2022/01/09

Yarım Ay'ı Gözlerken Gelen Keşif

Bugün saat 18.45'ten itibaren gözlem altına aldığım Yarım Ay ile ilgili, daha doğrusu Ay ile ilgili daha önceden bilmediğim bir özellik keşfettim. Fotoğrafları sırayla incelediğinizde bakalım siz de fark edecek misiniz?

18.45

21.06
22.50

*   *   *

EK

10 Ocak 2022

Dün akşam hava henüz tam kararmamışken ve bulutluyken gökyüzünde Ay'ı farkedip saat 18.45'te ilk fotoğrafı çektim. Çünkü meteoroloji raporuna göre gece yağmurlu geçecekti. Fakat yağmur gece boyunca hiç yağmadı. Ay bulutların içine nadiren girdi, çok kısa süre sonra geri çıktı. Bütün gece gökyüzündeydi. 

Şimdi beni balkondayken düşünün. Kollarımı gergin vaziyette yanlara açmış ve olabildiğince yukarıya kaldırmış vaziyette. Gökyüzünün epeyce büyük bir parçasını kucaklıyor görünümde. 

 Ay'ı ilk gördüğümde sol kolumun gösterdiği yerde ve oldukça yukarıdaydı. Her zamankinden küçük görünüyordu, fakat netti. O ilk fotoğraf net çıktı o yüzden. Ancak küçük çıkmıştı haliyle. Fotoğraftaki görünümünü birazcık ben büyüttüm. 

Fazla uzatmayayım. Fotoğrafları çektiğim saatleri yazdım. İlk fotoğrafla üçüncüsü arasında yaklaşık 4 saat kadar zaman farkı var. Bakın ne kadar çok dönmüş. Dik duran bir dilim görüntüsündeyken sağa doğru iyice yan yatmış. En son baktığımda saat 24.00 dolaylarıydı. Balkonda açtığımı farz ettiğimiz kollarımdan sağ taraftakinin gösterdiği yerdeydi. Özetle; tam bizim evin üzerinden ve sol taraftan kocaman bir dairenin parçasını çizerek sağ tarafa, üstelik epeyce aşağılara inerek ve tabii büyüyerek ilerlemişti. 

Net olarak bildiklerim şunlardı:
 - Ay kendi etrafında dönüyor.
 - Ay, Dünya'nın etrafında dönüyor. 
 - Ay, Güneş'in etrafında dönüyor.  

En heyecanlı yerdeyiz şimdi. Ay sağa doğru dönerek ilerliyor yazmıştım az önce. Yani saat yönünde. Nette bir araştırayım dedim. Tam tersi bir bilgiyle karşılaştım. Ay saat istikametinin tersi yönde dönüyormuş. Biraz düşününce anladım ki saat istikametinin tersinde dönüyor ama bu bize oradan tam tersi, yani saat yönü olarak görünüyor. 

''Ay, Dünya'nın etrafında saat yönünün tersi yönünde dolanır ve bu hareketini 27 gün 8 saatte tamamlar. Ay'ın kendi ekseni etrafında dönme süresi, Dünya'nın etrafında dolanma süresine eşittir. Bu nedenle Dünya'dan bakıldığında Ay'ın hep aynı yüzü görülür.''

Son cümleye bakar mısınız? Hep bunu düşünmüştüm aslında. Ay da dünyamız gibi bir küre özünde. Fakat zaman zaman aşağıya yukarıya yerleri değişse de Ay'ın üzerindeki şekiller (kraterler) neden hep aynı? Arka tarafındaki şekilleri neden hiç görmüyoruz? Yoksa Ay'ın arkası da mı tıpkı ön yüzü gibi? benzeri deli sorular vardı kafamda. İşte hepsinin yanıtını dün gece itibarıyla öğrendim:) 

 Nasıl ama? Sizce de müthiş değil mi?

Bakınız, Ay'ın hiç görmediğimiz arka yüzü. Bizim dünyadan gördüğümüz sadece ön yüzü.
Dünya'dan 1,6 milyon km uzaklıktaki Deep Space İklim Gözlemevi tarafından Dünya Polikromatik Görüntüleme Kamerası ile elde edilen bu görüntü NASA'ya ait. Amerika saatiyle 15.50 - 20.45 saatleri arasında Ay, Pasifik Okyanusu üzerinden geçerken.  
Özet olarak bu görüntü, 1,6 milyon km uzaklıktaki bir kamera ve Güneş'in Ay'ın karanlık yüzeyine vurmasıyla; Ay, Dünya etrafındaki yörüngesinden paralel olarak geçerken elde edilebilmiş.
😮😮😲😲😮

Veee...
 👇

*   *   *

EK: 
18 Ocak 2022 gecesi ortaya çıkan muhteşem Dolunay 
🌕😍😍

Bulutlu bir gecede şavkı gökyüzünü aydınlatan Ay nihayet 18 Ocak Salı gecesi saat 01.49 gibi görünmeye başladı ve fotoğraf verdi. 👌👌 Göremeyeceğimi sanmıştım. Ancak 9 gün sonra yörüngesi epeyce değişmiş. Bu kez soldan sağa doğru ilerleme yoktu. Bulunduğum noktanın arka tarafından öne doğru geliyordu. Balkondan görmeye başlamam saat 01.45 'te gerçekleşti. Dikkat ederseniz kraterlerin yerleri tamamen değişik. Yarım Ay ile kıyasladığımızda alttan üste doğru bir dönme mevcut. 

Dolunay ara ara bulutlara girse de epeyce göründü, epeyce aydınlattı gökyüzünü.
👏👏🌕