2018/04/28

1. Uluslararası Troya Çocuk Halk Dansları Festivali

''Bir çocuklar bir de çiçekler olmasa dünyanın tadı tuzu olmazdı,'' cümlesini çok sık kullanırım.

Doğanın bahar çiçekleriyle sürdürdüğü göz alıcı, mis kokulu etkinliklere her biri birer çiçek olan çocukların etkinliği de dahil olunca dünyanın tadı tuzu yerine geldi gerçekten. Çanakkale sokakları gerçek bir bayram yerine dönüştü.
Binlerce çocuğun coşkusuyla Bin Pınarlı İda,
Bin Çiçekli İda olup bin kat daha güzelleşti sanki.

Çocuklara armağan edilebilecek en güzel şeylerden biri, adlarına yapılan bir festival dahilinde onları bir araya getirmek olsa gerek.
2018 Troya Yılı etkinlikleri kapsamında dünyanın ve ülkemizin dört bir yanından gelen yüzlerce çocuk, Uluslararası Troya Çocuk Halk Dansları Festivali’nde Çanakkale’de bir araya geldi. Çocuklar gülen yüzleri, sımsıcak kalpleriyle birbirleriyle kucaklaştı. Bu büyük buluşmanın Bin Pınarlı İda'da gerçekleşmesi ne kadar özel ve güzel ise, bana göre bir o kadar da büyülüydü, büyüleyiciydi.
Farklı kültürlere mensup çocuklar arasında sevgi ve dostluk bağları kurulurken, halk dansları topluluğu çocukları, eğitmenler ve katılımcılar, festival süresince TROYA’yı ve bölgenin kültürünü yakından tanıma gibi bir fırsat elde ettiler.

Çanakkale Valiliği'nin gerçekleştirdiği 1. Troya Yılı Uluslararası Çocuk Halk Dansları Festivali’ne katılan 17 ülke, 23 ekip sıralamasını yapacak olursak; KKTC, Nepal, Kazakistan, Makedonya, Kırgızistan, Karadağ, Romanya, Bulgaristan, Ukrayna, Gürcistan, Bosna Hersek, Moldova, Sırbistan, Rusya, Kuzey Osetya, Arnavutluk, Azerbaycan.
Yurt içinden ise İzmir, Aydın, Sivas, Burdur, Bursa, Manisa, Mersin, Bitlis, Mardin, Erzurum illeri olmak üzere 10 ilden 10 ekip, toplamda 33 ekip ve 674 çocuk katılımcı.

Dünya çocuklarını buluşturan açılış töreni, Çanakkale Valisi ve beraberindeki heyetin katılımıyla Çanakkale Kordon’da başlayan kortejin ardından Truva Atı’nın önünde yapıldı.

20-24 Nisan tarihlerinde gerçekleşen etkinlik programına, yurt dışından dört ve yurt içinden katılan üç akademisyen ile ''Troya’nın Halk Kültürüne Yansımaları'' ve yine ülkemiz akademisyenlerinin katılımıyla gerçekleşen''Barış ve Hoşgörü Kültürümüze Halk Oyunlarının Katkısı'' paneli, 21 Nisan 2018 günü Çanakkale Merkezde 5000 kişiden oluşan bir kortej yürüyüşü, 22 Nisan 2018'de Çanakkale 17Burda Avm ve Çanakkale’nin 4 farklı ilçesinde sergilenen halk oyunları gösterileri ve 23 Nisan 2018 akşamı gerçekleşen İskele Meydanı’ndaki gala gecesi dahildi.

Dünyanın tüm renkleri Troya'da ışıldadı gerçekten de...
Bakalım bu rengârenk çiçeklerden benim objektifime rastlayanlar ve yansıyanlar neler olmuş...










O kadar uykusu gelmişti ki, bir ara elleriyle göz kapaklarını kaldırmayı bile denedi. Kıyamam:)



23 Nisan - Çanakkale
Ablaları ve abilerinin eşlik ettiği Bulgaristan'ın bu yetenekli minikleri favorimdi:)

International Troy Folk Dance Festival
Ve gala gecesinden seçkiler

İçinizdeki çocuk hiç büyümesin. Sağlıkla ve sevgiyle kalın...