2008/10/08

Beethoven'ın Hayatı

Bazı olaylar vardır; insanı o kadar şaşırtır ki günlerce aklınızdan çıkmaz. Yine öyle oldu ve konu çok ilginç.

Bilmem siz rastladınız mı? Birkaç yıl önce gazetenin birinde bir köşe yazarı sormuştu bu soruyu. Geçen gün yine bir kitapta rastladım. Bir soru yöneltiliyor. Şöyle ki:

''Bir kadın var. Bu kadın frengi hastası ve tam sekiz çocuğu var. Bu çocuklardan üçü sağır, ikisi kör ve biri zeka özürlü. Ama kadın yine hamile. Sizce bu çocuğu dünyaya getirsin mi, yoksa kürtaj mı yaptırsın?
Böyle bir soruya cevap verenlerin tamamına yakını doğal olarak 'Kürtaj' der değil mi? Ama kürtaja 'Evet' dediyseniz Beethoven'ı öldürdünüz..!''


Klasik müziğin gelmiş geçmiş en büyük ismi olan Ludwig van Beethoven'ın hayat kesitleri inanamayacağımız türden.

1770'lerde Almanya'da doğuyor. Alkolik babası saray müzisyeni ve oğluna piyanoyu daha dört yaşında zorla çaldırmaya başlayan katı bir adam. Beethoven' ın parmakları piyanoya küçük geldiğinden çalamayıp ağlıyor; ama baba hiç acımadan katı tutumunu sürdürüyor.
Annesi ve kardeşleri sürekli hasta. Kardeşleri teker teker ölüyor. En son iki kardeşi hayatta kalıyor.

Yürek sızlatan cinsten, zor bir yaşam sürmüş Beethoven...
Hayatı boyunca birkaç kez aşık olmuş, fakat hiç evlenmemiş. Frankfurt'lu bir tüccarın karısı olan Antonie Brentano'ya ölesiye aşık olduğu ve Diabelli Varyasyonları'nı bu Ölümsüz Aşkı'na adamış olduğu yazılır. Yüzünde hem bir bebek masumiyeti hem de Azrail'in acımazlığını aynı anda sergilediği de.

Beethoven’ın dokuz senfonisi, beş piyano, bir keman konçertosu, bir piyano, keman ve çello için üçlü konçerto, otuz iki piyano sonatı ve birçok oda müziği eseri var.

Beethoven yaşamının sonlarına doğru artan işitme problemi en sonunda tamamen sağırlığa dönüşmüş bir besteci. Babasından yediği dayaklar sonucu sağır olduğu, fakat bu durumun müzik yaşantısını hiçbir şekilde etkilememiş olduğu söyleniyor. Kulakları duymadan bestelediği melodilerle insanlara sürekli barış mesajları vermiş ve en büyük eseri olan ''Dokuzuncu Senfoni'''yi bestelemiş.

Bu beste bildiğimiz gibi şu an Avrupa Birliği'nin Milli Marşı.

Beethoven'ın eserlerini ben de son derece büyük bir keyifle dinlemekte ve inanılmaz zevk almaktayım.
Bu büyük usta ne yazık ki en verimli çağında, henüz 56 yaşında hayata veda etmiş.
Cenazesine ise 30 bine yakın insan katılmış...

Görsel: Wikipedia