2023/07/14

Afrika Sıcaklarıyla Mücadele

Hava Forum, geçtiğimiz pazar günü aşırı sıcakların Afrika ve Basra Atağı olarak iki koldan birden yola çıktığını; cuma, cumartesi ve pazarın pik günler olduğunu ''esefle'' duyurmuştu. Ataklar, 12 Temmuz'da başlayan dayanılmaz sıcaklarla aynen yerine ulaştı. Dün sabah erkenden kahvaltılık almak için şarküteriye gitmem gerekti. Sokaklarda kimseler yoktu. 

Bugün cuma ve dışarıda şu an cehennem sıcağı var. Son durumu gösteren yan görseli az önce kopyaladım. Afrika, Basra ve Türkiye arasındaki bağların güçlendiği, aramızdaki zincirin patlayıp kapının açıldığı, hem Afrika hem Basra'nın yeni ataklara hazırlandığı ve ara ara çekilip yeniden geleceği bilgisi eşliğinde. Adeta abluka altına alındığımızın resmine bakar mısınız? 

Kerpiçten yapılma bir köy evinde, bahçesinde ağaçlar da varsa püfür püfür esintiler eşliğinde bu sıcaklarda bile serinlik olmaması mümkün değildir bence. Betonarme evlerde oturanların kaderi bu sanırım. Evin kuzeydoğuya bakan en serin odaları bile hiç olmadığı kadar sıcak şu an. Küresel ısınmaya bağlı aşırı sıcaklara dayanabilmek vantilatörle falan pek mümkün değil artık. Klima önemli bir ihtiyaç haline geldi. Ancak onu da bilinçli bir şekilde kullanmak gerekiyor. Ortam buzdolabı gibi olsun diye ayarı iyice düşürmemeli. Geçen gün takipte olduğum bir meteoroloji profesöründen klima ayarının dış ortam sıcaklığından en fazla 10 °C düşük olması, misal hava sıcaklığı 35 °C iken klimanın 25 °C’lerde olması gerektiğini öğrendim. Ne yazık ki benim tercihim hep 18 °C idi. Hocanın dediğini uygulayınca ortam o kadar fark etti ki.

Geçenlerde ülkemizde üretilip satışa sunulan ünlü bir markanın dondurmaları ile ilgili palm yağı kullanıldığından tutun da 60 gramında 13 adet küp şeker barındırdığına, meyve şöleni diye lanse edilen ve ambalajında bol miktarda uçuşan meyve görseli bulunan ürününde yalnızca %8 oranında meyve olduğuna kadar öyle kötü şeyler öğrendim ki. Ara ara almak zorunda kaldığım endüstriyel dondurmayı tamamen bıraktım bu yüzden. Sıcaklardaki çare elbette ki geçen yıl başlattığım köy sütü ve salep ile yapılan doğal dondurma. Lütfen bir kez olsun deneyin siz de. Vazgeçemeyeceksiniz...

Tarifini öğrendiğim Efibadem kurabiyesinin bir miktarını da fındıkla denedim bu ara, can sıkıntısından. Bademliden şaşmamak gerek. Bu tepsi ortada durmadı tabii. Dozu aşmamak gerek. Akşam üzerleri birer adet kahveye eşlik etsin diye mini poşetlere üçer beşer bölüştürülüp derin dondurucuya atıldı yine. 

Canım lavantalar bu sıcakta bile hız kesmeden açmaya devam ediyorlar.

Bu güzelim çiçeğin İzmir yasemini vb. kırk çeşit adı var sanırım. En sonunda Google Lens ''Abeliya çiçeği'' olduğu konusunda ikna etti beni.

Fotoğrafları markete giderken çekmiştim. Zeytinler epeyce büyümüş.

Palmiyeyle sarmaş dolaş büyüyen hünnapta görünen meyve çiçekleri dikkatimi çekti. Bir de sanki daha dünmüş gibi çiçeklerini fotoğrafladığım mandalinanın büyüme hızı.

En sona da gününüzü neşelendirecek bir kaşık ekibi bırakayım. 


Beyaz gömlekli adamdaki oynama aşkına bakar mısınız? 😂😂 
Video Konya-Bozkır yöresindeki bir düğünde kayda alınmış sanırım. Emin olamadım.

Sıcaklara rağmen en güzel, en keyifli günler sizinle olsun.
Kalın sağlıcakla...

*  *  *
EK:
Fransa'nın bazı bölgelerinde, İspanya'da (ve hatta Adana'da) hava sıcaklığı 60 °C'ye ulaşmış. Renk skalasına ve siyah renkli bölgelere dikkat lütfen.