2014/12/23

Çanakkale 100. Yıl Müzesi

2015 Yılı Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından desteklenen ve Anadolu’yu gezerek Çanakkale ruhunu pekiştirmeyi amaçlayan Çanakkale 100. Yıl Gezici Müzesi'nden haberiniz var mıydı?

8 Ekim 2014 tarihinde Batman’dan yola çıkan “Çanakkale Savaşı Gezici Müze Tırı” 2014 yılı bitiminde 60 ili ziyaret etmiş olacak. Bu proje, aynı zamanda özel bir koleksiyoner olan tarihçi-yazar Ahmet USLU tarafından üretilmiş ve Seddülbahir’deki sabit müzesinin dışında, Çanakkale Ruhu’nu Anadolu’ya taşıma fikriyle ortaya çıkmış.

“Şehitler Diyarından Anadolu’ya” sloganıyla yola çıkan ve 2015 yılına kadar Anadolu’yu dolaşarak Çanakkale Ruhu’nu pekiştirmeyi amaçlayan gezici müze projesinin hedefi, Çanakkale Savaşlarının önemini ve bu zaferi bize yaşatan kahramanları bütün Türkiye’ye tanıtmak, özellikle de Çanakkale'ye gitme imkânı olmayan vatandaşların müzeyi ziyaret etmelerini sağlayarak milli birlik ve beraberliğin temeli olan Çanakkale Ruhu’nu yaşatmak, canlı tutmak.
Aynı zamanda tarih severleri bir araya getiren, savaştan kalma harp malzemeleri, kişisel ve askeri objeler ile resim ve malzemelerden oluşan 4 bine yakın eserin sergilendiği müze ücretsiz geziliyor.


Bu müzenin yaşadığınız şehre uğramış ve karşılaşmış olmanız/ karşılaşabilmeniz dileğiyle, Çanakkale Savaşı Gezici Müze Tırı'nın seyyar merdivenlerinin hemen karşısında bulunan etkileyici bilgilerden biriyle bitiriyorum.
Şanlı Çanakkale Zaferimizin 100.Yılı kutlu olsun...


CİHADİYE YÜZÜKLERİ
1915’te, Çanakkale Savaşları’nda yaralı askerler gemilerle İstanbul’daki hastanelere sevk ediliyordu. Yaralı askerlerimize hastanelerde bakacak hemşire sıkıntısı vardı.
Bu sıkıntıyı duyan Türk kızları hastanelere koştular. Kahraman gazilerimize baktılar, yardım ettiler. Evlerinde ne bulurlarsa; çorap, iç çamaşırı gibi eşyaları hastanelere getirdiler.
Bu yardımlaşma karşısında fedakâr Türk kızlarına para ödenmek istendi; ama para yoktu. Depolardaki İngiliz tüfeklerinin namlularından keserek yüzük yaptırıldı ve üzerine
1332 Cihadiye 1332 yazılarak fedakâr Türk kızlarına devlet tarafından hediye edildi.

VATAN ONLARIN FEDAKÂRLIKLARI İLE KURTULDU.