Günümüzde sigara içmenin bağımlılık yaptığı, kanser ve solunum hastalıklarının önde gelen nedeni olduğu net bir şekilde biliniyor. Çok değil, on yıl kadar önce insanlar kapalı alanlarda, şehirler arası otobüslerde, gemi, tren, hatta uçaklarda gayet rahat sigara içebiliyorlardı. Hem de diledikleri kadar. Sekiz-on saat süren bir otobüs yolculuğunda neredeyse bir paket sigara bitiren insanlar vardı.
Diyelim ki yolcu sayısı kırk kişi ve kırkı da tiryaki. Bu demekti ki; her biri en az bir paket sigara içecek. Hesap ortada. Yolculuk boyunca otobüste tam 800 sigara içilecek! Ve bunun gerçekleşmemesi için hiçbir engel yok! O otobüse sigara içmeyen birkaç kişi rastlamışsa vay hallerine. Vahamete bakar mısınız?
Bu fotoğraf 1950'li yıllarda Amerika'da bir hastanede çekilmiş, inanabiliyor musunuz? Gördükleriniz sadece bu odaya mahsus değil üstelik. O yıllarda hastanelerde hastanın sigara içmesi serbestmiş. Hem de bırakın odadan çıkmayı, yatağından hiç kalkmadan püfür püfür tüttürüyorlarmış sigaralarını.
Hatta hemşireler, hasta dilediği sigarayı seçebilsin diye üzerinde çeşit çeşit sigara paketi bulunan tablalarla oda oda geziyormuş. Tabii ki bu durum doktor tarafından da destekleniyormuş. O yıllarda odalarda hastalara ait komodinlerin üzerinde kül tablaları bulunuyormuş. Şaka gibi değil mi? Ama daha bitmedi. Sigara satışlarının artması için en büyük aracılar doktorlar, diş hekimleri ve hemşirelermiş. Çünkü sigara reklamlarında yer almak neredeyse onların göreviymiş.
Diyeceğim o ki, Covid-19'un solunum yollarını hedeflemiş bir hastalık olduğunu hepimiz biliyoruz. Yolun sonunda solunum yetmezliği ve akciğer organ yetmezliği geliştirmeye bayılıyor ki bu iki neden genel ölüm nedenleri arasında da başı çekiyor. Sigaranın direkt akciğerlere zarar verdiğini hangimiz inkâr edebiliriz zaten?
Sigara içenlerin akciğerlerinde her ne kadar içtiği miktar ve süreye göre değişse de ciddi hasarlar gelişiyor. Ve tam da bu nedenle Covid-19 sigara içenlerde çok daha ağır seyrediyor. Unutmayın ki sigarayı azaltmak bu riski asla azaltmıyor.
Zaten bu gerçeği bilenlerin oranı tahminlerin ötesinde. Çünkü sırf bu risk yüzünden pandemi öncesi YEDAM'da sigarayı bırakma ile ilgili yapılan aramalar yüzde 12 oranında iken salgın sonrası yüzde 82'ye ulaşmış. Halen içeniniz varsa lütfen sigarayı bıraksın arkadaşlar. Lütfen...
* * *
Şuraya sigarayla ilgili yaşanmış bir hikâye bırakayım. Yazının başından beri sürekli aklıma geldi nedense.
Efendim, bu hikâyeyi yıllar önce, çok genç olmasına rağmen bulunduğu şehrin Garnizon Komutanı pozisyonunda olan üsteğmen arkadaşımızdan dinlemiştik. Kendisi olayı yaşarken feci şekilde korkmuş. ''Dinleyenler gülmeden duramıyor'' diye anlatırken ''Düşün, sen Garnizon Komutanısın ama babandan sigara konusunda hâla korkmaktasın'' diye de eklemişti:)
Lise yıllarında arkadaş etkisiyle, daha doğrusu baskısıyla sigara tiryakisi olmuş bizim Gökhan. Üniversiteye başlamış, ancak o yılı heba edip ertesi yıl Kara Harp Okulu'na geçmiş. Albay olan babasının sigarayla ilgili tutumu çok sert ve asla taviz vermiyor. Normalde de çok sinirli bir insan olan baba, oğlunu ''Sakın sigara içtiğini görmeyeyim, duymayayım,'' diye sık sık tembihliyor.
Günlerden bir gün, Gökhan kocaman bir delikanlıyken, babası üniformasını giyip evden çıkıyor. Aradan 5-10 dakika kadar geçiyor. Evde kimse yok. Bu rahat ortam Gökhan'ı çok mutlu ediyor ve hemen bir sigara yakıyor. Sonra da salondaki boy aynasının önüne geçip kendini hayranlıkla sigara içerken izlemeye başlıyor.
Aradan 1 dakika bile geçmeden bir de ne görsün??!!
Aynadaki görüntüsünün fonunda babası!! Orada, öylece dikilmiş, Gökhan'ı izlemiyor mu??
😆😆😆😂😂😂
Doktorlu sigara reklamlarını geçenlerde tv de bir programda görmüştüm.
YanıtlaSilIlginç. Reklam sektörü ilginç aslında bence.
Hikayeye gelirsem, tanıdık biraz.
Eşim de sigara içiyor, maalesef.
Ama babasının yanında içmez. Babası biliyor ama içmez. Saygıdan ama korkudan değil. Öyle görmüş.
Hatta yanında bir akraba vardı. Iciyorlardı. Sonra ilerden gelen babasını gören eşim, aşağı eğilip sigarasını saklamaya çalışıyor. Akrabada ne olduğunu anlamaya çalışıyor ve dahası komik buluyor.
Hangi programdı acaba? Olaya hangi açıdan baktılar? Yorumları merak ettim. Bulup izlemek isterim:)
SilEşinin yaptığu son derece normal. O öyle gidecek artık. Ülkemizde büyüklerin yanında 1- Bacak bacak üstüne atılarak oturulmaz. 2- Sigara içilmez. Bu kurala uymayanlar %10 bile değildir. Keşke herkes bıraksa. Neresinden baksan hastalık!
1986 da zayıflatıyor dedikleri için başladım sigaraya ama yaklaşık 6 yıldır içmiyorum 21 gün çalışması ile terk ettim onu ve asla da canım çekmiyor. Yaşadıklarımı neden bıraktığımı bloğumda bir ara yazarım. Tavsiyem içmeyin içtirmeyin...
YanıtlaSilNe güzel yapmışsınız. Tebrik ederim. Bir daha ağzınıza sürmezsiniz o zaman, kesin. Eğer öyle bir yazı yazarsanız merakla okuyacağımdan eminim. Yazın ki 1 kişi bile etkilenip bıraksa kâr.
Sil"İçmeyelim, içirtmeyelim." Parolamız budur...
Doktorların sigara reklamlarında oynadıklarını okuyunca çok şaşırmıştım. Sigara çok büyük problem. Özellikle pandemi dönemi bırakmak için iyi bir motivasyon aracı.
YanıtlaSilNe korkunç bir oyun değil mi? Emperyallerin en büyük aldatmacası sigara. Hasta etmesi gerekiyor ki asıl büyük vurgun ilaç sektöründen. Hem de ne problem. Şaşılası şey. Kim icat etmiş bu illeti? Pandemi döneminde daha çok rahatsız oluyorum. Sanki o maske mıknatıs gibi duman çekiyor. Hem de kaç metre öteden. İçen kişiyi boğasım geliyor:(
Silİyi güzel şeylerin varlığına ne çabuk alışıyor insan:)) Otobüslerdeki iğrenç kokuyu halen hatırlıyorum; ton ton,kusmuk kusmuk...Belki de en anlamlı yasak oldu,yolculuklarda kapalı yerlerde getirilen sigara yasağı...Geçmişe ait öykü epey heyecanlı,boylu poslu bir de üniformalı baba; dehşet anları olmalı:)) Teşekkürler Zeugma...
YanıtlaSilGerçekten öyle. Sanki hep öyleymiş gibi, daha öncesine inanası gelmiyor insanın:) Otobüs ihtiyaç molası verdiğinde inen insanlar sigarasını araca bindiğinde içerdi genelde. Bir seferde en az 10 sigara. İçeride zavallı bebekler:( Evet ya, tüm gece süren bir otobüs yolculuğunda o koku arşa çıkardı. Geçmişe ait bu gerçekleri anlatmamız iyi oluyor bir taraftan. Z Kuşağı okusun da öğrensin:)
SilO öykü her seferinde güldürüyor beni. Yazarken yine güldüm:) Üniformalı baba o kadar tembihlediği oğlunu aynadan izliyor bir de. Aynada görünen surat öfkeden kıpkırmızıdır herhalde. Dehşet anları yaşanmıştır mutlaka:) O kısmını karıştırmadık artık, ama engel olamamış baba. İnanın oğul günde 3 paket sigara içiyordu. O derece bağımlıydı.. Ben teşekkür ederim Güven Bey..