2013/08/28

Assos Antik Kenti 2

Birinci bölümde sadece Athena Tapınağı'nın bulunduğu kısmın panoramik görüntülerini yayınladığım Assos Antik Kenti'nin, antik limanla birlikte detaylı bilgi ve fotoğrafların yer aldığı asıl kısım olan ikinci bölümüne geldi sıra.

Antik kente ait en eski duvar M.Ö 6. yüzyılda inşa edilmiş. Şehrin duvarları kısmen de olsa günümüze kadar ulaşmayı başarmış.

Şehre giriş Batı ve Doğu'dan olmak üzere iki ayrı kapıdan sağlanıyor. Her iki kapıda da çift kule var. Ve kent, daha yolun başında, mistik biçimde, konik ve oldukça sarp bir tepedeki süpürgelikler üzerine kurulu haliyle hemen karşınızda beliriyor. Kentin girişinde arabanızı parkediyor ve yokuş yukarı tırmanmaya başlıyorsunuz. Antik alana ulaşıncaya kadar yolun her iki tarafında da yöre insanlarının el emeği, göz nurlarını sergiledikleri irili ufaklı tezgahlar mevcut.
Ve ortalıkta sizi adeta antik bir atmosfere hazırlamak istercesine başınızı döndüren kekik kokuları var.



Yolun sonunda nihayet antik kentin en tepe noktasına inşa edilmiş olan Athena Tapınağı'nın bulunduğu alana ulaşıyorsunuz. Yunan Mitolojisi'nde Zeus'un en sevdiği kızı ve 12 Olimpos Tanrısından biri olarak bilinen Athena, babası Zeus'un kafasından, elinde kargası ve silahı ile doğmuş bir savaşçı. Aynı zamanda el emeği, el sanatları bekçiliği yapan ve yöredeki kadınlara dokuma ve işleme öğreten bir tanrıça.
Athena Tapınağı, Anadolu'da dor üzerine yapılmış tek örnek olması nedeniyle büyük öneme sahip.
Tapınağa kadar araç yolu var; fakat antik alana giriş ücretli (8 TL).

Taş işçiliğinin olağanüstü inceliklerine sahip sokakları ve antik yapılarıyla insanları cezbeden bu köye mutlaka uğrayın. Dilerseniz pansiyonlarında konaklayın, yöresel yemeklerinden yiyin. Özellikle de meydandaki köy kahvesine oturup ''fincanda pişen damla sakızlı Türk kahvesi'' içmeden sakın ola ki gelmeyin.

Tapınak'tan geri dönüşte, yani biraz indikten sonra sola sapılan yola girecek olursanız tarihi Behramkale Köyü ile karşılaşacaksınız. Osmanlı Dönemi'nde Assos adıyla kurulan Behramkale Köyü, surlar içerisinde yer almış olan ve tarihi yapıtlarıyla dikkat çeken bir köy. 30 yıldır devlet koruması altında olduğu söyleniyor.

Behramkale Köyü ziyaretinizden sonra, şu an su altında olan tarihi iskelenin bulunduğu Antik Liman'a ulaşmakta sıra. Bunun için; köyden çıkıp biraz yürüyor, şehrin girişinde parkettiniz arabanıza biniyorsunuz. Birkaç dakika sonra hemen sağ tarafta karşınıza çıkacak olan, denize doğru inanılmaz biçimde dik inen ve bir hayli dar olan yola sapıyorsunuz mecburen. Sol taraf yine inanılmaz biçimde uçurum! Karşıdan bir araç geldiğinde yüreğiniz ağzınıza geliyor!
Sabrın sonu selamet.

Limana ulaştığınızda her şeyi unutup, deniz kıyısındaki antik taş işçiliğine uygun inşa edilmiş sınırlı sayıdaki otel ve restoranın yer aldığı olağanüstü güzellikteki manzaranın, gün batımının, lezziz yemekler; zeytinyağlılar ve balık yemenin, tarih kokan o eşsiz limanın tadını çıkarıyorsunuz doyasıya.











Unutmadan... Assos'ta deniz, tıpkı söylendiği şekilde akvaryum görüntüsünde...


Assos Antik Liman
Son olarak da; gitmeyenlere genel bir fikir vermesi amacıyla, sit alanı kapsamına giren antik limanın bulunduğu kısmı ''dairesel biçimde'' videoya çekme çabalarım sonucu ortaya çıkan acemi görüntüler efendim.

Sevgiyle...