Hiç merak ettiniz mi, internet dünyasının ilk kişisel sayfasını kim oluşturdu? Başka bir deyişle; dünyanın ilk blog yazarı kim?
Dünyada ilk kez internet ortamında kişisel sayfa oluşturan o kişi Justin Hall.
Bir Amerikalı olan Hall, 20 yaşında web ile haşır neşir, cin gibi bir üniversite öğrencisi iken 1994'te dünyanın ilk blogunu açmış.
Justin Hall şu an California'da yaşayan bir gazeteci ve girişimci. Aynı zamanda Kültür ve İletişim Direktörü. New York Times Magazine, 2004 Aralık'ta kendisinden "kişisel blog yazarlığının kurucu babası" olarak söz etmiş. O halde Hall, bir anlamda pirimiz:)
1997’de kullanılmaya başlamış bir tanım olan ''weblog''a gelirsek, John Barger’ın Robot Wisdom isimli platformundan gelme “Logging the web”in kısaltılmışı. 1999 yılı geldiğinde weblog artık blog olarak anılmaya başlamış. O yıl internet ortamında yalnızca 23 blog varmış. 2006 yılı geldiğinde ise internet ortamındaki blog sayısı 50 milyon olmuş. Artış hızı, özellikle de pandemi göz önüne alındığında sizce bugün dünya genelindeki blog ve web sitesi sayısı ortalama olarak kaçtır? Bu sayının ''2 milyardan daha fazla'' olarak tahmin edildiğini biliyor musunuz?😲😲
Bir blog (ya da internet günlüğü) her ne kadar bireysel bir çalışmanın ürünü olsa da biliyorsunuz ki blog içeriklerimiz yani çevrimiçi günlüklerimiz sürekli yayında, sürekli erişime açık. Bu yazıda bilmeyenler için çok basit bir tüyoya yer vermek istiyorum. Geçen yıllarda bir içerik hırsızının peşine düştüğüm zaman tamamen kendiliğinden keşfettiğim bir yöntem bu. Şöyle ki; yazılarınızdan peş peşe gelen birkaç cümleyi kopyalayıp Google' da bir aratın bakalım. Kaç kişi aynı satırları, yani aynı yazıyı kullanmış, sonuca şaşıracaksınız söyleyeyim. Fotoğraflar için de Google Görseller'den bir aratma yaparsanız kimlerin çaldığı hemen ortaya çıkıyor. Blogunuzu kökten kopyalayanlarla da karşılaşabiliyorsunuz. O nedenle; birincil önlem olarak fotoğraflarınızın üzerine mutlaka ve mutlaka blog isminizi yazın.
Google'da blog adınızı aratın bir de. Örneğin ben sadece ''anfaengerwriter'' yazdığımda blogumdaki herhangi bir yazıyı ya da fotoğrafı linkini yazarak kimler paylaşmış en az 10 sayfa halinde görebiliyorum. İçlerinden öyle hoş sürprizler çıkabiliyor ki inanamazsınız. Bu yöntemi Twitter için de uygulayabilirsiniz. Şimdilik bu kadar söyleyeyim. Fazla uzamasın:)
* * *
* * *
Dolunay'a doğru evrilmekte olan Kambur Ay'a bakar mısınız? İsmini geçen yıl öğrenmiştim. İlginç bir şekilde gündüzden ortaya çıkıyor. İlkini dün fotoğrafladım, altındakini bugün.
Ortancaların gelişimleri tamamlanmış. Güzelliğe bakın!
Burası bir işyerinin ahşap merdivenlerinin başlangıcı. Bu kedicik orada bir kez fare görmüş. Artık hep bu şekilde beklemedeymiş:))
Bu miniğin 3 beden büyüğü ve de tıpkısının aynısı olan anne kedi aşağıdan sürekli ağaca bakıp miyavlıyordu. Çok yükseğe tırmanmış ve bir türlü inemiyordu yaramaz. Keşke yardım edebilseydim:(
Malum, bugün pazar ve de kısıtlamalı bir gün. Can sıkıntısı yaşayanlar için şuraya Antik Mısır sanal turlarının linklerini bırakayım. Arkeofili adlı siteden yeni ulaştım. Hayli güzel, söyleyeyim:
Pandemi sonrası yapacağınız geziler adına harika ötesi anlatım ve fotoğraflar eşliğinde ülkemizin cennetten köşelerinden tercihte bulunmak için önerim ise Sezgin Bey'in gezi rehberi niteliğindeki blogu hayat40tansonra
Mutlu, huzurlu bir hafta sizinle olsun....
* * *
* * *
ALTTAKİ YORUMLARDAN BİRİNE İSTİNADEN ZORUNLU EK:
(24 Haziran 2021)
(8 Eylül 2021)
Tıklanması için link olarak vermiştim. Ancak bu tür linklerin bulunduğu bilgisayarlara virüs taşıdığını bugün bir vesileyle öğrendiğim için silip ekran resmiyle göstermeye karar verdim. Bakın, bana ait fotoğrafı çalarak kırparak insan kandıran, ticari amaç sağlamakta olan aşağıdaki gibi tam 7 sayfa daha devam eden bir liste var:
👇👇