2021/05/28

Gelinciklerle İlkbahara Veda

Günler, haftalar, aylar birbirini kovalıyor şaşılası bir hızla. Mevsimlerin ayırdına da varamaz olduk. Bahar serinliği diye bir kesit vardı, hangi ara gelip geçti bilen var mı? 17 günlük t
am kapanmaya mı rastladı da direkt yaz sıcakları bastı? Haziran geldi çattı. Üç hafta sonra gündüzler de kısalmaya başlayacak bir taraftan. 😩

21 Haziran kuzey yarımkürede en uzun gündüzün yaşanması ve sonrasında gündüzlerin kısalmaya başlaması demek hani. Nedense bunu ben hep kış geliyor diye algılar ve hafiften üzülürüm. Oysa yaz başlangıcı demek. 

Haziran - temmuz arası tarihlere rastlayan İngiltere günlerimde saat gece 24.00'a yaklaşmasına rağmen ortalığın hâlâ güpegündüz oluşu hayret vericiydi. İnsanın yatıp uyuyası gelmiyor bir türlü.  Daha kuzeydeki ülkelerde ise gece toplam bir-iki saat. Ülkemizin konumunu bu açıdan gayet iyi bence. Gece-gündüz farkı hiç abartılı değil. En başta biyolojik saat açısından, toplam 8 saat uyku çekmek için ideal.

Mini sohbetimiz sonrası bloglardaki bariz durgunluğa gelelim. Sıcaklarda tüm gün evde olmanın bıkkınlık vermesinden, açık havaya çıkma gereksiniminden kaynaklı olsa gerek. Benim de günaşırı yürüyüşler yapmaya çalıştığım bu günler, narin gelinciklerin en bol görüldüğü haziran başları olduğundan gelinciklerle ilgili. 

Geleneklerimizde bulunan en hafif Osmanlı şerbetlerinden olan ve gelincik çiçekleri yapraklarından yapılan bir şerbet bırakayım buraya. Dört yıl önce ilk kez yapmış ve pek beğenmiştim. Bu ikinci deneyimim.

Bozcaada'da çok ünlüdür gelincik şerbeti. Buzla servis edildiğinde enfes bir serinleticidir.


Koparmaya kıyamadığımız kıpkırmızı ve narin saten yapraklardan suya geçen muhteşem tat ve renk. Bir de reyhan şerbeti vardı tadına ve rengine bayıldığım. İkisinin yapımı da son derece kolay ve hiç ocakla, sıcakla işiniz olmuyor.

Ne dersiniz? Tam gelincik mevsimiyken belki siz de yapmak istersiniz. Tarifim ŞURADA.

Ve son olarak gelinciklerin kuş sesleri eşliğindeki muhteşem dansını orijinal sesiyle birlikte buraya sabitleyeyim 😍👌

*   *   *

En çok tıklanan yazılar doğa fotoğrafı içerikli oluyor her seferinde.
Öyleyse gelsin 👇👇👇

HAFTANIN FOTOĞRAFLARI 🎬


Botanikçilerin filbahri adını verdiği güzeller güzeli çiçek. Latince adı Philadelphus olduğu (yani ''fil'' ile başladığı) için buldukları isme bakın :(

Orta kısmı beyaz kırmızı güller 



Birkaç gün önce tanıştığım Amaryllis - Namıdiğer; Güzel Hatun Çiçeği

Limanda balıkçı olmayınca ''beklemek adına'' itinayla B planı uygulanır:)

Üzümlerin olmasına epey vakit var. Bunlar çok büyük salkımlara dönüşecekler.

Tazmanya Canavarı seven pazarcı dedenin aracı :)

Karavanlar inanılmaz çoğalmış durumda. Bu çok güzelmiş:)

26 Mayıs gecesi görüneceği söylenen Kanlı Ay böyleydi 🌕👎

Ihlamurların bulundukları sokakların kokusu anlatılmaz.

Bu kirazlar siyaha yakın bordo renkli iri tür