyifli oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sahi öyle bir cips tarifi vermiştin. Keten tohumu, çörekotlu falan. Ondan da yapacaktım, iyi hatırlattın.

      Sil
  2. Merhabalar.
    Görümümleri itibariyla çok güzel, lezzetli ve enfes bir ekmek olmuş. Ellerinize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    Sağlıklı insanların da diyet ekmek tüketmesi gerekiyor. Ya da beyaz ve endüstriyel undan yapılmış tüm mamüllerden uzak durmamız gerekiyor.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey,
      Övgü dolu sözleriniz için çok teşekkür ederim. Söylediğiniz şekilde sağlıklı insanların da beyaz ekmekten uzak durup sağlıklarını korumaları gerekiyor. Yazıda belirttiğim şekilde ben bu tarifi ilk kez deneyimledim. Sonuçtan lezzeti ve tok tutması açısından özellikle, çok memnun kaldım. Devam etmeye de kararlıyım.
      Selam ve saygılar benden.

      Sil